Home page
Haber Menüsü


 
Gönül verilen renkler
 
Fenerbahçe’nin renklerinden lacivert “asalet”in, sarı ise “Fenerbahçe’ye duyulan gıpta”nın ifadesi. Beşiktaş, formasındaki siyah rengi, Balkan Savaşı’nda verilen kayıpların anısına aldı.
 
Erzurum
AA
 
19 Nisan —  Galibiyetiyle sevinilen, yenilgisiyle gözyaşı bile dökülen spor kulüplerinin gönül verilen renkleri değişik anlamlar taşıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Spor kulüpleri kuruluş aşamasında alacakları renklerini belirlerken türlü olaylardan esinlenmişler veya taşıdıkları anlamlar nedeniyle renklerini belirlemişler. Türkiye’nin en eski kulübü olan Beşiktaş, kurulduğu 1903 yılında rengi kırmızı-beyaz iken, Balkan Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun yenik çıkması ve ülkede büyük üzüntü yaratması sonrası, bu savaşta verilen kayıplar anısına formasındaki kırmızıyı siyaha çevirerek, siyah-beyaz renkleri oluşturdu.
       Fenerbahçe Kulübü renklerinin anlamı ise “asalet ve gıpta”. Fenerbahçe Kulübü tüzüğünde, lacivert rengin “asalet”i, sarı rengin ise “Fenerbahçe için duyulan gıpta”nın ifadesi olduğu belirtiliyor.


       
PADİŞAHA VERİLEN SARI-KIRMIZI GÜLLER
       Türkiye’yi Avrupa’da başarıyla temsil eden Galatasaray, sarı ve kırmızı renkleri “Gül Baba Efsanesi” nden almış.
       Efsaneye göre, Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt, gezintiye çıktığında gül bahçesi görmüş. Gülleri yetiştiren Gül Baba’yı görmek istemiş. Gül Baba da padişaha sarı ve kırmızı renklerde 2 gül vermiş ve bahçeye okul yapılmasını istemiş. Galatasaray Lisesi bu bahçeye yapılmış. Galatasaray, 1908 yılında sarı-kırmızı renkleri almış ve İngiliz Savaş Gemisi Bahran’ın personeliyle yapılan maça ilk kezsarı-kırmızı renklerle çıkmış.


       
TRABZONSPOR, HAMSİ’DEN ALDI
       Birinci Lig’de bir dönem “fırtınalar” koparan Trabzonspor ise, renklerini Karadeniz’in simgesi olan hamsiden almış. Trabzonspor’un kurulduğu günlerde renklerini belirlemek için yarışma bile açılması düşünülmüş. Renklerin belirlenmesi için geceli gündüzlü toplantılar yapılmış. Bu amaçla yapılan 5 toplantı sonrası, Karadeniz’in simgesi hamsinin gümüş mavisi pulları ile bordo rengi gözleri kulübün renkleri olarak belirlenmiş.
       
ANKARAGÜCÜ’NÜN RENKLERİ ATA’DAN
       Ankaragücü kuruluş aşamasında renk arayışları sırasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün bir anısı etkili oluyor. Büyük Önder, Kurtuluş Savaşı sonrası o dönemdeki adı İmalat-ı Harbiye Genel Müdürlüğü ve Spor Kulübü’nü ziyaretinde, kendisine sunulan ünlü misket üzümü ve kavun sonrası, bu ikramdan hoşnut kalarak, şu tanımlamayı yapar: “Üzüm, glikoz bakımından en zengin meyve türüdür. Kişiye güç verir ve değişik türleri vardır. En önemlisi Ankara’da bolca yetişen iri taneli lacivert renkli misket üzümüdür. Misketin lacivert rengi güç simgesidir. Kavun, kabakgiller familyasındandır. Güzel kokulu, tatlı ve sıvı meyva türüdür. Sarı, yeşil ve pembeye kaçan renk türü vardır. Sarı renk, hırs ve başarının simgesidir. Kişi, başarı sonrası bundan büyük gurur duyar.”
       Ankaragücü, renk arayışları sırasında bu olay anımsanır, böylece sarı-lacivert renkler ortaya çıkar ve oybirliğiyle kabul edilir. Ankaragücü’nün sarı rengi “kazanma hırsı ve başarı” lacivert rengi ise “gücü” temsil ediyor.
       
ANKARA BOZKIRININ ÇİCEĞİ
       Gençlerbirliği ise renklerini Ankara bozkırının nadide ve narin Gelincik çiçeğinden almış. 1923 yılında Muallimler Birliği ile Genç Liseliler kulüpleri birleşme kararı alır. Kulüplerin birleşmesi için yapılan toplantıda, liseli gençler Ankara bozkırlarının nadide ve narin çiceğinden oluşan bir buketi Ankara İdadisi (Erkek Lisesi) Müdürü ve Muallimler Birliği Başkanı Münif Kemal Ak’a sunarlar. Renk ve dokusu kırmızı-siyah olan bu güzel çiçekler, kulübün renkleri olarak belirlenir.
       
DİĞER KULÜPLER
       Gaziantepspor: Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlar ve Ermeniler tarafından katledilen 6 bin 314 akan kanı nedeniyle kırmızı, o kara günleri simgelediği için de siyah rengi almış.
       İstanbulspor: İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, 1. Dünya Savaşı’na katılırlar ve savaşta yaşamını yitirenler anısına siyah, savaş gazisi öğrenciler anısına da sarı renk alınır.
       Yimpaş Yozgatspor: 1960’ların popüler takımı Karagümrük ile Yozgatspor kardeş kulüp olurlar ve Yozgatspor kurulduğunda Karagümrük’ün renklerini kabul eder.
       Diyarbakırspor: Karpuzuyla ünlü yöre kulübünün renkleri olarak da, karbuzun dışı ile iç renkleri kabul edilir.
       Çaykur Rizespor: Doğanın yeşili ile denizin mavisi kulüp renkleri olarak kabul ediliyor.
       Bursaspor: Uludağ’ın karı ile Bursa ovasının yeşilinden aldığı belirtiliyor.
       Antalyaspor: Kırmızı-beyaz renklerin belirlenmesinde Türk bayrağından esinlenerek aldığı ifade ediliyor.
       Samsunspor: 4 kulübün birleşmesiyle kurulan Samsunspor, birleşen 4 kulübün renklerinden ayrı olarak kırmızı-beyazı belirler. 20 Ocak 1989’ta Malatyaspor deplasmanına giderken Havza İlçesi’nde meydana gelen kazada 3 futbolcu ve teknik direktörünü yitiren Samsunspor, 3 renk olarak siyahı da alır.
       Yeşil-siyah renkleri taşıyan Kocaelispor ve Denizlispor gibi kulüpler de renklerini birleştikleri kulüplerden aldılar.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları