Home page

Haber Menüsü


Tayfun Öneş
Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
“Süper Kartallar”ı Dünya Kupası’nda durdurursa, para durdurur!
 
Sanırım başka hiçbir ülkenin futbolu için hem “mükemmel” hem de “vasat” sıfatları bu kadar içiçe kullanılmıyordur; çünkü Nijerya bugün Fransa’yı devirebilir, yarın Gabon ya da Togo gibi futbolda adı sanı duyulmamış bir ülkeye yenilebilir.
 
NTV-MSNBC
 
13 Mayıs—  Nijerya Milli Takımı’ndan söz ediyorum. Onlar, 120 milyonluk nüfusa sahip en kalabalık (belki de bu kalabalıklık yüzünden “petrol ülkesi” olmak bile ülkelerine refah için yeterli gelmiyor) Afrika ülkesinin ulusal kahramanları. Onlar, Kara Kıta’nın kavurucu güneşi altında aç gezinirken top koşturan çocukların “idol”leri. Futbol dünyası, onlara “Süper Kartallar” lakabını layık görürken onlar sâdete giden yolun paradan, paraya giden yolun da futboldan geçtiğini iyi kavramışlar. Öyle ki, bir uluslararası futbol başarısına karşılık milli futbolcusuna “jip” sözü veren başka(!) ülke federasyonlarına, adeta vaktinden önce örnek teşkil ederek “ders” bile olabilirler.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sanırım başka hiçbir ülkenin futbolu için hem “mükemmel” hem de “vasat” sıfatları bu kadar içiçe kullanılmıyordur; çünkü onlar bugün Dünya Şampiyonu Fransa’yı devirebilir, yarın Gabon ya da Togo gibi futbolda adı sanı duyulmamış bir ülkeye yenilebilirler. Futbolu adeta dans eder gibi ruhlarında hissettiklerini söylüyorlar ama iş kazanmaya gelince parasızlık yüzünden şikayetçi, hatta mağlup(!) bile olabiliyorlar.
       
       Nijerya Milli Takımı’ndaki oyunculara göre, ülkelerinde son 10 yılda yaşanan istikrarsız siyasi iktidar ve giderek artan fakirlik ülke futbollarına da olumsuz yansımakta. Hatta, tüm zamanların en golcü ikinci Süper Kartal’ı olan Segun Odegbami’nin iddiasına göre, Nijerya Futbolunun idare ediliş şekli, futbolcuların bireysel olarak gösterdiği gelişmenin gerisinde kalmakta. Buna bir de, her sivrilen oyuncunun genç yaşta Avrupa’ya gidiyor olması eklenince (bugün Afrika’nın Nijerya’sında, televizyon ekranlarında yerel lig ve kupa maçlarından daha çok Kanu’lu Arsenal’in, Okacha’lı PSG’nin maçları, yani Avrupalıların ligleri gösterilmekteymiş) ulusal futbolun gelişmesi ve ülke genelinde yaygınlaşması bir türlü gerçekleşmemekte.
       Süper siyahi forvet Emmanuel Olisadebe’nin, Nijerya pasaportundan vazgeçip Polonya gibi bembeyaz bir milletin pasaportuyla, o ülkede ulusal takıma kadar yükselmesi de bu anlamda bir dolu şeyi bir çırpıda anlatıyor aslında. (Ne dersiniz? Son yıllarda çığ gibi artan futbolcu ihracatımız ve devlet televizyonumuz dahil bir sürü kanalda İtalya Ligi, İspanya Ligi vs maçlarını izliyor oluşumuz, Mehmet Scholl bir yana, bizim de Emmanuel gibi sonradan olma milli Avrupalılar çıkartmaya doğru yol aldığımıza bir işaret mi yoksa? Başka ülkelere her bakımdan kaçan kaçanayken ortalık, bu tahmini yapmak pek zor olmuyor, maalesef.)
       
       1994 Dünya Kupası’nda, Boston’daki maçta, Nijerya’nın İtalya’yı safdışı bırakmasına sayılı dakikalar kalmıştı ki, Roberto Baggio’nun sihirli golü sayesinde İtalyanlar Süper Kartallar’ın pençesinden kurtulabilmişti. Dört yıl sonra, Fransa 98’de ise daha tecrübeliydiler. İlk tur maçlarında önce İspanya’yı 3-2, sonra da Bulgaristan’ı 1-0 ile geçerek bir üst turu garantilediklerinde binlerce Nijeryalı, Paris’i süsleyen Eyfel Kulesi’nin altında Afrika danslarıyla çılgınca eğleniyordu.
       Futbolcular, bir sonraki turda Danimarka ile karşılacaklarından, elbette o danslara katılamıyorlardı ama böylesi bir başarıdan onlar da kendilerine göre pay almak arzusundaydılar. Kaptan Uche Okechukwu (nam-ı diğer “Deniz”imiz), maçtan bir gece önce Nijerya Futbol Federasyonu Başkanı Abdulmumini’nin karşısına çıkıp her bir oyuncu için nakit 10,000 ABD Doları ister. Takımı adına gerekçesi ise “motivasyon harçlığı gerek”tir.
       Başkan, o gece, ancak cep harçlığı sayılabilecek kadar bir parayla Uche ve arkadaşlarını kamp yerine geri gönderdiğinde arkalarından söylediği söz şöyleydi: Avrupa’da oynayan oyuncularımız hem vatansever değiller hem de açgözlüler. Bu hava kamp yerindeki atmosferi de zehirlemişti sanki ve Danimarka karşısına çıkan Nijerya’da, İspanya ve Bulgaristan maçlarındaki “Süper Kartallar’dan eser yoktu. Yenilip elendiler.
       
       Aradan 4 yıl geçti, Süper Kartallar’ın performansında değişen bir şey yok; aksine tek tek baktığınızda, oyuncuların performansı sürekli artmakta, Avrupa’daki ünlü kulüplerin formasını her geçen gün daha fazla Nijerya’lı giymekte. Son dört yılda değişmeyen bir başka şey de, Süper Kartalar’ın futbol aşkını besleyen, ruhlarındaki motivasyon kaynağını oluşturan “para”ya duydukları arzu.
       2002 Dünya Kupası elemelerinde Uzak Doğu’ya gitmeyi garantiledikleri 4-0’lık Sudan galibiyetinden sonra, onurlarına düzenlenen resepsiyona “katılmayacağız” diye tutturduklarında gerekçe yine “ta-ma-men duygusal!” olmuş: Federasyon başkanları Dominic Oneya’nın, maçı kazanmaları halinde milli futbolculara ödemeyi vâdettiği, adambaşına 5,000 Amerikan Doları’ndan oluşan primin son anda 4,000 dolara indirilmesi!
       Allahtan, Spor Bakanı, aradaki 1,000’er dolarlık farkı kendisinin karşılayacağını söyleyerek futbolcuların isyanını engellemiş. Şu sıralar Borussia Dortmund’un formasını giyen ve Süper Kartallar’a kaptanlık eden Sunday Oliseh’in bu konudaki serzenişine kulak verelim: Federasyonumuzun muhasebe kayıtları bizlere söz verilen ve fakat ödenmeyen rakamlarla dolu olmalı. Oysa biz milli oyuncular, her uluslararası maçta çok fedakarlık yapmak zorunda kalıyoruz. Avrupa’da maç başına para karşılığında kontrat imzaladığımızdan milli maçlar için ülkemize döndüğümüzde kaçırdığımız kulüp maçlarından dolayı para kaybediyoruz. Artık, federasyon yetkililerin karşımıza ödeme yerine bir sürü mazeretle çıkmasına tahammül edemiyoruz!
       
       Afrika Futbolu’nun gurur kaynağı olan Nijerya Milli Takımı bugün geldiği noktada örneğin 1994’ten başlamak üzere art arda üçüncü kez Dünya Kupası’na katılmasında ulusal takıma teknik direktör olarak 5 yıl hizmet veren bir Hollanda’lının, Clemence Westerhof’un payı çok büyük. 1994’teki İtalya maçından sonra görevinden ayrılırken Clemece de futbolculardaki bu duruma işaret etmiştir.
       Milli forma altında futbol aşkı ile birlikte paraya duyulan aşkın yarattığı çirkin çelişki Clemence’e göre, Süper Aslanlar’a hocalık yapmayı çok zorlaştırmaktadır. Otorielere göre, Clemence bir işkolik olduğundan 5 yıla yakın süre dayanabilmiş ve Nijeryalının parlatılmamış yeteneklerini parlatarak Finidi George, Daniel Amokachi, Tijani Babangida gibi oyuncuları dünya futboluna kazandıran kişi olmuştur.
       Clemence, Süper Kartallar ve bağlı bulundukları federasyonun tutumu konusunda haklı olmalı ki, kendisinden sonra yapılan hoca değişiklikleri sürekli ivme kazanmıştır. Jo Bonfrere, Phillippe Troussier, Bora Milutinoviç, Carlos Alberto Torres gibi isimler Süper Kartallar’ın başına gelip geçen hocalardandır.
       Hele, 1970 Dünya Kupası’nın şampiyon Brezilya’sına kaptanlık etmiş olan Carlos Alberto, Süper Kartallar’ın kaprisine ve Nijerya Futbol Federasyonu’nun idari tarzına ancak 1 ay dayanabilmiştir. Bir ay sonunda “ailemi görmem lazım” diyerek, adeta ülkesine kaçmıştır.
       Nijerya’yı Fransa 98’e taşıyan Troussier ise hem alamadığı ödenekler konusunda FİFA’dan yardım isteyecek duruma gelmiş hem de maçlarda sahaya süreceği 11’in Nijerya Futbol Federasyonu’nun yetkilileri tarafından kendisine dikte edildiğinden şikayet etmiştir.
       Yine de “Sezar’ın hakkı Sezar’a” misali, şunu iddia etmektedir: Nijerya futbolu çağ dışı yönetilmese, Süper Kartallar rahatlıkla Dünya Şampiyonu olabilirler.
       
       Şu sıralar, Nijerya Milli Takımı’nın başında Nijeryalı eski futbolculardan oluşan 3 kişilik bir kadro var ve bu durum onlara şimdilik “Dünya Kupası tarihinin tek Afrikalı teknik heyeti” olma özelliğini kazandırıyor.
       İngilizlerin bile “ölüm grubu” diye adlandırdıkları F Grubu’nda Arjantin, İngiltere ve İsveç ile karşılaşacak olmaktan çekinmeyen Süper Kartallar “Dünya Kupası’na eğlence için gitmiyoruz; ama kimseden de korkmuyoruz” diyorlar. Az kaldı; Four-four-two Dergisi’nden derlediğim bu yazının üzerinden çok geçmeden Dünya Kupası başlamış olacak. Süper Kartallar’ı hep birlikte izleyeceğiz. Nijerya Futbol Federasyonu, paraları şimdiden hazırlamış olsa bari!
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları