Home page
Haber Menüsü


Çakan: Mavi Akım gazı daha ucuz
Enerji Bakanı Çakan, Mavi Akım doğalgazı fiyatının, İran’dan ve yine Rusya’dan alınan Turusgazı’ndan ucuz olacağını söyledi. Çakan, enerji piyasasını düzenleyen Petrol Piyasası Yasa Tasarısı’nın Başbakanlık’a gönderildiğini de bildirdi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
28 Şubat— Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Mavi Akım Projesi’nden sağlanacak doğalgaz fiyatının, İran’dan ve yine Rusya’dan alınan Turusgazı’ndan ucuz olacağını söyledi. Çakan, akaryakıt ürünleri piyasasını düzenlemek ve liberalleşmesini sağlamak amacıyla hazırlanan Petrol Piyasası Yasa Tasarısı’nın Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Çakan: Enerji kısıtlaması gündeme gelebilir
MSNBC News Çakan: Mavi Akım anlaşılamadı
MSNBC News Mavi Akım'da deniz hattı bitiyor
MSNBC News Mavi Akım hızlı gidiyor
MSNBC News Mavi Akım'dan gaz Mart sonunda geliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ ve PETKİM’in desteğiyle, Afeks Uluslararası Ticari Fuarları A.Ş tarafından düzenlenen “2. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Fuarı”nın açılışında gazetecilere açıklama yapan Çakan, Mavi Akım çerçevesinde ilk hattın tamamlandığını, ikinci hattın ise bu yılın ortalarına kadar tamamlanacağını kaydetti. Projenin haksız olarak eleştirildiğini belirten Çakan, ikinci paralel hattın da Karadeniz altından döşenmesinin ardından Türkiye’nin gaz alımlarına başlayacağını açıkladı.
       Çakan, Mavi Akım Projesi’nde Rusya topraklarındaki bölüme ait boru döşeme işleminin Rusya tarafından yapıldığını, dolayısıyla da kendilerinin hiçbir sorumluluklarının olmadığını belirterek, şunları söyledi:
       “Biz Samsun’dan, vananın başından alıyoruz. Bizim sorumluluğumuz buradan başlıyor. BOTAŞ olarak Samsun-Ankara hattında 501 kilometrelik boru döşeme işlemi gerçekleştirdik ve bitirdik. Şu ana kadar bunun karşılığında 286 milyon dolar ödedik. Tamamı bittiğinde maksimum 320 milyon dolar ödenecek. Bunun karşılığında Gazprom 2.7 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştiriyor. Şayet biz, Mavi Akım olmamış olsaydı Ankara-Samsun arasında bu boruyu döşemeyecek miydik? Karadeniz’e gaz vermeyecek miydik? Ülkenin geleceğiyle ilgili önemli olan projenin siyasi rant alabilmek için kötülenmiş olması ve kamuoyunun olumsuz yönde etkilenmesi, gerçekten hayret verici.”
       Türkiye için son derece önemli olan bu projenin bir an önce bitirilmesi gerektiğine işaret eden Çakan, “Bugün Mavi Akım Projesi’nden alınacak gaz, Turusgaz’dan ve İran doğalgazından daha ucuz” diye konuştu.
       
CEYHAN’A 50 MİLYON TON
       BOTAŞ’a ait standda da açıklama yapan Bakan Çakan, “BOTAŞ’ın 4646 sayılı kanun kapsamı içinde tekel konumu kalkacak” dedi. BOTAŞ’ın günümüzün en önemli projelerinden olan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı projesini başarıyla sürdürdüğünü kaydeden Çakan, şöyle konuştu:
       “2.4 milyar dolara mal olacak bu projeyle ilgili olarak, BOTAŞ 1.4 milyar dolara işi aldı. Temel mühendislik çalışmalarını zamanında bitirdi. 19 Haziran 2001’de detay mühendislik çalışmalarına başladı. 19 Haziran 2002’de inşaat çalışmalarına başlayacak ve proje 2005’te bitecek. Proje bittiğinde 50 milyon ton petrol Ceyhan’a akacak. Ülkemizde petrol ve ürünlerinin yıllık miktarı 31 milyon 300 bin tondur. Bir yılda tüketilen 31 milyon 300 bin ton ürünün çok daha fazlasını, bu projeyle Ceyhan’a akıtma imkanımız olacaktır. Bu projeyle 1-16 yıl içinde ülkemiz her yıl için 200 milyon dolar, 16-40 içinde de her yıl 300 milyon dolar geçiş ücreti alacaktır.”
       Çakan, projenin Türkiye’nin hiç para harcamadan gerçekleştirilmesi için BOTAŞ’ın elinden gelen tüm gayreti gösterdiğini ifade ederek, “BOTAŞ temel mühendislik çalışmalarını zamanında bitirdiği için kar etti. İnşaat çalışması zamanında bitirebilirse ülkemizden bir tek kuruş para çıkmadan BOTAŞ Hazar bölgesindeki 8-9 şirketin müteahhitliğini başarıyla yapmış olacak” dişe konuştu.
       Fuar gezisinde daha sonra TPAO standına gelen Çakan, burada TPAO’nun son zamanlarda çok başarılı hizmetlere imza attığını, Türkiye’de mevcut 666 kuyudan günde maksimum 32 bin varil petrol çıkarıldığını bildirdi.
       
DİYARBAKIR’DAKİ PETROL
       Diyarbakır’daki petrol çalışmalarıyla ilgili olarak açıklama yapmanın erken olacağını kaydeden Çakan, bu konuda kamuoyunu yanlış bilgilendirmemek için, kesin ve detaylı bilgiler alındıktan sonra ayrıntılı bir açıklama yapacaklarını söyledi.
       Fuarda yer alan Amerikan petrol şirketi Chevron Texaco’nun standında da konuşan Çakan, dünya haritasına bakıldığında Türkiye’nin öneminin kavranamasının mümkün olmadığını vurguladı.
       Çakan, özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin artık tamamen siyaset değil ekonomik proje olduğunu ve bunun gerçekleşmesiyle ilgili ABD’nin destekçi olabileceğini, Türkiye’nin yurt dışında ortaya koyduğunu kaydetti.
       Bakan Çakan, İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İzgaz) standında, İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen’le bir süre sohbet etti. Bu sırada Sirmen, Çakan’a özellikle depremzede konutlarının doğalgazla yapılmasından dolayı teşekkür etti. 25 ülkeden 200 firma ve şirketin ürün ve hizmetin tanıtıldığı “2. Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Fuarı” 2 Mart Cumartesi gününe kadar açık kalacak.
       Petrol ve doğalgaz arama işletme, doğalgaz dağıtım ve depolama şirketleri ile rafineri, petro kimya, taşıma, akaryakıt ve LPG dağıtım şirketleri ile otomasyon firmaları ve danışmanlık kuruluşları, fuarda yer alıyor.
       
PETROL YASASI BAŞBAKANLIK’TA
       Çakan, bu arada, Petrol Piyasası Kanun Tasarısı ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve Başbakanlığa sunulduğunu söyledi.
       Çakan, Türkiye’nin doğal kaynaklarının enerji ihtiyacının karşılanmasında yetersiz olduğunu, bunun sonucunda da ithalatçı konumunun her geçen gün daha da ağırlaştığını ifade etti.
       Üretim imkanlarının çok üstünde gelişen talep artışı nedeniyle 2010 yılında enerji talebinin yüzde 27’sinin, 2020’de ise ancak yüzde 22’sinin yerli üretimle karşılanabileceğinin beklendiğine işaret eden Bakan Çakan, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’ndaki hedeflere ulaşılabilmesi için de 2005 yılına kadar, kurulu elektrik enerjisi gücüne 11 bin 800 megavat, 2020 yılına kadar da 88 bin megavat yeni kapasite eklenmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Çakan, yeni iletim dağıtım ve diğer tesislerin kurulması için yıllık 3.5 ila 5 milyar dolar arasında bir finansman desteğine ihtiyaç duyulduğunu, bu büyüklükteki bir finansmanın ise kamu kaynaklarından karşılanamayacağını belirtti.
       Bu kapsamda özel sektör yatırımlarını elektrik sektörüne kanalize edebilmek için uygulanan modellerden istenilen sonucun alınamadığına dikkati çeken Çakan, karşılaşılan sorunların çözümü için Anayasa ve Uyum Yasaları’nda düzenlemeler yapıldığını hatırlattı.
       Elektrik Piyasası Kanunu’na göre yeni piyasa modelinin 2003 yılından itibaren işlerlik kazanacağını belirten Çakan, yeniden yapılanma çalışmalarının tamamlanmasının ardından, bakanlığın sadece makro düzeyde enerji politikalarını düzenleyeceğini, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun ise piyasa içi kontrol düzenleme ve denetleme faaliyetlerini yürüteceğini aktardı.
       
DOĞALGAZ TÜKETİMİ 87.9 MİLYAR M3 OLACAK
       Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, 2000 yılında birincil enerji tüketimindeki payı yüzde 16 olan doğalgaz tüketiminin Türkiye’de 2010 yılında 57.7 milyar metreküpe, 2020 yılında ise 87.9 milyar metreküpe ulaşmasının beklendiğini söyledi.
       Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun 2 Mayıs 2001’de yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çakan, bu kanunun geçiş sürecinin 1.5 yıl olduğunu söyledi. Türkiye’de petrolün yüzde 88’inin ithal edildiğini dile getiren Çakan, tüketimin 2010’da 49.3 milyon tona, 2020’de de 69.1 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirtti.
       Petrol Piyasası Kanun Tasarısı çalışmalarının tamamlandığını ve çalışmanın Başbakanlığa sunulduğunu bildiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, en kısa süre içinde de tasarının TBMM’ye gönderileceğini söyledi.
       Önümüzdeki 20 yıl içinde yüzde 50 oranında artması beklenen dünya enerji tüketiminin bir bölümünün Hazar bölgesinden karşılanmasının öngörüldüğünü anlatan Çakan, “Türkiye’nin jeopolitik konumu, ülkemizi gelecek yüzyılın en önemli enerji terminali yapma potansiyelindedir. Bu potansiyeli değerlendirerek, Türkiye’ye 21. Yüzyılın Avrasya enerji koridoru konumuna getirmek öncelikli politikalarımız arasında yer almaktadır” dedi.
       Türkiye’nin Bakü-Ceyhan-Tiflis Boru Hattı’nın yanı sıra Hazar-Türkiye-Avrupa Doğalgaz Boru Hattı Projesi’ne de önem verdiğini vurgulayan Çakan, bu projenin hayata geçirilmesiyle 30 yıl süreyle yılda 16 milyar metreküp Türkmen gazının Türkiye’ye, 14 milyar metreküp gazın da Avrupa’ya taşınacağını ifade etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları