Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 18:02 TS 22 Haz., 2000
Denizer’in katiline 27 yıl hapis
Türk-İş Konfederasyonu Genel Sekreteri ve Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Şemsi Denizer’in katili Cengiz Balık 27 yıl 6 ay hapse mahkum oldu.
Burdur
AA
22 Haziran— Türk-İş eski Genel Sekreteri ve Genel Maden-İş Sendikası eski Genel Başkanı Şemsi Denizer’i öldürmek suçundan yargılanan Cengiz Balık’a, “kasten adam öldürmek ve silah taşımak” suçlarından toplam 27 yıl 6 ay 1 gün hapis cezası ve 50 milyon 331 bin 428 lira para cezası verildi. Tutuksuz yargılanan Engin Girgin ise delil yetersizliğinden beraat etti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Denizer davasının bugünkü duruşmasında karar açıklandı. Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasına, öldürülen Şemsi Denizer’in eşi, kardeşleri ve babası ile avukatları, sanık Cengiz Balık, avukatları Can Doğancan ve Kemal Akbal katıldı. Tutuksuz yargılanan Engin Girgin ise duruşmaya gelmedi.
       Hakim Turgay Kaya başkanlığında yapılan duruşmada, önce Cumhuriyet Savcısı Tahsin Uyav’a söz verildi. Savcı, daha önceki mütalaasını tekrarlayarak, sanık Cengiz Balık hakkında, TCK’nın 448/1 maddesi gereğince 24 ile 30 yıl arasında hapis cezası verilmesini istedi.
       
SANIK AVUKATLARI
       Hakim Kaya, daha sonra sanık avukatları Can Doğancan ile Kemal Akbal’a söz verdi. Avukat Doğancan, olayın siyasi yönü bulunmadığını ve tamamen müvekkili ile Denizer arasında 40 milyon liralık bir alacak meselesi yüzünden çıktığını ileri sürerek, cinayette ağır tahrik olduğunu savundu.
       Doğancan, Cengiz Balık ile Denizer’in 8 yıllık arkadaşlığı bulunduğunu, Denizer’in Zonguldakspor Başkanlığı ile Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanlığı döneminde Cengiz Balık’ı legal ve illegal şekilde kullandığını, daha sonra da yüzüstü bıraktığını ve Zonguldakspor Kulübü’nde çalışırken ücretini vermediğini ileri sürdü. Cinayetin çok büyük sansasyon yarattığını söyleyen Doğancan, karşı tarafın iddia etmiş olduğu gibi olayın siyasi boyutu ve emekçileri ilgilendiren bir yönünün bulunmadığını ve soruşturmanın çok yönlü yapıldığını ifade etti. Doğancan, şöyle konuştu:
       “Müvekkilim Cengiz Balık ile maktül Denizer arasında şahsi menfaat ilişkileri vardır. Denizer müvekkilimi şahsi menfaatleri yönünde kullanmış, daha sonra da yüzüstü bırakmıştır. Cengiz Balık, kendisinin kullanılıp bir kenara atıldığı psikolojisine düşmüştür. Karşı tarafın hayali iddiaları tamamen araştırılmıştır. Olay günü Denizer ile Balık karşılaşmışlar, müvekkilim kendisiyle konuşmak istemiştir. Ancak, Denizer kendisine küfür etmiştir.”
       Doğancan, cinayetin ağır tahrik altında işlendiğini, planlayarak, tasarlayarak, pusu kurarak bir öldürmenin olmadığını savundu.
       
CENGİZ BALIK’IN SÖZLERİ
       Hakim Turgay Kaya daha sonra, sanık Cengiz Balık’a son sözünü sordu. Balık, cinayeti tamamen alacak-verecek meselesi yüzünden işlediğini ve Denizer’den Zonguldakspor’da görev yaptığı döneme ait alacağının ödenmesini istediğini söyledi.
       Balık’ın mahkemeye okuduğu 3 sayfalık savunması özetle şöyle:
       “Bir suç işledim. Bunun cezasını göreceğim. Her insan gibi bu dünyadan göçeceğiz. Ben şerefli, namuslu, emeğiyle geçinen bir maden işçisinin çocuğuyum. Bana (Kiralık adam) diyemezler. Kim para alıp kiralık katil olursa, o namussuz ve şerefsizdir. Ben daha önce de ceza alıp, alnımın akıyla yatıp cezamı çektim. Bana verilecek ceza önemli değil, vicdanların rahat olması önemli. Olayı benim sırtımdan başka yerlere çekmeye çalışıp rant elde etmeye uğraşanlar var.”
       Balık, Denizer’le 7-8 yıllık arkadaşlığı olduğunu, bu süre içerisinde onun için çalıştığını, Denizer’in kendisini kullanarak, daha sonra yüzüstü bıraktığını ve 40 milyon liralık alacağını dahi ödemediğini, telefonlarını yüzüne kapattığını ifade etti.
       
KARAR
       Mahkeme, sanığın konuşmasından sonra, duruşmaya 5 dakika ara verdi. Aradan sonra Hakim Turgay Kaya, mahkemenin kararını açıkladı. Cengiz Balık’ın arkadaşı Engin Girgin, delil yetersizliğinden beraat ederken, Cengiz Balık’a, TCK’nın 448/1 maddesine göre, “kasten adam öldürmek suçundan” önce 30 yıl hapis cezası verildi.
       Suçun ikrarı nedeniyle bu ceza 25 yıl ağır hapse indirildi. Sanığa ayrıca, silah taşımak suçundan 2 yıl 6 ay 1 gün hapis ve 50 milyon 331 bin 428 lira ağır para cezası verildi. Cengiz Balık böylece, 25 yılı ağır olmak üzere, toplam 27 yıl 6 ay 1 gün hapis cezasına mahkum edildi.
       
KARARDAN SONRA
       Cengiz Balık, kararın açıklanmasından sonra, Hakim Turgay Kaya’ya teşekkür etti. Duruşmayı izlemek üzere Zonguldak’dan gelen 30 dolayında maden işçisi, mahkemenin kararını duruşma salonunda alkışlarla protesto etti. Protestolar, mahkeme dışında da sürdü.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları