Home page
Haber Menüsü


 
Bürokrasi elektroniğe yenik düştü
E-devlet projesini büyük bir başarıyla uygulayan Singapur’un hedefi bürokrasiyi tamamen ortadan kaldırmak
MSNBC INTERACTIVE
 
    13 Aralık —  Dünyanın en geniş iletişim ağlarından birine sahip olan Singapur, bir çok ülke için hayal sayılabilecek elektronik devlet projesini büyük bir başarıyla hayata geçirdi. Doğum kayıtlarını tutmaktan emeklilik formu doldurmaya kadar çok sayıda işlemi fareye tıklayarak gerçekleştiren Singapurluların ‘online’ vergi yatırma oranı % 40.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yüksek teknoloji eseri bir şehir devletin vatandaşları olarak Singapurlular, devletle ilgili işlemlerinin bir çoğunu artık elektronik ortamda gerçekleştiyor. E-devlet projesi sayesinde memur ve işçi alımlarına başvurmak, vergi ödemek, vergi iadelerini almak, emeklillik formlarını doldurmak, doğum bilgilerini girmek ve evlilik gibi işlemler sadece bir kaç tıklamayla yapılabiliyor.
       E-devlet işlemleri www.ecitizen.gov.sg
adresindeki sanal başvuru merkezinde toplanmış. Singapur vatandaşları ilgili birimi bilmiyorsa buraya girerek, yapacağı işleme göre yönlendiriliyor. %40’lık online vergi yatırma oranı dünya çapında en iyi oranlardan biri. Yabancılar için çalışma izni ve medya mensupları için akreditasyonlar bile online verilebiliyor. Bürokratik işlemler önümüzdeki yıllarda WAP gibi kablosuz aygıtlarla da yapılabilecek. Hükümet e-devlet projesinin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için 855 milyon dolar ayırdı.
       
HÜKÜMETİN ÖNCELİĞİ
       ‘Yeni Ekonomi’ yarışında geriye düşmekten çekinen Singapur hükümeti e-devlet projesine her şeyden fazla önem veriyor. Bunun yanı sıra dot.com (elektronik ticaret) uygulamalarının hız kazanması için yeni programlar hazırlanıyor ve 3.5 milyon Singapurluyu (internet bağlantısı olanların sayısının yıl sonunda 1 milyonu bulması bekleniyor) yeni ticaretin riskli olmadığına ikna etmeye çalışıyor. E-devlet elektronik ticaret çağının en önemli ayaklarından birini oluşturuyor.
       Singapur Başbakan Yardımcısı Tony Tan, ‘her geçen gün çok daha fazla Singapurlunun devlet hizmetlerinin her zaman ve her yerde online olmasını istediğini’ belirtiyor. Tan’a göre, dünya internet hızına geçerken kamu hizmetleri de buna ayak uydurmak zorunda.
       
‘BİR DİNİ YAYAR GİBİ COŞKULU’
       Singapur halen dünyanın en modern bilişim altyapısına sahip ülkelerinden biri. Hükümet tarafından tasarlanan özel sektör idaresindeki ‘Singapur One’ adlı iletişim ağı ülkedeki bir çok evi içine almış durumda. Yetkililer e-devleti bir dini yayarcasına coşkuyla geliştirmek istediklerini belirtiyor.
       
  'Hayat Yolu'
Elektronik devlet ve kamu hizmetleri veren internet üzerinden 24 saat kesintisiz çalışan merkez, bakanlıkların adlarına göre değil, vatandaşlara kolaylık olsun diye, yaşam tecrübelerine göre düzenlenmiş. Bu sitede sağlık, iş, adalet, asayiş-güvenlik, ulaştırma, aile, konut, istihdam, eğitim ve savunmaya dair konularda sanal binalar, 'Hayat Yolu' boyunca sıralanıp, Singapur vatandaşlarına, ölümden doğuma kadar yapacakları bürokratik işlemler konusunda enformasyon sunuluyor. Sistem o kadar benimsenmiş ti, beş yaşındaki çoçukların bile e-posta adresi var.

       E-devlet projesi yeni ekonomi trenini kaçırma endişesinin yanı sıra biraz da zorunluluktan ortaya çıktı. İnsan kaynağı sıkıntısı çeken hükümetin, kamu görevlilerinin sayısında kısıntıya gitmekten başka çaresi yoktu. İnsan kaynaklarındaki sıkıntıyı ortadan kaldırmak isteyen yetkililer, halen online hizmet veren 130 kamu kuruluşu sayısını gelecek yıl ikiye katlamayı hedefliyor (ABD’nin e-devlet hedefi kasım ayında 500 kurum). Uluslararası gözlemcilere göre Singapur, e-devlet yarışında ABD, Avustralya ve Kanada’yı geçerek liderliği ele geçirdi.
       
VATANDAŞLAR TEŞVİK EDİLİYOR
       Hükümet e-devlete geçişi hızlandırmak ve bürokrasiye ortadan kaldırmak için vatandaşlarını teşvik etmeyi de ihmal etmiyor. Örneğin gelir düzeyi düşük olanlara, daha uygun fiyatlara bilgisayar alma imkanı sunulurken, yaşlılara da ücretsiz eğitim veriliyor. Çocuklar daha ilkokuldayken yetiştirilmeye başlanıyor. Yetkililer, her çocuğun bilişim teknolojisini öğrenerek yetişmesini hedefliyor. Her şaye rağmen işlemlerini yüz yüze halletmekte israr edenlerin olacağını bilen yetkililer, e-devlete geçişin bir gecede gerçekleşmeyeceğinin de farkında.
       E-devletin derin devlete yarayacağı düşüncesi de yok değil, ancak uzmanlar Singapur One projesiyle uzun zamandır bir ağa bağlı olan Singapurluların bunu önemsemediğini söylüyor. Singapur One projesinin çok az kişide rahatsızlık yarattığı belirtiliyor. Yetkililer, e-devletin güvenliğinden şüphe edenlere, bu sistemin çok gelişmiş kod sistemiyle donatıldığı güvencesini veriyor.
       
DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR
        Singapur devletinin internet üzerinden verdiği bürokratik işlemler hizmetinden esinlenen ABD’de Pennsylvania Eyaleti ile Kanada’daki Alberta Bölgesi İdaresi, kendi e-devlet sitelerini kurarken, Singapur’u model aldı. Güneydoğu Asya ülkeleri hükümetleri de, geçenlerdeki zirve toplantısı sırasında, kamu hizmetlerini internet üzerinden sunma konusunda enformasyon paylaşımı için geçenlerde bir sözleşme imzaladılar.
        Amerikan Genel Hizmetler İdaresi ise, 1999 yılı araştırmasında, Singapur’un e-devlet internet sitesini, dünyadaki en gelişmiş entegre hizmet örneği ilan etti. ABD federal yönetimi, kendi ilk tek duraklı internetteki devlet sitesini www.firstgov.gov adıyla eylül ayında hizmete koydu. Bu sitede, daah önce 20 bine ve 27 milyon web sayfasına ulaşan Amerikan devlet ve hükümet kurum ve kuruluşlarının internetteki siteleri tek çatı altında birleştirilip, birbirlerine bağlandı.
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları