Home page
Haber Menüsü


Gelir vergisinde ilk dilim 3.8 milyar
2002 yılında Gelir Vergisi’ne tabi ilk dilim 3.8 milyar liraya çıkarıldı. Ücretlilerin özel indirim tutarı 30 milyon liraya çıkarılırken, ev sahiplerine uygulanan kira istisna tutarı 950 milyon liraya yükseldi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Aralık— 2002 yılında Gelir Vergisi’ne tabi ilk dilim 3.8 milyar liraya yükseldi. Ücretlilerin özel indirim tutarı 30 milyon lira olurken, ev sahiplerine uygulanan kira istisna tutarı 950 milyon liraya çıkarıldı. Ayrıca, hayat standardı göstergeleri yeniden belirlenirken, birinci sınıf tacirler için hayat standardı tutarı 5 milyar 300 milyon liraya çıkarıldı.

   
 
       
   
MSNBC News Özel İşlem Vergisi artıyor
MSNBC News Tek meskeni olan emekliye vergi yok
MSNBC News Akaryakıt Tüketim Vergisi arttı
MSNBC News TOBB: Büyümeyi sağlamaya yönelik vergi gerekli
MSNBC News Sermaye gelirinde vergi indirimi belirlendi: % 50.7
MSNBC News 100 liralık verginin 70 lirası faize
MSNBC News Enflasyon muhasebesi, vergileri düşürüyor
MSNBC News Oral: En çok vergiyi Kasım'da topladık
MSNBC News Çalışanın vergi iadesi mevsimi geldi
MSNBC News Bakan Derviş: Yeni vergi artışı yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2002’de yürürlüğe girecek olan düzenleme ile vergi dilimleri yeniden belirlenirken, ücretlilerin özel indirim tutarları da aylık 21 milyon 900 bin liradan 30 milyon liraya çıkarıldı. Ev sahiplerine uygulanan kira istisna tutarı da, 950 milyon lira olarak belirlendi.
       2002 yılı içinde uygulanacak özel indirim tutarları günlük 1 milyon lira, aylık 30 milyon lira, yıllık da 360 milyon lira oldu.
       Kararname ile Adıyaman, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illerinde de özel indirim tutarı 30 milyon 600 bin liradan 42 milyon liraya çıktı. Böylece özel indirim bu illerde günlük 1 milyon 400 bin lira, yıllık da 504 milyon lira olarak uygulanacak.
       İşverenlerce işyeri veya işleri dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı da günlük 2 milyon 350 bin liradan 4.5 milyon liraya yükseltildi.
       
YATIRIM İNDİRİMİ
       Söz konusu düzenleme ile yatırım indiriminden yararlanmak için 2002’de sınai ve ticari yatırımlarda gerekli en az yatırım tutarı, 120 milyar lira yerine 180 milyar lira, zirai yatırımlarda 24 milyar lira yerine 36 milyar lira olacak.
       Bakanlar Kurulu kararı ile basit usule tabi olmanın koşulları da yeniden düzenlendi. Buna göre, yıllık kira bedeli toplamı 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren, büyükşehir belediye sınırları içinde 1.5 milyar lira, diğer yerlerde 1 milyar 100 milyon lira olarak tespit edildi.
       
VERGİ DİLİMLERİ
       Tebliğ ile gelir vergisine tabi dilimler şöyle belirlendi:
* 3 milyar 800 milyon liraya kadar yüzde 15,
* 9 milyar 500 milyon liranın 3 milyar 800 milyon lirası için 570 milyon lira, fazlası için yüzde 20,
* 19 milyar liranın 9.5 milyar lirası için 1 milyar 710 milyon lira, fazlası için yüzde 25,
* 47 milyar 500 milyon liranın 19 milyar lirası için 4 milyar 85 milyon lira, fazlası için yüzde 30,
* 95 milyar liranın 47 milyar 500 milyon lirası için 12 milyar 635 milyon lira, fazlası için yüzde 35,
* 95 milyar liradan fazlasının 95 milyar lirası için 29 milyar 260 milyon lira, daha fazlası için yüzde 40,
       Vergi oranları, ücretliler dışındaki kesimlere 5’er puan zamlı olarak uygulanıyor.
       
KİRA İSTİSNA TUTARI 950 MİLYON LİRA
       Ev sahiplerine, 2001 yılında elde ettikleri mesken kira gelirleri için 700 milyon lira olarak uygulanan kira istisna tutarı, 2002 yılı için 950 milyon liraya çıkarıldı.
       
HAYAT STANDARDI GÖSTERGELERİ
       Mükelleflerin 2001’e ilişkin olarak 2002’de beyan edilecek gelirlerin tespitinde dikkate alınacak hayat standardı temel ve ilave gösterge tutarları da belirlendi.
       Buna göre tutarlar, altın imalatı veya altın ticareti ile uğraşan birinci sınıf tacirler için, kalkınma öncelikli yöreler dışındaki diğer yörelerde 7 milyar 950 milyon, 11 ve daha yukarı yaşta olan bir taşıtla münhasıran nakliyecilik yapan 1. sınıf tacirler için 2 milyar 650 milyon ve bunların dışındaki 1. sınıf tacirler için de 5 milyar 300 milyon, serbest meslek erbabı için de 4 milyar 900 milyon lira oldu.
       Hayat standardı ilave göstergeleri ise kalkınmada öncelikli yöreler dışındaki diğer yörelerde, mükellefin kendisine, eşine, çocuklarına ve bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilere ait özel binek otomobillerin her biri için silindir hacmi 1600 cc’ye kadar olanlar için 680 milyon, 1601 - 2000 cc için 1 milyar 70 milyon ve 2001 cc’den fazlalarda 1 milyar 800 milyon lira olarak tespit edildi.
       
BASİT USULE TABİ OLANLAR
       Bu arada, basit usule tabi olmanın özel şartlarını belirleyen hadler de yeniden düzenlendi. Buna göre, satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarı 22 milyar lirayı veya yıllık satışları tutarı 30 milyar lirayı aşmaması, bu işlerin dışında faaliyet gösterenlerin 1 yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının 11 milyar lirayı aşmaması ve yukarıdaki işlerin birlikte yapılması durumunda, yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 22 milyar lirayı aşmaması gerekiyor.
       
KAZANÇLARIN BEYANI
       Kazancı basit usulde tespit edilen ticari kazanç sahipleri, zarar beyanı da dahil olmak üzere, bu faaliyetleri ile ilgili olarak beyan edecekleri kazançları, hayat standardı temel gösterge tutarından düşük olduğu takdirde, temel gösterge tutarı, vergi tarhına esas kazanç tutarı olarak dikkate alınacak.
       Basit usulde vergilendirilen mükellefler 2001 yılında alış, satış ve hasılat tutarları ile elde ettikleri safi kazanç tutarları ne olursa olsun, en fazla intibak ettirdikleri derecelere göre belirlenen safi kazançları üzerinden vergilendirilecekler.
       Bu durumda, beyan edilen safi kazanç tutarı, hayat standardı temel gösterge tutarının altında ise bu gösterge tutarı, bu tutarın üzerinde, ancak götürü safi kazanç tutarının altında ise beyanının, götürü safi kazanç tutarının üzerinde ise de bu tutarın, vergi tarhına esas alınması gerekiyor.
       Bu arada, basit usulde vergilendirilen mükelleflerin, belge vermedikleri günlük hasılatları için gün sonunda tek bir fatura düzenlemesine ilişkin uygulama, 31 Aralık 2002 tarihine kadar devam edecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları