Home page
Haber Menüsü


Çakan: YİD projelerinde uzlaştık
Enerji Bakanı Çakan, elektrik fiyatlarının şu anda düşürülmesinin söz konusu olmadığını belirterek; “Hazine ile aramızda Yap-İşlet-Devret projeleri konusunda sorun kalmadı” dedi.
Ankara
AA
25 Ocak— Enerji Bakanı Zeki Çakan, son zamanlarda kayıp-kaçak oranının daha da arttığını vurgularken, “şu an elektrik fiyatlarının aşağıya çekilmesi söz konusu değil” dedi. Elektrikte kayıp kaçakla mücadele etmenin kolay olmadığına işaret eden Bakan Çakan, “Herkesten istirham ediyorum, bize yardımcı olun” çağrısı yaptı. Çakan, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) Hilton Oteli’nde düzenlediği “Türkiye’nin Genel Enerji Politikaları” konulu toplantıda konuştu, soruları yanıtladı. 2000 yılında elektrik talebinde yıllık yüzde 8 olan büyüme oranının, geçen yıl eksilere düştüğünü anlatan Bakan Çakan, bunun neticesinde elektrik kesintisi yapılmadığını bildirdi. Çakan, gerekli yatırımların yapılmaması halinde, darboğazdan kurtulunamayacağını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Çakan: Doğalgazı belediyeler pahalı satıyor
MSNBC News Derviş ve Çakan garantide uzlaştı
MSNBC News Çakan'dan enerji tasarufu çağrısı
MSNBC News Elektrik zammına karşı savaş açıldı
MSNBC News Elektrikte fiyat dünya düzeyinin dört katı
MSNBC News Elektrik borcu olan şirkete kolaylık
MSNBC News Hidroelektrik enerjinin % 45'i GAP'tan
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YİD PROJELERİNDE UZLAŞMA SAĞLANDI
       Yap-İşlet-Devret projeleri konusunda Hazine Müsteşarlığı ile Enerji Bakanlığı arasındaki görüş ayrılıklarının sona erdirildiğini ifade eden Çakan,”Sayın Derviş ile ülke yararına birleşmek mecburiyetindeydik, mutabakata vardık. Bu projeler, 2002 sonuna kadar biter mi? Bitmez. Bu konu yine önümüzdeki günlerde gündeme gelecektir” dedi.
       İşletme hakkı devirleriyle ilgili, dün Anayasa Mahkamesi’nde sunum yaptığını hatırlatan Çakan, işletme hakkı devirlerinin mutlaka yapılması gerektiğini bildirdi. Çakan, projelerle 1 milyar 95 milyon doların Hazine’ye geleceğini, 1500-2000 arasında alınması gereken elamanın ise alınmayacağını ve 5 yılda yapılması gereken 1.5 milyar dolarlık yatırımdan kurtulunacağını anlattı. Bakan, dağıtım tesislerinin devri için de, mevzuatla ilgili adaptasyon yapıldıktan sonra devir yapılmasını istediklerini kaydetti.
       “İran doğalgazı gelmeseydi, Bursa’da doğalgaz kesintisine gidilmek zorunda kalınacaktı” diyen Bakan, doğalgazın fazla olduğu eleştirilerini de yanıtladı.
       Çakan, sadece 5.5 milyar metreküp doğalgazın, santrallarda kullanılacağını vurgularken, “doğru projelere destek verelim, hata varsa karşısında olalım. Projelerin hepsi doğrudur” diye konuştu.
       
KAYIPLAR HALA ÇOK YÜKSEK
       “Geçen yıl talep normal seyirde artmaya devam etseydi, günde en az 2-3 saat elektrik kısıntısı yapamak mecburiyetinde kalacaktık” diyen Çakan, dünya santrallarının yüzde 60 kapasite çalıştığını, Türkiye’nin ise risk alarak bu oranı yüzde 84’lere kadar zorlandığını ifade etti.
       Bakan Çakan, 2006 yılına kadar gerekli yatırımların planlandığını, bundan sonrası için de önlemlerin şimdiden alınarak, özel sektör ve yabancı yatırımcıların özendirilmesi gereğine dikkati çekti.
       Türkiye’de yüzde 14.6 oranında kaçak elektrik kullanıldığını ve bunun değerinin 1 milyar 464 milyon dolar olduğunu işaret eden Bakan, şöyle devam etti:
       “Biz hem arz talep dengesini kurmak hem de kayıp kaçak oranının aşağıya çekmek için mücadele ediyoruz. 300-400 milyon dolarlık ticaret için Amerika’ya giderken, bu büyük rakamı dikkate almamak hata olur. Kayıp kaçak için mücadele kolay olmuyor. Herkesten istirham ediyorum, bize yardımcı olun. Bunu, yılın en önemli meselesi haline getirelim.”
       Elektrik kaçakları ile mücadelede, ölümlere varan kayıplar verdiklerini anlatan Çakan, Hakkari’de bir teknisyenin baltayla yaralandığını ve hastanede yattığını, bir başka görevliye de silahla saldırıldığını söyledi. Çakan, İstanbul’da kaçakla mücadele için 50 kişilik bir ekibin mücadele ettiğini, ikinci 50 kişinin de kurs gördükten sonra mücadeleye başlayacağını kaydetti.
       
YABANCI SERMAYE ÇEKME ÇABASI
       Devlet olarak arz-talep dengesini kurmaya çalıştıklarını ve yabancı sermaye çekmek için çaba göstereceklerini hatırlatan Bakan Çakan, imkanların yetersiz olması nedeniyle, devletin gerekli yatırımları yapmasının mümkün olmadığını söyledi.
       Bu çerçevede, yapılan yasal düzenlemelerle Enerji Piyasası Kurulu oluşturulduğunu kaydeden Çakan, bundan sonra, herkesin elektrik üretip satabileceğini, gaz üretip satabileceğini bildirdi.
       Geçen yıl, 34 otoprodüktörün elektrik üretimine izin verildiğini ve 25 firma ile sözleşme imzaladıklarını vurgulayan Çakan, 29 Yap- İşlet-Devret Projesi’nden de 18’i için firmaları görüşmeye çağırdıklarını kaydetti.
       “Doğru projelerin savunmasında bile, Enerji Ve Tabibi Kaynaklar Bakanlığı’na yardımcı olunmuyor” diyen Bakan, Yap-İşlet-Devret projeleri ile firmaların 1.5 milyar dolar yatırım yapacaklarını ifade etti.
       
BARAJLAR SUYLA DOLU DEĞİL
       Bakan Çakan, barajlardaki su durumu hakkında da bilgi verdi. Hidroelektrik santrallardan yılda 31 milyar kilovatsaat (kwh) elektrik sağlandığını, bu sene ise ancak 21 milyar kwh almaya çalışacaklarını belirten Çakan, “ Barajların seviyelerine bakıldığında, çok içaçıcı durumda değiliz” dedi. Çakan, son durumda Karakaya’da 40 santimetre, Atatürk barajında ise 52 santimetre su bulunduğunu açıkladı.
       “İran doğalgazı gelmeseydi, Bursa’da doğalgaz kesintisine gidilmek zorunda kalınacaktı” diyen Bakan, doğalgazın fazla olduğu eleştirilerini de yanıtladı.
       Çakan, sadece 5.5 milyar metreküp doğalgazın, santrallarda kullanılacağını vurgularken, “doğru projelere destek verelim, hata varsa karşısında olalım. Projelerin hepsi doğrudur” diye konuştu.
       
MAVİ AKIM’DA RİSK YOK
       Çakan ayrıca, Mavi Akım Projesi’nde Türkiye’nin hiç bir riski bulunmadığını, Bakü Tiflis-Ceyhan Projesi’nin maliyetinin de 1.4 milyar dolarda kalması halinde, Türkiye’nin bir kuruş harcamayacağını ve İstanbul Boğazı’nın da rahatlayacağını ifade etti.
       Çakan, Petrol Piyasası Kanunu taslağının bu hafta Bakanlar Kurulu’na sunulacak hale geleceğini kaydetti.
       Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) ürettiği kömürün maliyetinin yüksek olduğuna işaret eden Çkan, TKİ’nin tonunu 15 milyon liraya ürettiği kömürü, özel sektörün 7.5-8 milyon liraya ürettiğini ve bir iki ay içerisinde kömür ocaklarının da ihaleye çıkartılarak özelleştirileceğini söyledi.
       
ELEKTRİK UCUZLAMAYACAK
       Bakan Çakan, elektrik fiyatlarında indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, kayıp kaçak oranlarının düşürülmesi halinde elektrik fiyatlarının aşağı çekileceğini hatırlattı. Çakan, “şu an elektrik fiyatlarının aşağı çekilmesi söz konusu değil. Son zamanlarda kayıp-kaçak daha da artmıştır” şeklinde konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları