Home page
Haber Menüsü


 
Yine ödev, yeni ödev...
 
Onaylanan 1.1 milyar dolarlık IMF kredisi önümüzdeki hafta içinde Hazine hesaplarında olacak. Şimdi sırada Mayıs gözden geçirmesi var, Mayıs’taki gözden geçirmeyi Temmuz’daki denetleme takip edecek.
 
Murat Gener
NTV
 
16 Nisan—  18 Ocak 2002 tarihinde yeni Stand-By düzenlemesinin altına imza atan Türkiye, geride kalan 2 buçuk ayda IMF’ye verdiği sözlerin büyük kısmını yerine getirdi ve yeni kredi dilimini haketti. 1 milyar 100 milyon dolar tutarındaki IMF kredisi önümüzdeki hafta içinde Hazine hesaplarına dahil olacak. Şimdi sırada Mayıs gözden geçirmesi var, Mayıs’taki gözden geçirmeyi Temmuz’daki denetleme takip edecek. Yani nereden bakarsanız bakın önümüzde en az 2 ay, oldukça yoğun gündemle geçilecek. İşte Mayıs ve Haziran’ın yoğun gündemi.

   
 
       
   
MSNBC News IMF: Yüzde 3 büyümeden umutluyuz
MSNBC News IMF: Türkiye iyi başlangıç yaptı
MSNBC News Niyet Mektubu hazırlıkları tamam
MSNBC News Vergi indirimine IMF de karşı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  IMF kredisi tamam, sıra Dünya Bankası’nın yapısal uyum kredisinde. IMF 1. gözden geçirmeyi onayladığına göre Dünya Bankası da 1.3 milyar dolarlık yapısal uyum kredisini (PFSAL-2) onaylayacaktır. Yani şimdilik her şey yolunda. Bundan sonra da her şeyin yolunda olabilmesi için yeni ödevlerin eksiksiz yerine getirilmesi lazım. İşte Türkiye’nin yeni ödevleri.
       
NİSAN DAHA BİTMEDİ
       Ankara’dan 3 Nisan 2002 günü IMF yönetimine gönderilen Niyet Mektubu 15 Nisan itibariyle İcra Direktörleri Kurulu tarafından imzalandı. Ancak Nisan’ın bitmesine daha 15 gün var. Türkiye’nin bu geriye kalan 15 gün içinde de bazı ödevleri var.
       
TELEKOM ÖZELLEŞTİRME PLANI
       Bu ödevlerden ilki ve belki de en zor olanı Türk Telekom Özelleştirme Planı. Türk Telekom ve Özelleştirme kelimelerinin yan yana geldiği en son dönemde, yani 2001 Temmuz ayında yaşananları henüz unutmadık. Ulaştırma Bakanı’nın istifasına kadar giden bir tartışma maratonu yaşanmış ve bu süreçte IMF’nin krediyi ertelemesi nedeniyle küçük de olsa bir krize sürüklenmiştik.
       Şimdi bu ayın sonuna kadar Bakanlar Kurulu’nun Türk Telekom özelleştirme planını kabul etmesi gerekiyor. Bir de tarihin tekerrür etmediği gerçeğini herkese göstermek gerekiyor.
Krueger: Program başarılı, ancak riskler sürüyor

       
VERGİ REFORMU
       Nisan’ın kalan 15 gününe sığdırılması gereken bir diğer önemli ödev de “Vergi Reformu” nun ilk aşamasının hayata geçirilmesi.
       
TMSF’NİN DENETİMİ
       Niyet Mektubu’na göre Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) dış denetiminin sağlanması da Nisan ayı ödevlerinden biri. Niyet Mektubunda, “İkinci Yapısal Kriter” olarak adlandırılan maddeye göre, TMSF’nin 2002 yılı Mart ayı sonundan başlamak üzere aylık bilanço hazırlayacağı ve senelik periyotlarla dış denetime tabi tutulacağı belirtilmiş. Bu aşamada 2001 yılına ilişkin denetimlerin de 2002 yılı Nisan ayında sona ermesi programlanmış. TMSF denetimine ilişkin olarak Denetçi Firma ile anlaşma imzalanmış durumda.
       
MAYIS AYININ GÜNDEMİ YOĞUN
       Türkiye’nin Mayıs ayı ödevleri aslında Bankalar Reformu özelinde düşünülebilir. Hükümet Mayıs’ı bankalar reformu üzerinde yapacağı çalışmalarla geçirecek.
       
DENETLEME RAPORLARI
       Mayıs ayı içerisinde önce, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından görevlendirilen dış denetleyici firmaların denetleme raporları sonuçlandırılacak.
       Bu düzenlemeye ilişkin resmi duyuru, 27 Mart 2002 tarihinde yapılmış, denetçi firmaların seçimine ilişkin incelemeler başlatılmış ve değerlendirmelerin başlatılmasına yönelik mektuplar dış denetçilere gönderilmişti. İşte Mayıs ayında bu denetçi firmaların raporları sonuçlanacak.
Niyet Mektubu’nun tam metni

       Bundan sonra top BDDK’ya geçecek. BDDK yabancı firmalar tarafından yapılacak nihai denetimlerin sonuçlarında alınması gereken önlemleri 15 Mayıs 2002 tarihine kadar bankalara bildirecek. Yapılan incelemeler neticesinde eğer herhangi bir zarar ortaya çıkarsa bu zarar da mevcut hisselere yansıtılacak.
       
BANKALARA SERMAYE DESTEĞİ
       Niyet Mektubu yapısal politikalar ekine (Ek B) göre, Mayıs ayının bir diğer önemli ödevi, Bankalara Sermaye Desteği Programı ile ilgili. Mektuba göre, bankaların en geç Mayıs ayı sonuna kadar, BDDK tarafından TMSF ile birlikte yürütülen “Bankalara Sermaye Desteği Programı”na dahil olma başvurularını yapmaları gerekiyor. Bunun bir başka anlamı daha var.
       Bankalara Mayıs ayı sonuna kadar “Sermaye Desteği Programına” dahil olma zorunluluğu getirildiği için bugünlerde hala kesinliği sağlanamayan bu program Mayıs sonuna kadar kesin çözüme ulaşmış olacak. Tabii, bu arada alternatif program önerileri de gündeme gelebilecek. Ama yine de “sermaye desteğinde” kesin çözüm için son tarih Mayıs sonu.
       
ŞEKER FABRİKALARI’NIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
        Mayıs’ta gözler bir ara Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’nin özelleştirilmesine çevrilecek. Özelleştirme Programı kapsamında Mayıs ayı içinde Şeker Fabrikaları’nın özelleştirme çalışmalarının başlatılması gerekiyor. Niyet Mektubuna göre Mayıs ayına kadar bir özelleştirme planının kabul edilmesi sağlanacak.
IMF 1.1 milyar $’lık kredi dilimini serbest bıraktı

       
YABANCI YATIRIMLAR
        Mayıs’ın bir diğer önemli gündemi de yabancı yatırımlar olacak. Niyet Mektubu’na göre, programın başarısı ve sürekliliği açısından önemi sıklıkla dile getirilen yabancı yatırım imkanlarının sağlanması çalışmaları Mayıs ayında başlatılacak. Bu kapsamda asıl önemli rol Meclis’in olacak. Yabancı Yatırımlar Danışmanlık Hizmetleri Birimi tarafından hazırlanan rapor ve araştırmalara uyumlu bir yasa tasarısı 2002 Mayıs sonuna kadar Meclis Genel Kurulu’na sunulacak.
       
KAMU İHALE YASASI
        Kamu İhale Yasası da Mayıs gündeminin bir parçası. Ankara’da kulislerde bu yasanın hükümet açısından en zor ödevlerden biri olduğu konuşuluyor. IMF’ye verilen taahhüt gereğince Mayıs ayı sonuna kadar İhale Kanunu kapsamında bulunan tüm yasal düzenlemelerin yerine getirilmesi (eşik değerlerin uluslararası değerler ile aynı düzeye çekilmesi dahil) gerekiyor. Kamu İhale Yasası’ndaki düzenlemeler sağlandıktan sonra, yapılan bu düzenlemelerin de Meclis tarafından yasalaştırılması gerekecek.
       
DAHA BİTMEDİ, HAZİRAN DA ZOR
        Eğer Nisan ve Mayıs ödevleri eksiksiz yerine getirilirse İkinci Gözden Geçirmenin şartları da sağlanmış olacak. Yani Türkiye eğer Nisan ve Mayıs ayı ödevlerini tamamlarsa 1.1 Milyar Dolarlık bir krediyi daha alacak ve Temmuz gözden Geçirmesi’ne doğru yola çıkacak. Temmuz’daki gözden geçirmede de özellikle Haziran ayında yoğun günler yaşayacak. İşte Haziran ayı gündemi....
       
TÜPRAŞ HALKA ARZI
        Haziran ayı içerisinde Türkiye’yi bekleyen en önemli gündem maddelerinden biri Tüpraş’ın halka arzı. Daha bugünlerden piyasalarda çalkalanmalara neden olan halka arzın sonuçları merakla bekleniyor. Niyet Mektubu’na göre, Tüpraş’ın halka arzı 2002 yılı Haziran ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek. Yapılacak özelleştirme sonrasında Tüpraş’ın devlete ait hisselerinin oranı yüzde 50’nin altına indirilecek.
       
BORÇLANMAYA SIKI DENETİM
        İç ve dış borçlanmaya gelecek daha sıkı bir denetim de Haziran ayı gündemlerinden biri. Hazine Müsteşarlığı, bu dönemde iç ve dış borçlanmanın daha sıkı bir koordinasyon içerisinde yapılması da dahil olmak üzere, risk ve borç yönetimini gerçekleştirmek amacıyla bir çalışma içerisine girecek. Bu çalışmanın tavsiyelerinin verilmesi için son tarih 2002 yılı ortası yani 2002 Haziran ayının sonu.
       
SERMAYE ARTIRIMININ RAPORLARI
        Sermaye desteği yapılacak olan bankaların raporlama yükümlülükleri yabancı firmalar tarafından Mayıs ayı içerisinde tamamlanmış olan bağımsız değerlendirmelerin bulguları doğrultusunda geliştirilecek ve bu raporlar Haziran ayından başlamak suretiyle sıkı bir takibe alınacak.
        Bu arada sermaye desteği programı da Haziran ayı sonunda artık tamamlanmış olacak.
       
KAMU REFORMU
        Yine Haziran ayı sonuna kadar kamuda reforma ilişkin bazı düzenlemelerin de sağlanması gerekiyor.
        Kamu reformuna ilişkin olarak ilk tedbir Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülen, gönüllü emeklilik ile ilgili. KİT’lerde gönüllü emeklilik teklifleri ve sadece gerekli görüldüğü takdirde işten çıkarmalar vasıtasıyla Haziran sonuna kadar fazla işçi sayısı 3’te 1 oranında azalacak.
        Aynı dönemde yani Haziran sonuna kadar Ziraat ve Halk Bankası şubelerinden 800 tanesi kapatılacak.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları