Home page
Haber Menüsü


Arjantin, borç ödemeye ara veriyor
Arjantin’in geçici Devlet Başkanı Rodriguez Saa, ilk konuşmasında devalüasyon veya dolarizasyonun düşünülmediğini ancak ülkesinin dış borç ödemelerini geçici olarak durdurduğunu bildirdi.
Buenos Aires
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
24 Aralık— Arjantin’de küçük bir eyalet olan San Louis’in Valisi Adolfo Rodriguez Saa, 3 Mart’ta yapılacak başkanlık seçimlerine kadar Devlet Başkanlığı görevine seçildikten sonra, uygulayacağı ekonomik politikaya ilişkin ilk açıklamaları yaptı.

   
 
       
   
MSNBC News "Türkiye: Sıradaki Rusya mı yoksa Arjantin mi?"
MSNBC News JP Morgan: İşler yolunda, faiz indirimi gelebilir
MSNBC News Hazine, Euro tahvil ihracını artırdı
MSNBC News Moratoryum avantaj sağlar mı ?
MSNBC News Cavallo: Ne devalüasyon ne de moratoryum
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Bugün göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Adolfo Rodriguez Saa, ilk icraat olarak 132 milyar dolar olan dış borcun ödemesini ertelediğini açıkladı. Saa görevi devraldığı törende yaptığı konuşmada, bir milyon yeni istihdam oluşturmaya söz verirken, uluslararası finans piyasalarında beklenildiğinin aksine devalüasyon yapmayacağını ve dolarizasyona da gitmeyeceğini bildirdi. Saa, pesonun yanısıra yeni bir para birimi de çıkaracağını bildirdi.
Yeni Devlet Başkanı: Adolfo Rodriguez Saa

       Fernando de la Rua’nın istifasından sonra 15 saat süren oturumun ardından geçici olarak Devlet Başkanlığına seçilen 54 yaşındaki Rodriguez Saa, ilk konuşmasında, dış borç ödemelerini askıya alınacağını bildirip, Arjantinlilere, çok zorlayıcı dış borç ödemelerine kıyasla öncelik verileceğini söyledi. Saa, jest olarak Devlet Başkanlığı maaşını da almayacağını bildirdi.
SORU - CEVAP: Arjantin’de moratoryum

       Borç ödemelerini askıya alma kararından ülkenin 132 milyar dolarlık borcu etkilenecek.
       
DURDURMA SÜREKLİ OLMAYACAK
       “Hadi, boğayı boynuzlarından tutalım, dış borç ödemelerinden bahsedeceğiz, Arjantin devleti dış borç ödemelerini askıya alacak” diyen Rodriguez Saa, bunun, Arjantin’in yükümlülüklerinden her zaman kaçacağı anlamına gelmediğini belirtti.
Karar Türkiye’yi olumsuz etkileyecek

       Saa, “Bu dış borçların reddi değil, makul bir hükümetin dış borçları doğru biçimde ele almasıdır, uluslararası piyasalar buna iyi tepki gösterecek, çünkü onlarla müzakere edeceğiz” dedi.
  ARJANTİN'İN BORÇ PROFİLİ
Toplam kamu borcu (30 Haziran 2001): 132.14 milyar dolar.
Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2000): 284.5 milyar dolar.
Borç / GSYİH oranı: % 46.4
GSYİH'da paylar: İç tüketim (% 81), Yabancı doğrudan yatırımlar (% 10), Ticaret (% 9)
Kamu borcunun yapısı: Dış tahviller: 94.64 milyar dolar, İç tahviller: 3.76 milyar dolar, Krediler: 33.74 milyar dolar.
Para birimlerine göre kamu borcu: ABD Doları: 95.19 milyar dolar, Euro: 24.56 milyar dolar, Japon Yeni: 6.26 milyar dolar. Arjantin Pesosu: 3.95 milyar dolar. İngiliz Sterlini: 1.35 milyar dolar. Diğer: 819 milyon dolar.

       Dış borç ödemelerinden tasarruf edilen paraların istihdam yaratma ve sosyal kalkınma programları için kullanılacağını anlatan Rodriguez Saa’nın açıklamaları Kongre üyelerince hararetli sevinç çığlıklarıyla karşılandı.
       
PESO’NUN YANISIRA YENİ PARA BİRİMİ
       Saa, geçen 10 yıldır 1 ABD dolarına eşitlenen Arjantin pesosunun yanısıra, yeni bir para biriminin tedavüle çıkarılacağını duyurdu.
       “Yeni bir cumhuriyet görüyorum, bugün ülkenin dönüşümü başlıyor, toplumumuzun sosyal hastalıkları en büyük sorunumuz” diyen Saa, peso ve ABD Doları’nın yanısıra üçüncü bir para birimini tedavüle çıkarıp, sıradan Arjantinlilerin ellerine para geçmesi için likidite yaratılacağını söyledi.
       Arjantin’in tedavüle yeni para birimi çıkarması, 10 yıldır uygulanan kambiyo rejiminden radikal bir kopuş anlamına geliyor.
       
DEVALÜASYON YOK, EKONOMİ DOLARİZE OLMAYACAK
       Ekonomi planını yakında yayınlayacağını ve yapılması gereken göreve girişeceğini belirten Rodriguez Saa, “Ülkem adına tüm gücümle çalışacağım, dürüstçe ve çok çalışacağım” dedi.
        Rodriguez Saa, peso’nun devalüe edilmeyeceğini, ekonominin de dolarize olmayacağını bildirdi. Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Rodriguez Saa, ülkenin batısındaki San Luis eyaletinde 18 yıldır valilik görevini sürdürüyor, renkli ve popülist bir yönetici ve en uzun süreli görev yapan valisi olarak tanınıyordu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları