Home page
Haber Menüsü


Temerrüt faizine çözüm geliyor
Bakanlar Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Tüketicinin Yasa Tasarısı’nda yapılacak değişikliklerle tüketici kredisi ve kredi kartlarının temerrüt faizine sınır getirilecek.
Murat Gener / İstanbul
NTV
23 Ocak— Yüzbinlerce kişinin bireysel iflasına ve bankaların ‘kara listesine’ girmesine neden olan tüketici kredilerinin ve kredi kartı ödemelerinde temerrüt faizi sorununa çözüm ufukta göründü. Konuyla ilgili olarak, hem hükümet hem partiler hem de Türkiye Bankalar Birliği çeşitli adımlar atıyor.

   
 
       
   
MSNBC News Çiftçi borcunda temerrüt faizi kalktı
MSNBC News ABD'de tüketici kredilerinde rekor
MSNBC News Tüketici kredileri bıçak gibi kesildi
MSNBC News Ücretliler tüketici kredisine yüklendi
MSNBC News Tüketici kredilerinin % 62'sini ücretliler kullanıyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakanlar Kurulu’nda bugün görüşülmesi beklenen Tüketicinin Korunmasına İlişkin Yasa Tasarısı’nda yapılacak değişikliklerle tüketici kredisi ve kredi kartlarının temerrüt faizine sınır getirilecek.
       Tasarıda kredi kartları tüketici kredisi kapsamında değerlendiriliyor. Hem tüketici kredisi hem de kredi kartı borçlarının ödenmemesi halinde uygulanacak temerrüt faizi sözleşme faizinin yüzde 50’siyle sınırlandırılıyor. Yani sözleşme faizi yüzde 80 olan tüketici kredisi ya da kredi kartı borcu için en fazla yüzde 120 oranında gecikme cezası uygulanabilecek. Halen bu oran yüzde 300- 375 seviyelerinde uygulanıyor.
       Tasarıda kredi borcunun temerrüde düşme kuralları da yeniden tanımlanıyor. Sözgelimi alacaklı olan bir banka tüketici üst üste iki kez borç taksidi ödememişse ve sözkonusu tutar toplam kredinin yüzde 10’una tekabül ediyorsa borcun tamamını istemeye hak kazanıyor.
       Tasarıya göre, kredi koşulları, sözleşme süresince tüketici aleyhine değiştirilemeyecek ve faizlerin artışı bir ay önce tüketiciye bildirilip, bir ay sonra yürürlüğe girecek.
       
BANKALAR BİRLİĞİ: SINIR GETİRİLMELİ
       Borçlunun ‘yüksek faiz uyguladığı’ gerekçesiyle yakınmasına neden olduğu bankaların üst kuruluşu Türkiye Bankalar Birliği de (TBB) temerrrüt faizine sınır çağrısında bulundu. TBB, yaptığı açıklamada, temerrüt faizi uygulamasının borçlular aleyhine kötüye kullanılmaması için, oranın “anapara faizinin yüzde 20 fazlasını geçmemesi”ni önerdi.
       TBB tarafından yapılan açıklamada, temerrüt faizi uygulamasına ilişkin bir önerge hazırlandığı ve bunun ilgili makamlara iletileceği vurgulandı.
  KAMU İLE BANKALARIN FAİZİ AYRI
Sorun devletin yıllık gecikme faziyle özel sektörün uyguladığı faiz arasındaki farktan kaynaklanıyor.
Faiz yükü altında kalan tüketiciler ödeme güçlüğü çekiyor. Bu da faizleri iyice yükseltiyor.
Bir örnek: Kamuda 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsiline Dair Yasa var. Bu yasa gereğince devlet her yıl temerrüt yani gecikme faiz oranlarını açıklıyor. Kamuda bu yılki temerrüt faizi yıllık yüzde 10...
Kamuya son ödeme tarihi 23 Ocak 2001 olan 100 milyon lira borçlu olan şanış veya kuruluş 23 Ocak saat 16.00 itibariyle bu parayı ödemediyse, borç bu faiz oranıyla 100 milyon 27 bin 397 lira oluyor. İkinci günde hala ödenmediyse, bu borç 100 milyon 54 bin 801 liraya çıkıyor.
Özel bir bankaya 100 milyon liralık borcu ele alacak olursak... 23 Ocak saat 16.00'da ödenmediyse, 101 milyon 500 bin lira oluyor. İkinci güne devrederken yine ödemediyse 103 milyon 22 bin 550'ye ulaşıyor.
Yasa teklifleri ve bankacılar da temerrüt faizinin kamunun uyguladığı kadar olmasını ya da bir sınır getirilmesini istiyor.

        Alacaklıların, yüksek enflasyon ve piyasalardaki aşırı dalgalanmanın neden olduğu belirsizlikten korunmak amacıyla, temerrüt faizlerini yüksek oranlarda belirlemek durumunda kaldığı ifade edilen açıklamada, bu durumun kamuoyunda yanlış anlaşıldığı, alacaklılar aleyhine çok ciddi tartışmalara ve sıkıntılara neden olduğu kaydedildi.
       
DYP YASA TEKLİFİ VERDİ
       Temerrüt gaizleri konusunda iktidar ve muhalefet partilerinin de ayrı ayrı çalışmaları var. DYP, 15 Ocak’ta Meclis Başkanlığı’na ‘Kredi Kartları Borçlarına Ödeme Kolaylığı Getirilmesi Hakkında Kanun’ teklifi verdi. Teklif, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte vadesi geldiği halde ödenememiş kredi kart borçlarına 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü hakkındaki yasa hükümlerine göre gecikme faizi uygulanması ve kredi kartı borçlarının 12 taksit ile ödenmesi olanağı getirilmesi öngörülüyor.
Kredi kartları tüketici kredisi kapsamında

       
DSP DE TEKLİF HAZIRLIYOR
       DYP’nin yasa teklifinin ardından, bir grup DSP’li milletvekili de, kredi kartı mağdurları için yasa teklifi vermeye hazırlanıyor. DSP’li milletvekilleri hazırladıkları tasarıya, “Bankaların tüketici ve ticari kredileriyle kredi kartlarına uyguladıkları faiz, devletin alacaklarına uyguladığı faizden fazla olmamalı” hükmünü koymayı planlıyor.
Tanrıkulu: Yasadan geri adım atılmayacak

       Yasa teklifinde, bankaların uygulayacağı yıllık faizin yüzde 120’yi aşmayacağı hükmüne de yer verilmesi planlanıyor.
       
ÖZYEĞİN: TEMERRÜT FAİZLERİNE DİSİPLİN
       Bu arada bankacılık sektörünün duayenleri de aşırı temerrüt faizlerinin belirli bir disipline sokulması gerektiği yolunda açıklamalar yapıyorlar. FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, bugün düzenlediği basın toplantısında temerrüt faizleri konusuna da değindi ve bankacılık sisteminin tüketici kredilerinden 1 milyar dolara yakın zarar ettiğini, bu nedenle bireysel kredilerin yavaş yavaş açılmasını beklediğini söyledi.
       Özyeğin, bankaların 2000 yılında uygulanan programa güvenerek düşük faizle kredi açtığını ve bundan görülen zararın yavaş yavaş telafi edilebildiğini vurguladı.
       Aşırı temerrüt faizlerinin belirli bir disipline sokulmasında da yarar olduğunu kaydeden Özyeğin, bireylerin yüksek faizi zaten geri ödeyemeyeceğini, bunun da bankaların yükünü artıracağını belirtti.
       
775 BİN KİŞİ KARA LİSTEDE
       Kredi borcunu ödeyemeyen 353 bin kişi 2001’de bankaların kara listesine girdi. Bunkaların 272 bini kredi kartı borçluları....
       Daha önceki yıllarda girenlerle birlikte ‘kara liste’dekilerin sayısı 775 bini buldu.
       
‘Bir önce kabul edilsin’
       Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Mehmet Sevim, Tüketici Yasası’nda yapılacak değişikliğin bir an önce yasalaşmasını istedi. Sevim, derneğin Kadıköy’deki Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, 8 Eylül 1995 tarihinde yürürlüğe giren tüketicilerle ilgili yasanın, günlük yaşantıda karşılaşan sorunlara yönelik çgetirdiği için, sık sık değişmesi gerektiğini söyledi.
       Mehmet Sevim, “Tüketici kredileri ile kredi kartlarına yeni ve koruyucu uygulamalar getiren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’da yapılacak değişikliğin, TBMM’de öncelikli olarak görüşülerek kabul edilmesini istiyoruz” dedi.
       Sevim, konuya ilişkin taslağın en önemli maddesinin, tek taraflı ve baskı yaratan sözleşmeler olduğunu vurgulayarak, elektrik, su, haberleşme, ulaşım gibi kamusal hizmetler ile kiralar ve bankacılık alanında uygulanan sözleşmelerin, taslakta yer alan şekilde yasalaşmasının, tüketiciler için faydalı olacağını kaydetti.
       Sevim, halen kredi kartı borcu olan yaklaşık 2 milyon kişinin, bu değişiklikten yararlanamayacağını da belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları