Home page

Haber Menüsü


Tayfun Öneş
Yazara mail atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Boca Juniors Fener - River Plate Galata
 
Yaklaşan Fenerbahçe-Galatasaray derbisini fırsat bilerek Boca Juniors-River Plate derbilerinin havasını sizlere aktarmaya çalışmak çok da abes olmasa gerek.
 
NTV-MSNBC
 
11 Şubat—  Aylar önce Four-four-two Dergisi’nde bir yazı okumuştum; “Savaşa Hazır Olun” başlığıyla kaleme alınmış o yazıda, Arjantin futbolunun iki devini, Boca Juniors ile River Plate’i karşı karşıya getiren derbilerin vahşet içeren havasından söz ediliyor, son yıllarda bu iki takım arasında oynanan maçların bir “oyun”dan ziyade, bir içsavaş ortamını andırdığı anlatılıyordu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye ekonomisinin Arjantin ekonomisine benzetildiği ve orada yaşanan toplumsal çalkantının Türkiye’de de yaşanacağından çekinildiği şu günlerde, yaklaşan Fenerbahçe-Galatasaray derbisini fırsat bilerek Boca Juniors-River Plate derbilerinin havasını sizlere aktarmaya çalışmak çok da abes olmasa gerek.
       Boca Juniors’ın renkleri FB’ninkine çok benziyor; sarı-mavi. River Plate’inkiler ise GS’nin renklerine... Sarı-kırmızı yerine, beyaz-kırmızı. İkisi de aynı Arjantin kosmopolitanından Buenos Aires yakınlarında bir bölgeden (Boca’dan) doğma takımlar...
       B. Juniors-R.Plate derbisi yaklaştığında ülkede gündem değişiyor, şehirde hayat duruyor sanki. Örneğin günlerce süren anti-kapitalist sokak gösterilerine bile derbi haftasında ara veriliyor. Arjantin’in en yüksek tirajlı spor gazetesi Olé bir hafta önceden bu derbi için her gün 10 sayfa ayırmaya başlıyor. Televizyonda iki takımın sembol olmuş isimleri talk-show’lara katılıp iddiaya girerek “yenilirsek saçımı maviye (ya da kırmızıya) boyatırım” gibi laflar edebiliyorlar...
       Orada sponsorluk ve marka esareti(!) bizdekinden daha gelişmiş durumda. Öyle ki, Boca Juniors takımının resmi giydireni Nike, River Plate’inki ise Adidas olduğundan fanatik bir River Plate’linin üzerinde Nike ürününe, Boca Juniors fanatiğinde ise Adidas ürününe rastlayamıyorsunuz. Öte yandan, biz, “Bir bira markası İnönü Stadı’na nasıl isim sahipliği yapar?” diyerek direneduralım, ilginçtir, Arjantinliler’in fanatizmini ilk delen ürün bira olmuş... Tangocuların en popüler birası olan Quilmes, hem Boca Juniors’a hem de River Plate’e aynı anda sponsor olmayı başarmış.
       Bir Boca Juniors fanatiği için, River Plate’e karşı alınmış bir galibiyetin, herhangi bir kupa şampiyonluğundan çok daha önemli olduğu iddia ediliyor. Tersi de geçerli olmalı ki, River Plate’in oyun kurucusu Ariel Ortega, son derbi öncesinde davetli olduğu televiyon programlarından birinde, “tek bir Boca Juniors galibiyetini hiçbir şampiyonluğa değişmem” diyebilmiştir.
       Son zamanlarda River Plate’in Boca Juniors’a karşı sergilemiş olduğu başarısız tablo (son 10 derbide sadece 1 galibiyet), Galatasaray’ın en iyi döneminde bile Fenerbahçe’den beraberliği zor kurtarır oluşunu anımsatmakta. Bir başka benzerlik de Boca Juniors ile Fenerbahçe arasında... Bir dönem (özellikle Ali Şen’in kendine has kulüpçülük tarzından sonra) Türkiye’nin büyük bir bölümünün Fenerbahçe konusunda ikiye ayrıldığı, FB taraftarı olmayanların ondan nefret eder hale geldiği iddia ediliyordu. Arjantinliler’in iddiası da aynı: “Boca Juniors taraftarı değil iseniz, ondan nefret ediyorsunuz demektir!”
       Taraftarlar derbiden bir gün önce stadın etrafında toplanıp marşlar söyleyerek maçın havasına girmeye çalışıyorlar. Buenos Aires’te de derbi maçının biletleri karaborsacılar için bulunmaz nimet niteliğinde..
       Maçlardan önce bıçaklı sokak kavgaları, havaya sıkılan mermiler derbilerin olağan olaylarından sayılıyor! İki takımın maçlarında, yalnızca stat içerisinde 1500’ün üzerinde polis görev almakta... Çok sevimsiz bir benzerlik daha: Son yıllarda Boca Juniors’un La Bombonera stadında oynanan River Plate derbilerinde rakip taraftarlarca tezgahlanmış(!) dışkılı, idrarlı saldırılara da rastlamak mümkün.
       Bu fanatizm harikası icadın çaresini de bulmuş Arjantinliler, inanmayacaksınız ama derbileri bizde “maraton” denen, en fanatik taraftarların oturduğu bölümlerden seyredenlerin çoğu yüzlerinde ya mendil ya da gaz maskeleriyle izliyorlar maçı...
       Boca Juniors-River Plate derbi maçlarının hikayelerini okudukça ve bizim derbilere özellikle de FB-GS derbilerine çok benziyor oluşuna görünce bir şeylerden çok ürküyor insan. Bu benzerlikler yakında olası vahim bilançolar çıkartabilir karşımıza. Örneğin 7 sezon önce River Plate’in Boca juniors’u 2-0 yendiği maçtan sonra River Plate taraftarlarını taşıyan bir otobüs, stadın birkaç kilometre uzağında durdurulup yolcular aşağıya indirilerek, 2 taraftar öldürülmüş. Yetmiyormuş gibi, olaydan bir süre sonra Boenes Aires sokaklarında şu graffiti peydahlanmış : “River 2 - Boca 2”
       32 sezon önce de River Plate’in El Monumental (“Monument” İngilizce’de abide, anıt ya da mezar taşı anlamına gelir) stadında Boca Juniors taraftarlarının karşı tribünlere attığı yanıcı maddelerden çıkan panik sonucu 74 kişi ölmüş...
       Arjantin’de enflasyon yüzde 2 seviyesinde, Türkiye’de yüzde 70’i zorlamakta...
       Arjantin’in iç borcu 22,4 milyar dolar, Türkiye’nin ise 75 milyar dolardan fazla...
       Arjantin’de işsizliğin yüzde 18, Türkiye’de ise yüzde 30’u bulduğu söyleniyor.
       Arjantin’de sendikalı işçi oranı yüzde 99, Türkiye’de ise yüzde 9.
       Bu rakamlara bakınca, insanın “keşke, ekonomimiz benzese de, derbilerimiz benzemese...” diyesi geliyor...
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları