Home page
Haber Menüsü


Ekmek ile 46 ayrı yemek ve tatlı
Ekmekli tatlılar arasında elma püreli turta, bayat ekmek pudingi, incirli ballı ekmek, üzümlü ekmek ve haşhaşlı ekmek pudingi bulunuyor.
İstanbul
AA
    21 Aralık —  Ekmekten 46 ayrı yemek ve tatlı yapmanın mümkün olduğu belirtildi. Her türlü yemeğin yanında tüketilen ve sofraların vazgeçilmez gıdası olan ekmekten, çeşitli tatlıların yanı sıra kavurma, kalacuş, siron, bayat ekmek köftesi ve şiş köfte gibi yemekler yapılabiliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Her türlü yemeğin yanında tüketilen ve sofraların en vazgeçilmez gıdası olan ekmekten, 46 ayrı tatlı ve yemek çeşidi üretmek de mümkün. Kavurma, kalacuş, siron, bayat ekmek köftesi gibi yemeklerin yanı sıra, çeşitli tatlıların yapılışında da ekmek kullanılabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek A.Ş’nin internet sitesi ” www.ihe.com.tr “de, ekmek çeşitleri ile tüketildikleri alanlara ilişkin bilgilerin yanı sıra ekmekle yapılan çeşitli yemek ve tatlı tariflerine yer veriliyor.
       Ekmek kavurması, kalacuş, siron, bayat ekmek köftesi, soğan çorbası, şiş köfte (pideli yoğurtlu), kıymalı sac böreği, mantarlı ekmek kızartması, ekmekli omlet, ıspanaklı ekmek, etli ekmek ve kıymalı kır pidesi, ekmekle yapılabilen yemekler arasında. Ekmekten, bayat ekmek tatlısı, incirli ballı ekmek turtası, erikli tarçınlı ekmek turtası, üzümlü ekmek tatlısı, çikolatalı ve ekmekli kek, bayat ekmek pudingi, haşhaşlı ekmek pudingi, muzlu ekmek topları, sıkma tarama (ekmekli) ve ekmekli krep tatlı çeşitleri de yapılabiliyor.
       
BAZI YEMEK TARİFLERİ
       46 ayrı tatlı ve yemek çeşidinin tarifinin de verildiği sitedeki, bazı yemek tarifleri şöyle:
       Kalacuş için malzeme: 1 adet bayat ekmek, yarım paket margarin, 3 bardak su, 250 gram yoğurt, 1 baş kuru soğan.
       Hazırlanışı: Bayat ekmek, küpler şeklinde bıçakla kesilerek derin bir kaba konulur. Margarin tavada kızdırılır. Soğan, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Çalkalanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ile su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya ilave edilir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateşin üzerinde tutulur ve hemen servise sunulur.
       Siron malzemesi: 1 adet bayat pide, yarım paket margarin, 1 bardak su, 2 su bardağı yoğurt.
       Hazırlanışı: Kibrit kutusu büyüklüğünde pideler bıçakla kesilir. Tepsiye dik gelecek şekilde dizilir. Dizildikten sonra yarım paket margarin eritilir. 1 bardak su, eriyen yağın üzerine dökülür ve kaynatılır. Burada oluşan yağlı su, kesilmiş ve tepsiye dizilmiş pidelerin üzerine dökülür. Daha sonra 2 su bardağı yoğurt çırpılarak, hazırlanan pidelerin üzerine uygun şekilde yayılarak dökülür. Kabın kapağı örtülerek hafif ateşte ısıtılır ve servise sunulur.
       Bayat ekmek köftesi malzemesi: 1 adet bayat ekmek, yarım kalıp sert peynir, 2 baş soğan, 3 adet yumurta, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı pul biber, un veya galeta tozu.
       Hazırlanışı: Su serpilmek suretiyle nemlendirilmiş ve ufalanmış bayat ekmek, peynir ve soğan rendesi, üç yumurta ve diğer malzemelerle birlikte köfte olacak şekilde iyice yoğrulur. Yuvarlanarak şekillendirilen köfteler una veya galeta tozuna, en sonunda da yumurta akına batırılıp kızartılır. İstenirse sıcak, istenirse de soğuk servis yapılabilir.
       
TATLILAR
       Ekmekten yapılan bazı tatlı çeşitlerinin tarifleri de şöyle:
       İncir ve ballı ekmek turtası için malzeme: 2,5 su bardağı süt, 1 adet bayat ekmek, 8 adet kuru incir, 4 adet yumurta, 3 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı bal.
       Hazırlanışı: Ekmek bir kaseye ufalandıktan sonra süt ile ıslatılır. Yumuşaması için 20 dakika bekletilir. İncirler de suda bekletilerek yumuşatılır. Süzülmüş incirlerin her biri 5-6 dilim halinde kesilir. 4 yumurta çırpılarak önceden eritilmiş 2 kaşık tereyağı, bal ve sütlük ekmek ile birlikte mikserle karıştırılır. Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir. 18 X 20 cm ebadındaki bir fırın kalıbı yağlı kağıt ile döşenir ve kalan tereyağı ile yağlanır. Elde edilen karışım dökülür ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir. Krem şanti veya kaymak eşliğinde servis yapılır.
       Bayat ekmek pudingi malzemesi: 2 su bardağı süt, 3 adet yumurta, 2 yumurta sarısı, 1 bayat ekmek, 2 kahve fincanı tereyağı, 2 çorba kaşığı kuru üzüm, 1 çay bardağı toz şeker, yarım limon kabuğu rendesi ve tuz.
       Hazırlanışı: Tereyağı hafifçe eritilir. Ekmek ince dilimler halinde doğranır. Üzüm, yumuşatılması için suda bekletilir. Eritilmiş tereyağı ekmek dilimlerinin her iki tarafına da sürülür ve 160 derece ısıtılmış fırında altın rengini alıncaya kadar kızartılır. Süt, kaynatılır. Yumurta, yumurta sarıları, şeker, tuz ve limon kabuğu rendesi bir kaseye konularak mikser ile çırpılır. Sıcak süt ilave edilerek tekrar karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Ekmek dilimleri önceden yağlanmış bir kalıba dizilerek yerleştirilir. Süzülmüş ve iyice sıkılmış kuru üzümler de üzerlerine serpilir. Bayat ekmeklerden hazırlanan bu pudingin daha lezzetli olması için az ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir ve servis yapılır.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları