Home page
Haber Menüsü


Prostat hastalıkları
Cinsel yaşamın düzenli olmasına ve ıslak mayoyla durmamaya dikkat etmek gerekiyor.
NTV
13 Aralık— NTV Sağlık Raporu’na konuk olan Marmara Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atıf Akdaş, prostat hastalıkları konusunda bilgi verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Prostatın işlevi konusunu açıklayan Prof. Atıf Akdaş, şunları söyledi: “Prostat aşağı yukarı kestane boyutunda, 20 gr. ağırlığında bir erkek seks organı. Ve bunun salgıladığı bir sıvı, meni dediğimiz esas içinde spermlerin de olduğu yapının hareketliliğini sağlamakta. Dolayısıyla bunun çok önemli bir görevi var. Salgısının önemli bir görevi var. Ve bu salgının da prostatın içinden çıkması gerekiyor. Meninin içine karışması lazım. Bunun büyümeleri oluyor, hastalıkları oluyor. Hemen mesanenin altında, idrar kesesinin altında. Ve mesanenin, idrar yolunun, dış idrar deliğine kadar olan kısmında hemen mesanenin altında bu idrar yolunun çevresindeki seks organı.”
       
PROSTAT BÜYÜMESİ
       Prof. Akdaş, prostat büyümesi konusunda şu bilgileri verdi: “Prostat enfeksiyonuna prostatitler diyoruz. Burada en önemli nokta, idrar yolu enfeksiyonlarından sonra görülebilmesi. Yani, bir enfeksiyon kaynağı varsa vücutta, prostat enfeksiyonlarını görüyoruz. Hangi yaşta görülüyor. 20 yaştan sonraki dönem içinde ama genç ve orta yaş grubunun ikisinde de görüyoruz bunu. Nasıl biz hanımlarımıza ayaklarınızı üşütmeyin, ıslak mayoyla dolaşmayın diyorsak, aynı şeyler erkekler için de geçerli. İdrar yolu enfeksiyonlarının dışında kendiliğinden bakteriyel, mikrobik olmayan prostat enfeksiyonları da olabiliyor. Niye oluyor bu. Biraz önce bahsettiğim konu için dedim ki, prostatın kendi salgısı var. Bu salgı, eğer prostattan atılmazsa, burada kalıyor. Ve kristalize oluyor, adeta taşlaşıyor. Ve enfeksiyona zemin hazırlıyor. Onun için de zaten muntazam bir cinsel hayat da öneriyoruz hastalarımıza. Çok önemli bir konu. Bu orada biriktiği sürece enfeksiyona eğilimi artıyor. Prostat enfeksiyonlarında esas korktuğumuz olayın ilk akut dönemi, yani hadisenin başladığı dönemler, ateşli hastalıkların olduğu dönemler. O dönemde idrar yapamama, halsizlik, yorgunluk, o bölgede, yani göbeğin altındaki bölgede tam penisin alt kısmında da olabilir, ağrılar oluyor. Bir kırgınlık, sanki gripmiş gibi hissediyor. Ve idrarda bir yanma veya idrarını zor yapma. İşte bu bir akut prostatit, hatta çok enteresandır, böyle durumda prostat bir sıcak patates gibi oturur orada, o hale geliyor. Çok ciddi bir rahatsızlık oluyor o zaman. Enfeksiyon, kana mikrop karışmasına neden oluyor.”
       
PROSTAT ENFEKSİYONLARININ TANI VE TEDAVİSİ
       Prostat iltihaplarının idrar yolu enfeksiyonlarından daha farklı belirtiler gösterdiğini söyleyen Atıf Akdaş, şöyle konuştu: “Prostat iltihaplarında, akut dönemin dışında idrarda lökosit görmeyiz. Yani idrar yolu enfeksiyonu gibi durmaz onlar. Yanmalar olur ama bu yanmalar idrar yapmadığı zamanlarda da olur. Tanıda en önemli nokta, bir muayene yapıp prostatı hissetmek, idrar tahlili yapmak ondan evvel, muayeneden sonra muayene sırasındaki idrarlara, akıntılara bakmak ve gerekirse makattan yapılacak ultrasonla prostatı görüntülemek. Ondan sonra kronik hallerinde uzun vadeli antibiyotik tedavisi veriyoruz, baskılıyoruz. Bunun dışında biraz evvel vurguladığım gibi muntazam bir cinsel hayat, ıslak mayoyla kalınmaması, devamlı oturulmaması, kabız kalınmaması ve eğer idrarla ilgili bir problem varsa, o zaman gerekirse prostat büyümelerinde verdiğimiz medikal tedavileri de ilave etmek gerekiyor.”
       
PROSTAT YAŞLA BÜYÜR...
       Prostatın yaşla beraber büyüdüğünü hatırlatan Prof. Atıf Akdaş, her büyüyen prostatın şikayet yapmayacağına dikkat çekti. “Aşağı yukarı 60 yaşın üstünde, 3’te 2’sinde, yüzde 65’inde erkeklerin, prostatta büyüme görüyoruz” diyen Prof. Atıf Akdaş, “Ama 80 yaşındaki erkeklere baktığımız zaman, bunların ancak 80 yaşına kadarki dönem içinde 3’de 1’inin ameliyat geçirdiğini görüyoruz. Baktığımızda prostatın büyümesi ve bunun da şikayetlere yolaçması, ortalama yüzde 25-30’unda, genel anlamda.”
       
BÜYÜMEYİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER
       Prof. Atıf Akdaş, prostatın yapısı hakkında şunları açıkladı: “Dış kısmı, yani kapsüle yakın kısmı, testesteron dediğimiz erkeklik hormonuna bağımlıdır. Hormona bağlı bir organ. İç kısmı da ostrojene bağlıdır. Ve bunun orantılı büyümesi, yine büyüme hormonlarının etkisiyle, bir takım genlerin baskılaması veya freninin bozulmasıyla ortaya çıkar. Böyle moleküler bir mekanizmayla... Ama prostatın içinde ne var derseniz, bezler var. Bir de dinamik dediğimiz adele yapısı vardır. Bunların ikisinin daha ziyade bu büyüyen kısım, bez yapısının büyümesi ve idrar yolunu da tıkaması. Bazen dışarı doğru büyür. Büyüdüğü zaman, rahat idrar yaparsınız. Ama içeriye doğru büyümeye ve baskılamaya başlayınca, o kanalı daraltır. Daraltınca da rahat idrar çıkaramazsınız.”
       
İLAÇLARIN ETKİSİ
       Prostat hastalıklarının tedavisi için verilen ilaçların etkileri konusunda Prof. Akdaş şu bilgileri verdi: “Bunlardan bir tanesi büyük prostatlarda kullanılan, aşağı yukarı yützde 30-35 alanında bir küçülme yapıyor. Ve daha rahat idrar yapmaya başlıyor. Kanalı açılmış oluyor, prostat küçülüyor. Ama diğeri, hani prostat enfeksiyonlarında da idrar şikayeti varsa kullanalım dediğimiz ilaçlar, adele üzerinde etkili. Bunlar kasılmayı arttırıyor. Dolayısıyla bunlar prostatı küçültmüyor. Bunlar idrarın atılımını kolaylaşıyor. Dolayısıyla küçük prostatta bunları kullanmak, büyük prostatta da prostatı küçülten ilacı kullanmak gerekiyor. Ancak ilaçların doktor kontrolünde verilmesi lazım.”
       
AMELİYAT
       Prof. Akdaş, prostat tedavisinde ameliyatın ne zaman gündeme geleceğini de şöyle açıkladı: “Örneğin, 57 yaşında bir hasta, ciddiye yakın şikayetleri var. Bu kişiye siz, kaç yıl ilaç vereceksiniz. 20 yıl ilaç alacak. Ve o 20 yıl, hergün bir tane o ilacı almak zorunda. Hakikaten bütün bunları anlatacaksınız. Alternatifleri anlatacaksanız hastaya. Ondan sonra seçimini sağlayacaksınız. İlaç tedavisi, bir de ameliyat olamayacak durumda olanlarda, genel anestezi alamayacak, belden anestezi alamayacak durumda olanlarda verilebilir. Ama ameliyat bugün bütün dünyada asıl standarttır.”
       
PROSTAT KANSERİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI
       Atıf Akdaş, prostat kanseri konusunda şunları söyledi: “Erken dönemde aynı. Hiç birbirinden farkı yok. Yani, prostatınız iyi huylu mu büyümüş, kötü huylu mu büyümüş, bunu anlamanız mümkün değil. İlerlemediği sürece, etrafa yayılmadığı sürece aynı şikayetlerle gidiyorsunuz. Eğer geç dönemde giderseniz, kemik ağrılarıyla gidiyorsunuz. Bu sefer fizik tedavicilere, ortopedistlere gidiyorsunuz, hiç prostat şikayeti olmadan, tıkanıklık, idrar şikayeti olmadan, başka doktorlara gidiyor hastalar.”
       
TEDAVİDE BAŞARI ŞANSI
       “Prostat kanserini, eğer erken yakalarsanız, prostatın içindeyse, kapsülün içindeyse, bunlarda başarı şansı yüzde 100” diyen Prof. Akdaş, “Ancak olay ilerlemişse, o zaman daha koruyucu tedaviler gerekiyor” dedi.
       
       
       
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları