Home page
Haber Menüsü


“Irak’a operasyon görünmüyor”
 
Başbakan Ecevit, ABD Başkan Yardımcısı Cheney’in, görünür bir gelecekte Irak’a bir operasyon yapılmayacağını söylediğini bildirdi.  

 
Ankara
NTV
20 Mart—  Başbakan Ecevit, Cheney ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, Cheney’in kendisine “görünür bir gelecekte Irak’a karşı askeri operasyonun söz konusu olmadığını söylediğini” kaydetti. Ecevit ayrıca, ABD Kongresi’ne verilecek bir önergeyle Türkiye’nin Afganistan’daki askeri masraflarına katkı olarak 228 milyon dolarlık bir yardım yapılacağını söyledi.

   
 
       
    MSNBC News 'Cheney'ye Irak'a harekatın yanlışlığının anlatılması gerek'
MSNBC News ODTÜ'de Cheney'i protesto eylemi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in kaldığı Hilton Oteli yakınlarında İran uyruklu bir kişi şüphe üzerine gözaltına alındı. Ali Esif adlı kişi, ifadesi alınmak üzere yabancılar şubesine götürüldü.

       12 ülkeyi kapsayan gezisinin son durağı olan Türkiye’ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Başbakan Ecevit ile görüşmesini akşam saatlerinde tamamladı. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Bülent Ecevit, Cheney’in kendisine yakın bir gelecekte Irak’a karşı askeri bie operasyonun söz konusu olmadığını söylediğini bildirdi. ABD hükümetinin yarın Kongre’ye verilecek bir önerge ile Türkiye’ye 228 milyon dolarlık bir katkı yapılacağını ifade eden Başbakan Ecevit, bu yardımın Türkiye’nin Afganistan’daki masraflarına katkı olacağını söyledi. Görüşmelerin çok olumlu ve verimli geçtiğini, birçok konuyu ele aldıklarını söyleyen Ecevit, “Hepsinde görüş birliği içinde olduğumuzu bir kez daha gördük, bunu görmek beni çok mutlu etti” dedi.
       
GÖRÜŞMELERİN PERDE ARKASI
       ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin hızlı Ankara turunda ilk durağı Cumhurbaşkanı Sezer’di. Edinilen bilgilere göre Köşk’te karşılıklı önemli mesajlar verildi.
‘Petrole karşı operasyona destek’ iddiası
ABD Başkan Yardımcısı Afganistan operasyonunda Türkiye’nin ileri güvenlik sorumluluğu üstlenmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti ve “El Kaide tehdidi sürdükçe Afganistan operasyonu devam edecek” dedi. Görüşmede, Irak ilgili gelişmelerde ele alındı.
Sayın Cheney bize, yaptığı ziyaretlere ilişkin bilgi verdi. Cheney’in ziyareti, Filistin ve İsrail arasında diyalogun yeniden açılması konusunda çok faydalı oldu.
BÜLENT ECEVIT
Başbakan
       Cheney Irak’ın elindeki silahlarla bölge için olduğu kadar Türkiye içinde tehdit oluşturduğuna vurgu yaptı. Sezer ise Irak’ı ikna etmek için Birleşmiş Milletler aracılığı ile her türlü yöntem kullanılmalı” sözleriyle Türkiye’ nin bir operasyondan yana olmadığı tavrını koydu.
       
IRAK’TAN ÖNCE ORTADOĞU
       Cheney’nin Başbakan Ecevit’le yaptığı 14 dakikalık başbaşa görüşme ve ardından gerçekleştirilen dar kapsamlı heyetlerarası görüşmelerde de geniş bir ufuk turu yapıldı. Başbakan Irak’ın toprak bütünlüğünün Türkiye için önemini anlattı ve ekonominin hassas dengelerine vurgu yaparak turizm mevsiminin başlayacağı bu dönemlerde bölgede bir savaşın herşeyi alt üst edeceğini söyledi. Ecevit Irak’tan daha öncelikli konunun Ortadoğu olduğunu söyleyerek ABD yönetiminden, İsrail- Filistin gerginliğinin son bulması için daha etkili devreye girmesini istedi.
       
KIBRIS SORUNU
       Görüşmelerde Kıbrıs, Türk-Yunan ilişkileri ve AGSP konuları da ele alındı. Türk tarafı Yunanistan’ın AB dönem başkanlığını alması öncesinde veto sorununun halledilmesini istedi. Kıbrıs’la ilgili Denktaş’ın gayretleriyle olumlu bir dialog sürecine girildiğini anlatan Ecevit, AB’nin Kıbrıs’a karışmasının Rum tarafını cesaretlendirdiği mesajını verdi.
       
ÇALIŞMA YEMEĞİ
       Çalışma yemeği ise son derece samimi bir havada geçti. Yemekte de yine Ortadoğu, terörle mücadele, Kafkaslar gibi başlıklar sohbetin ana konusunu oluşturdu. Başbakan Ecevit’in Filistin ve İsrail taraflarını buluşturmak için Türkiye’nin ev sahipliği yapabileceğini söylediği öğrenildi. Bu arada ABD Başkan Yardımcısı’nın da Ermenistan’la ilişkiler konuşulurken Türkiye, Ermenistan ve Azerbeycan arasında üçlü bir görüşme ile bölgedeki sorunların ele alınabileceği görüşünü ifade ettiği öğrenildi. Cheney, AB-İKÖ Konferansı’nın sonuçlarından da övgüyle bahsederek, Türkiye’nin model ülke olduğunu belirtti. Karşılıklı kadehler kaldırılırken ABD Başkan Yardımcısı Türkiye’nin misafirperverliğine de teşekkür etti.
       
EN SOMUT SONUÇ ISAF’IN KOMUTASI
       Cheney’in ziyaretinin en somut sonucu ise Afganistan barış gücü komutanlığının Türkiye’ye verilmesi konusunda oldu. ABD’nin 228 milyon dolarlık yardımı, ISAF komutanlığı için bir süredir devam eden pazarlıkların sonuçlandığı anlamına geliyor. Bu miktar yaklaşık bin askerin Afganistan’da 6 aylık görev süresini karşılayabilecek düzeyde.
       
BASIN TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ
Ankara'da ABD Başkan Yardımcısı'nın ziyareti nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı.
       Amerikan Başkan Yardımcısı Cheney’in, bu sabah yapacağı açıklanan basın toplantısı iptal edildi. Sabah 09.30’da düzenlenmesi planlanan basın toplantısının iptaline gerekçe olarak, Cheney’in yorgun olması gösterildi.
       Cheney Ankara gezisinin sonunda Anıtkabir‘i ziyaret etti.
        Atatürk‘ün mozolesine çelenk koyan ve saygı duruşunda bulunan Cheney, önceden yazılmış olan Anıtkabir Özel Defteri‘ni imzaladı ve metni yüksek sesle okudu. Cheney, deftere şunları kaydetti:
        “Mustafa Kemal Atatürk‘ün ebedi istirahatgahını ziyaret ederek, kendisinin gelecek nesillere bırakmış olduğu ve onlara ilham veren mirasa saygılarımı sunmak benim için bir şeref.
        ABD ile Türkiye arasındaki sıcak ve kalıcı dostluğu, Başkan Bush adına gururla bir kere daha teyit ediyorum.“
        Bu arada, Cheney‘nin Anıtkabir ziyaretinde de son derece yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Cheney Anıtkabir‘de kaldığı süre boyunca polis helikopterleri, yerde alınan güvenlik önlemlerine havadan destek verdiler.
       
TÜRKİYE’DEN AYRILDI
        Cheney ve beraberindeki heyet, Anıtkabir ziyaretinin ardından Türkiye’den ayrıldı. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı’nı Esenboğa Havaalanı‘nda Dışişleri Bakanlığı Protokol Dairesi‘nden yetkililer uğurladı.
        Cheney için Esenboğa‘da sıkı güvenlik önlemleri alınırken, Özel Harekat Operasyon Timi ve Amerikalı korumalar görev yaptı.
        Keskin nişancıların ellişer metre arayla mevzilendiği alanda, polis helikopterleri de güvenlik uçuşu yaptı. Alınan güvenlik önlemlerinde polis köpekleri de kullanıldı.
       
CHENEY KİMDİR?
       1991 yılında, Irak’ı işgal ettiği Kuveyt’ten çıkarmak için harekete geçen Amerikan yönetiminde operasyonu yürüten ekipte 2 isim ağırlıklı olarak göze çarpıyordu. Nixon döneminde Donald Rumsfeld’in asistanlığından başlayan kariyerini Savunma Bakanlığı koltuğuna taşıyan Dick Cheney ve Genelkurmay Başkanı Colin Powell, Irak’a karşı kurulan koalisyon ordusunun mimarları oldu.
Cheney Irak’a karşı destek bulamadı
Koalisyon ordusunun çölde başlattığı fırtınanın gücü Irak lideri Saddam Hüseyin’i devirmeye yetmedi. Ancak aradan 11 yıl geçtikten sonra Cheney Başkan Yardımcısı, Powell ise Dışişleri Bakanı olarak Saddam’a karşı şanslarını bir kez daha denemeye karar verdiler.
       ABD’nin Afganistan’dan başlattığı terörizme karşı uluslararası mücadele harekatının kapsamına alınan Irak eğer Birleşmiş Milletler silah denetçilerine izin vermezse yeni bir operasyonun hedefi olması kaçınılmaz gibi görünüyor. Ancak Körfez Savaşı’nın ve 11 yıldır devam eden ambargoların işe yaramadığını gören Avrupa ve bölge ülkeleri, Washington yönetiminin askeri çözüm arayışlarına yeşil ışık yakmıyor.
       
ŞAHİNLER HAREKATTA KARARLI
       Amerikan yönetimindeki şahinler, bu tür bir operasyon için gerekirse, hiçbir destek alınmadan harekete geçilmesinden yana. Ancak diplomatik çevrelerin, pragmatik şahin olarak tanımladıkları Cheney, 1991 yılındakine benzer bir koalisyon oluşturmak ya da en azından siyasi destek elde etmek için ilk hamlesini yaptı.
       9 Arap ülkesinin yanısıra İngiltere, İsrail ve Türkiye’yi kapsayan bir geziye çıkan Dick Cheney, bundan 11 yıl önce elde edilen desteği sağlamayı başaramadı. İlk durağı olan Londra’da İngiltere Başbakanı Blair’le, kameralar karşısında, Irak’ın kitle imha silahları ile komşuları için yarattığı tehdit ve teröre verdiği destek bir kez daha tekrarlandı.
Cheney S.Arabistan’da aradığını bulamadı

       
ARAP ÜLKELERİ ‘ÖNCE FİLİSTİN’ DİYOR
       Ancak Ortadoğu’da ayak bastığı ilk ülke olan Ürdün’den itibaren, ABD Başkan yardımcısının temaslarında tek bir gerçek ortaya çıktı. O da Filistin sorunu çözülmeden Irak’a yönelik herhangi bir girişimin gündeme gelmesinin söz konusu olamayacağı.
       Ürdün Kralı Abdullah, bölgenin iki savaşı birden kaldırmasının söz konusu olmadığına dikkat çekerken, Mısır Cumhurbaşkanı Mübarek ve Suudi barış planının mimarı Veliaht Prens Abdullah da önceliğin Filistin sorununun çözümü olduğunu Cheney’e hatırlattılar.
       
YEMEN KARLI ÇIKTI
       Gezinin şu ana kadar ki kısmından en karlı çıkan ülke ise Yemen oldu. Başkan Bush’un, terörle mücadele eden ülkelere her türlü yardıma hazır olduğunu açıklamasının ardından ABD Başkan Yardımcısı’nı ağırlayan Yemen yönetimi, Amerikalı uzmanların askeri eğitim vermesi konusunda anlaşmaya varırken, askeri, mali ve teknik yardım konularında da ileriye dönük adımlar atıldı.
Cheney’den Yemen’e askeri yardım sözü

       
IRAK’TAN DİPLOMATİK ATAK
       1991’deki Çöl Fırtınası operasyonuna 400 asker ve 36 savaş uçağıyla katılan Bahreyn, Cheney’nin ziyaretinden birkaç saat sonra Irak’la ticaret ve işbirliği anlaşması imzaladı. Cheney’i gölge gibi takip eden ve ABD Başkan Yardımcısı’nın temaslarda bulunduğu ülkeleri, o ayrıldıktan hemen sonra ziyaret eden bir isim de gözlerden kaçmadı. Irak Devrim Komuta Konseyi Başkan Yardımcısı İzzet İbrahim Cheney’nin ardından Ürdün, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yönetimleriyle görüşmelerde bulundu.
“Ortadoğu iki savaşı kaldıramaz”

       Cheney’nin bir haftadır devam eden temaslarından şu ana kadar çıkan tek somut sonuç Arap ülkelerinden alınan mesajın doğru değerlendirilerek, Birleşmiş Milletler’in Filistin Devleti’nin kurulması ve İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesi yönünde aldığı karar oldu. İsrail’e yapılan askeri yardımları da askıya alan Amerikan yönetiminin gerek özel temsilci Zinni gerekse Başkan Yardımcısı Cheney aracılığıyla Irak operasyonunun önündeki en ciddi engel olarak görülen Filistin sorununu çözmek üzere İsrail’e net bir mesaj vermesi bekleniyor.
       Irak’a yönelik olası bir operasyon için Körfez ve Ortadoğu ülkelerinden beklediği desteği bulamayan ABD Başkan Yardımcısı’nın son ümidi ise gezinin son durağındaki Türkiye olacak gibi görünüyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları