Home page
Haber Menüsü


Tuborg ihracat pazarlarını büyütüyor
Türk Tuborg, Tuborg ve Calsberg biralarıyla Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan pazarlarına girmeye hazırlanıyor.
İstanbul
AA
4 Nisan— Türkiye’nin en büyük bira şirketlerinden Türk Tuborg A.Ş, ihracat pazarlarını genişletiyor. Geçen yılın Ağustos ayından beri Carlsberg biralarını da satan şirket, büyük potansiyel gördüğü Bulgaristan, Azerbaycan ve Gürcistan pazarlarına girmeye hazırlanıyor. Türk Tuborg ve Carlsberg CEO’su Ercüment Berilgen, yaptığı açıklamada, 2001’in zor bir yıl olmasına karşın, önceki yıla göre yüzde 2-3’lük bir büyüme sağladıklarını belirterek, “Pazar payımız geçen sene yüzde 24 civarıydı. Şu anda Carlsberg ve diğer ürünlerimizle birlikte 25-26’lara yaklaştık” diye konuştu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
CALSBERG’DE PERFORMANS TATMİNKAR
       Carlsberg satışında başarılı olduklarını ve hedefledikleri pazar payına ulaştıklarını bildiren Berilgen, “Biz ilk sene için yüzde 1 pazar payı hedefliyorduk. 6 ayda o rakama ulaştık. Rakamlar bizim için tatminkar” dedi.
       Berilgen, turizm ve bira tüketimi arasındaki ilişkiye değinirken de, yaşanan olaylar nedeniyle İsrail’e turist gitmeyeceğini düşündüğünü ifade ederek, “Onun büyük kısmı Türkiye’ye kayabilir. Onun için çok optimist düşünüyorum. Turizm bize çok şey getirir” dedi. Berilgen, Türkiye’ye gelecek İngiliz, Kuzey Avrupalı ve Rus turistlerin Carlsberg ve Tuborg’u iyi bildiklerini, o nedenle turistler arasında bu biraların satılma şansının daha fazla olacağına dikkati çekti.
       
YATIRIM HEDEFİ 30 MİLYON $
       Bu yıl kapasitelerini 450 bin hektolitre artırmayı ve şişeleme hattını yenileyerek 1.5 misli civarında büyütmeyi planladıklarını anlatan Berilgen, toplam yatırım miktarının 30 milyon doları bulacağını bildirdi.
       Ercüment Berilgen, şu anda aşağı yukarı 4-5 milyon dolarlık bir ihracatları olduğunu vurgularken, “büyük ihracatımız yok ama bölge ülkelerden Azerbaycan, Gürcistan ve Bulgaristan’ın bize bağlanma durumu var. Böyle birşey olursa ihracatımız ciddi olarak büyür ve 3-4-5’e katlar” diye konuştu.
       Bulgaristan bira pazarının 4.5 milyon hektolitre ve 320-330 milyon dolarlık olduğunu, bu pazara girme konusundaki fizibilite çalışmalarını bu ay sonuna kadar tamamlamış olacaklarını belirten Berilgen, yakın olması nedeniyle de ihracatın en fazla Bulgaristan’a yapılacağını duyurdu.
       Yaptıkları hesaplara göre, Bulgaristan’da yaklaşık 7-8 milyon dolarlık bir potansiyelleri bulunduğunu dile getiren Berilgen, yaz itibariyle de Azerbaycan ve Gürcistan’a ihracat yapmayı planladıklarını kaydetti.
       Yeni bir ürün haberini de veren Berilgen, Tuborg’un yeni birasını önümüzdeki 1-1.5 ay içinde lanse etmeyi düşündüklerini söyledi.
       
BİRAEVİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLECEK
       Türkiye’de bira kültürünün yerleşmesi, günümüze uyarlanması ve bira içilen mekanların yenilenerek kalitelerinin yükseltilmesi amacıyla, Türk Tuborg tarafından geliştirilen “Biraevi Projesi” hakkında da bilgi veren Berilgen, aile, eş ve arkadaşlarla rahat girilebilecek bu mekanlardan yıl sonuna kadar İstanbul, İzmir, Ankara ve Adana’da toplam 30-50 tane açmayı planladıklarını kaydetti.
       Carlsberg için yapılacak biraevlerinin ise belirli bir sistem içinde yapılan Türk Tuborg biraevlerinden farklı olacağını belirten Berilgen, “Carlsberg’de mekanın karakterine göre tema işliyoruz. İşletmeciyle beraber oranın kültürüne, müşterisine orantılı bir konsept geliştireceğiz. Bir yerde yerel olacağız” diye konuştu. Sektörün geçen yıl hem küçüldüğünü, hem de daha ucuz bir alana doğru kaydığını, bu yıl ise büyüyeceğini düşündüğünü ifade eden Ercüment Berilgen, Türk tüketicisinin yeme alışkanlıklarının değiştiğini, daha çabuk bir yemek ortamına girildiğini ve böyle yemek ortamlarında eğer bir içki içilecekse bunun da bira olduğunu savundu.
       Berilgen, ciro olarak geçen yıl aşağı yukarı 70-75 milyon dolara yaklaştıklarını ve bu yıl için brüt 150 milyon dolar, net 100 milyon dolara ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. Türk Tuborg halen, başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere, İngiltere ve Almanya gibi Avrupa’nın önde gelen ülkelerine ihracat yapıyor.
       
   
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları