Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 08:35 ET 22 Jun., 2000
Acil kurtarma kazısı yapılan alanda, ''futbol sahası büyüklüğünde'' 60'tan fazla mitolojik hikayenin konu edildiği mozaikler var.
Zeugma
Zeugma’ya hüzünlü veda
Zeugma’nın Birecik barajının suları altında kalacak ilk bölümde acil kurtarma kazısı yapan kazı ekipleri, Ekim ayında sudan etkilenecek bölümde çalışmalara şimdiden başladı.
Gaziantep
AA
    21 Haziran—  Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Belkıs Zeugma antik kenti Fırat Nehri’nin sularında hızla boğulurken, yok olmasına göz yumulan tarihin değeri yeni farkedilmeye başladı. Zeugma’dan çıkarılan “Çingene” adı verilen mozaikteki renkler ve ustalık görenleri büyülüyor. Kaçakçıların elinden kurtulan kadın başından oluşan mozaiğin göz bebekleri, 360 derecelik açının neresinde durulursa durulsun izleyiciye bakıyor. Gaziantep Arkeoloji Muzesi’nde sergilenen mozaik, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Fırat Nehri’nin yutmaya başladığı tarihi zenginliğin, GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı göl sularından kurtarılması için yapılan çalışmalar ise tamamlandı. Acil kurtarma kazısına katılan ekipler, Ekim ayında su altında kalmaya başlayacak kesimde kazı yapılacak alanları belirleyerek, çalışmalara ara vermeden başladı.  

   
 
       
    MSNBC News Zeugma yavaş yavaş boğuluyor
MSNBC News 32 yıllık hasret sona erdi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Hakkı Alhan, Belkıs Zeugma’da (A) bölgesi olarak tanımladıkları kesimde 1999 Eylül ayında başlattıkları acil kazı çalışmalarını, Birecik Barajı gölü suyunun yükselmesi üzerine, daha önceden öngördükleri şekilde tamamladıklarını açıkladı.
       Kurtarma kazısı yapılan alanda ele geçirilen başlıca eserlere değinen Alhan, “Savaş tanrısı Mars’ın Türkiye’de benzeri olmayan 1,55 cm. boyundaki bronz heykeli ve eşsiz mozaiklerin yanı sıra, dünya rekoru olan sayıda ve o dönemin arşivi kabul edilebilecek 65 bin mühür baskısı (bulla), 7 villa, küçük kanallar, heykel ve heykelcikler, hayvan başlı, hayvan veya bitki sembolleri işlenen su tesisatı malzemeleri ve freskler bulundu” dedi.
"Çingene'' adı verilen mozaikteki renkler ve ustalık görenleri büyülüyor. Mozaiğin göz bebekleri, 360 derecelik açının neresinde durulursa durulsun izleyiciye bakıyor.
Zeugma
       
EŞSİZ MOZAİKLER
       Acil kurtarma kazısı yapılan alanda, “futbol sahası büyüklüğünde” 60’tan fazla mitolojik hikayenin konu edildiği ve canlandırıldığı eşsiz mozaik bulunduğunu anımsatan Alhan, “Bu mozaikler birer şaheser. İddia ediyoruz ki, Belkıs Zeugma kazıları sona erdiğinde, dünyanın gözü, yeni binada sergileyeceğimiz mozaiklerde olacak” diye konuştu.
       Gaziantep Müzesi’nin, dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birisi haline geleceğini ifade eden Alhan, ek binanın tamamlanması için Kültür Bakanlığı’nın gereken ödeneği aktaracağına dikkati çekti.
       
YENİ HEFEFTE AMERİKAN DESTEĞİ
       Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Hakkı Alhan, Belkıs Zeugma antik kentinin (B) bölgesi olarak belirledikleri kesimde çalışmaların başladığını bildirdi. (B) bölgesinde Birecik Barajı gölünün maksimum su seviyesinin 385 metre kotu altında kalacağını vurgulayan Alhan, şöyle devam etti:
       “Baraj gölünde su yükseldikçe, kurtarma kazıları bir süre için de olsa heyelan olabilecek alanlarda yürütülecek. (B) bölgesinde kazılar için, ABD’deki Packart Humanities Institute ilk aşamada 5 milyon dolar finansman ve ekip desteği verecek.
       
YABANCI EKİPLERİN YARDIMI
       Bu finansman, Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın koordinasyonunda, Kültür Bakanlığı’nın yönetiminde kullanılacak. 4 Ekim’e kadar (B) bölgesinde yürütülecek kazı çalışmalarına, Müze Müdürlüğü’nün yanı sıra, West Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Kennedy ve Fransa Nantes Üniversitesi’nden Dr. Catherine Abadi Reynal da ekipleri ile katılacak. Prof. Dr. Kennedy 1994, Dr. Reynal ise 1995 yılından beri yörede kazı çalışmasına katılıyor. Ekim ayına kadar (B) bölgesinin tamamını kazmayı amaçlıyoruz. Hedefimiz bu, ancak ne ölçüde başarılı olabiliriz, şimdiden bilmek mümkün değil. Yangından mal kaçırırcasına hareket etmek, yanlış olabilir. Kontrolü elimizden kaçırmadan ve bilimselliği gözterek kazıyı yürütmeliyiz.”
       
UZUN VADELİ ÇALIŞMA
       (B) bölgesinin bir bölümünün özel mülkiyet olduğunu ve kamulaştırma çalışmalarının yapıldığını anlatan Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Hakkı Alhan, sözlerini şöyle tamamladı:
       “(B) bölgesinde kazılacak yerler belirlendi. Ekiplerin bir bölümü çalışmalara başladı, bir bölümü ise önümüzdeki günlerde başlayacak. (C) bölgesi olarak tanımlanan üst bölümdeki kazılar ise 2001 yılından sonra programlanacak.
       Belkıs Zeugma antik kentinin su altında kalmayacak olan bu bölümünde hem kazı hem de restorasyon çalışmaları yapılacak. Belkıs Zeugma antik kenti, anıtsal yapıları, dünyada eşine az rastlanan mozaikleri ve sütunlu caddeleriyle Türkiye turizmine kazandırılacaktır.”
       
 
       
    MSNBC News Kaçırılan tarihi eserler yeniden Türkiye'de
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları