Home page

Haber Menüsü


 
NEDVEDMANİA!
 
Daha ilk haftalardan itibaren Zidane’ı unutan taraftarlar onu bağırlarına bastılar ve Turin’de yeni bir dönem başlamış oldu. Nedvedmania...
 
Tayfun Öneş
NTV-MSNBC
 
2 Aralık—  Onu yıllar önce Sparta Prag takımında parlayan bir yıldız olarak Galatasaray karşısında izleme fırsatı bulmuştum. Hem Prag, hem de İstanbul’daki maçlarda Galatasaray’ın başına bela olan Nedved henüz 20 yaşlarında olmasına rağmen gösterdiği performansla adeta tek başına sarı kırmızılıları kupada saf dışı bırakmıştı. Ali Sami Yen’deki maçta, uzaktan çektiği ve havada metrelerce yol aldıktan sonra kale önünde kavis alarak gol olan şutu, gecenin talihsizi kaleci Nezihi’yi gafil avlamıştı. Hem de Nezihi iyi yer tutmuş olmasına rağmen.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  O zamanlar Hagi’nin benzer gollerini tekrar tekrar izleme fırsatı henüz bulamamış olan spor yazarlarımız, o muhteşem şutta barınan Nedved hünerinden çok, kaleci Nezihi’nin beceriksizliğine dolandırmışlardı yorumlarını. Ben “Yakında Nezihi, Galatasaray formasına veda eder, Nedved de Sparta Prag formasına” diye düşünmüş, Çek futbolcunun hangi büyük kulübe transfer olarak vitrin yapacağını beklemeye koyulmuştum.
       Nedved, bir zamanlar Çekoslovakya olarak bilinen ülkesinde geçirdiği çocukluk yıllarında buz hokeyini ve tenisi futboldan daha çok sevdiğini söylüyor; ancak futbolu tercih ediş sebeplerini şöyle açıklıyor: “Buz pateni veya tenis raketi alamayacak kadar fakirdik, o yüzden futbol oynamaya karar verdim.”
       Kısa sürede hırsı, yetenekleri ve azmi sayesinde Çek milli takımının da vazgeçilmez bir elemanı oluyordu Nedved.
       Çek Cumhuriyeti için tarihinin en başarılı Avrupa Şampiyonası olan Euro 96 (hatırlarsınız, kupayı finalde Almanya’ya kaptırmışlardı) aynı zamanda Nedved için de “uluslar arası ve tescilli” star olma yolunda bir dönüm noktasıydı. İlk milli maç golünü yine o turnuvada İtalya’ya attı. Çektiği şut sadece cattanacio’dan değil aynı zamanda Serie A kapısından geçmiş, İtalyanlar’ın dikkatlerini çekmişti. Nitekim, Fenerbahçe’den de tanıdığımız Zeman onu Euro 96’nın hemen ardından Lazio’ya transfer ettirdi. Böylece Nedved’in (biri hariç) tüm başarılara imza atacağı 5 yıllık dönem başlamış oldu. 1996’ya kadar son 24 sezondur hiçbir kupaya uzanamayan Lazio, Nedved döneminde Serie A şampiyonuğunu (Scudetta), Avrupa Kupa Galipleri Kupası Şampiyonluğunu, Avrupa Süper Kupası’nı birer kez, İtalya Kupasını da iki kez kazandı. O artık Lazio’da çok sevilen bir star, genç bir ilahtı. Ancak, Nedved’in bir ukdesi vardı : Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu.
       
       Bu sezon bu sevdanın peşinden başarı şansının daha yüksek olduğuna inandığı bir takıma, Juventus’a gitti. Böylece çok sevdiği İtalya’dan da ayrılmamış oldu. Daha önceden İspanyol takımlarının yanı sıra İngiltere’den Manchester United gibi kulüplerden de teklifler alan Nedved çizmeyi terketmeyi göze alamamıştı. Zeman’ın deyimiyle “süpermen” lakablı Nedved aynı zamanda çok duygusal bir kişiliğe sahip. Kızına ve oğluna anne ve babasının isimlerini vermesi bunun en güzel örneği. “Ivana ve Pavel yaşadıkça annem, babam ölse de, yeryüzünde hala birbirilerini seven İvana ve Pavel olacak” diyor. Süpermenliğine gelince : Lazio’nun antrenman sahasında Christmas gününde bile tek başına antrenman yapan, şut çeken bir adam olması, “süpermen”liği kolay kazanmadığını gösteriyor.
       
STAR HER YERDE STAR...
       
Turin’e giderken Nedved’in bir endişesi vardı : Yıllarca Lazio forması altında Juventus’a attığı gollerden dolayı siyah beyazlı ateşli taraftarlar için adeta “düşman”ilan edilmiş biri olarak Turin’de nasıl karşılanacağı konusunda endişeliydi. Üstelik, bıraktığı takımda da işler karışmıştı. Sebastian Veron’un 24 milyon pounda Manchester United’a satılmasına “karlı iş” gözüyle bakıp pek ses çıkartmayan Lazio’lu taraftarlar Nedved’in 25 milyon sterline, hem de Juventus’a satılmasına isyan etmişlerdi.
       
       Ancak, Roma’da 138 maçta 35 gol, daha da çarpıcı olanı, 125 asist gibi bir istatistiğe sahip Nedved’e hangi takımın taraftarı sevgide naz yapabilirdi ki? Daha ilk haftalardan itibaren Zidane’ı unutan taraftarlar onu bağırlarına bastılar ve Turin’de yeni bir dönem başlamış oldu. Nedvedmania...
       Juventus’lu futbolseverlerin kalplerindeki star tahtında Zidane’dan boşalan yerde artık Nedved oturuyordu. Şimdilerde Delle Alpi stadında ve maç sonralarında Turin sokaklarında adeta “Kral öldü, yaşasın yeni kral” haykırışları duyuluyor.
       
       Nedved’in Juventus’ta bu kadar çok sevilmesi sadece Lazio’dan gelirken yanında taşıdığı ve yukarıda saydığımız istatistikler değil elbet. Centilmen bir sporcu olması da İtalyanlarla olan gönül bağlarını kuvvetlendirmiş. Örneğin, Euro 2000’de ilk maçta Hollanda lehine tartışmalı bir penaltı düdüğü çalan Collina’ya çok sert tepki gösteren Nedved, o olaydan 1 sene sonra aynı Collina ile bu kez bir Serie A maçında karşı karşıyaydı. Collina, Fiorentina aleyhine bir penaltı düdüğü çaldığında Nedved, Collina’nın yanına giderek “penaltı değildi” deme sportmenliğini gösteriyor, hem Collina’nın hem de İtalyanlar’ın kalbini kazanıyordu.
       
       Şimdi Nedved, Juventus formasıyla Şampiyonlar Ligi şampiyonluğunu tatmayı azmetmiş gözüküyor. “Zidane’ın yerini doldurmam mümkün değil” diyecek kadar mütevazı olmasına rağmen, takımı için iddialı konuşacak kadar da kendinden emin. “Tacchinardi ile birlikte ben ve Davids (doping dosyası kapanıp, takıma geri döndüğünde) Avrupa’nın en güçlü orta sahası olacağız, kalede Buffon ve onun önünde Thuram gibi devler varken Del Piero’ya gol attırmak çok kolay olacak” diyor.
       “1996’da Juventus’la ŞL şampiyonluğunu yaşamış, ardından gelen iki sezonda takımını finale çıkartmış bir hocayla mutlaka başarılı olacağız. Üstelik Lippi, İnter’de geçirdiği başarısız sezonun ardından adeta “kariyer intikam”ı almaya çalışacak. Bizi Manchester United, Real Madrid ve Roma zorlayacak ama ŞL şampiyonluğuna ulaşan taraf biz olacağız” diyen Nedved, haklı çıkarsa Turin sokaklarında sergilenen Nedvedmania’yı gözlerinizin önüne getirebiliyor musunuz?
       
       not: Yazıyı hazırlarken Champions Dergisi’nden de yararlandım. Dergide Pavel Nedved’le ilgili bilgiler de verilmiş:
       Yaş: 28
       Boy: 1,75 m
       Kilo: 73
       Kulüp performansı: 254 resmi maçta 59 gol
       Uluslararası performansı: 55 maçta 12 gol
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları