Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 12:00 TS 3 Ara., 2001
Frankfurt/Paris/Brüksel
CNBC-E
Dünyadan ekonomi haberleri

Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya, hız kesiyor. Üçüncü çeyrekte büyüme hız keserken, ekonomiye güven düşüyor.
Almanya Maliye Bakanlığı, ülkede ekonomik aktivitenin üçüncü çeyrekte durgun olduğunu, ancak büyüme oranının ikinci çeyrekteki gibi olacağını tahmin ediyor. Alman ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme oranı, yüzde 0 olarak açıklanmıştı.
       Bakanlık raporunda, zayıflayan ekonominin, işgücü pazarı üzerindeki olumsuz etkisinin büyük olduğu kaydedildi. Raporda, önümüzdeki aylarda işgücüne olan talebin daha da düşeceği uyarısı yapıldı.
       
ALMANYA’DA EKONOMİYE GÜVEN DÜŞÜYOR
       Almanya’da iş dünyasının ekonomiye olan güvenini yansıtan IFO Endeksi, Ekim ayında son sekiz yılın en düşük düzeyi olan 84.7’ye geriledi. IFO Endeksi, Eylül ayında 85 olarak açıklanmıştı. IFO Endeksi’nin bu denli gerilemesi, daralan ABD ekonomisinin, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’yı da durgunluğa sürüklediğinin işareti olarak algılanıyor. Uzmanlar, Alman ekonomisinin durgunluğa çok yakın olduğu görüşünde birleşiyor.
       
FRANSA’DA TÜKETİM AZALDI
       Fransa’da tüketim harcamaları, Eylül ayından sonra, Ekim ayında da düştü. Eylül ayında yüzde 0.1 düşen tüketim, ekimde beklenenden daha fazla, yüzde 0.4 geriledi. Ülkede tüketimin düşmesi, işten çıkarmalardaki artışa bağlanıyor.
       11 Eylül saldırılarından sonra hızlanan küresel yavaşlama, Avrupa’yı da olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, Avrupa ekonomisinin yarısından fazlasını oluşturan tüketimin daha da düşmesi halinde, ekonomik yavaşlamanın hızlanacağını düşünüyor.
       
EURO BÖLGESİNDE SANAYİ ÜRETİMİ GERİLİYOR
       Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi Eylül ayında yüzde 0.5 düştü. Böylece bölgede sanayi üretimi arka arkaya 3 çeyrek düşerek bölge ekonomisini durgunluğun eşiğine getirdi. Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, üçüncü çeyrekte bölgede sanayi üretimi yüzde 0.3 geriledi.
       Bölge ekonomisinin 11 Eylül saldırılarından önce de yavaşladığına dikkat çeken analistler, son verilerin ışığında, Avrupa Merkez Bankası’ndan yeni bir faiz indiriminin gelebileceğini belirtti.
       
OPEC, AB İLE PETROL GÖRÜŞMESİNDE
       Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı (OPEC) Genel Sekreteri Ali Rodriguez, Avrupa Birliği Komisyonu temsilcileriyle ve Belçika Hükümeti yetkilileriyle Pazartesi günü bir araya geliyor. Görüşmelerde ana gündem maddesi petrol fiyatları.
       Sözkonusu görüşmelerde, şu andaki petrol fiyatları ve OPEC’in gelecek günlerdeki benimseyeceği petrol politikasına ilişkin görüşmelerde bulunulması bekleniyor. Rodriguez Brüksel’de yaptığı açıklamasında, OPEC üyesi olmayan ülkelerin günlük petrol üretim kotasında indirim miktarında anlaşmaya yanaşmaması halinde, petrol fiyatlarında tahminlerin çok ötesinde bir düşüş yaşanacağını kaydetti.
       
JAPONYA EKONOMİSİ ZAYIFLIYOR
       Japon hükümetinin ardından Japonya Merkez Bankası da ekonomi hakkında olumsuz görüş belirtti. Sanayi üretimindeki düşüşün istihdam ve gelirler üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken Japonya Merkez Bankası tüketici güveninin ve harcamaların azaldığına ve bununda ekonomi üzerinde problem oluşturduğuna inanıyor.
       Hükümet de önceki günlerde benzer bir açıklama ile Japon ekonomisinin son 20 sene içindeki en kötü konumunda olduğunu belirtmişti.
       
TÜRKİYE’NİN AB ŞANSI ZAYIF
       Reuters’in, Avrupa Birliği’ne üye adayları konusunda yaptığı ankette Türkiye’ye fazla şans tanınmadığı ortaya çıktı. 38 ekonomist ve siyasi uzmanın katıldığı anket sonuçlarına göre, türkiye’nin 2007 sonunda avrupa birliği üyesi olma şansı yüzde 19.
       Türkiye’nin başlıca sorunları ise insan haklarıyla ilgili kaygılar nedeniyle üyelik görüşmelerinin henüz başlamaması, enflasyonun yüzde 66’yı bulması ve büyük borçlanma gibi ekonomik sorunlar olarak gösterildi.
       2004 başında üye olma şansı en yüksek adaylar arasında yüzde 63’le Kıbrıs Rum Kesimi, yüzde 67’yle Polonya, yüzde 71’le Macaristan ve yüzde 69’la Çek Cumhuriyeti bulunuyor.
       
AMB: GENİŞLEMEDEN KORKMUYORUZ
       Avrupa Merkez Bankası Başkanı Wim Duisenberg, Avrupa Birliği’nin genişlemesinin ortak para birimi Euro için tehdit oluşturmadığını söyledi.
       Hem AB’nin genişleme sürecinin, hem de Doğu Avrupa ülkelerinin çok iyi hazırlandığını belirten duisenberg, ayrıca birliğe üye olanların para birliğine hemen geçmeyeceğini hatırlattı.
       Duisenberg, Euro bölgesinden son gelen verilerin beklentiler doğrultusunda olduğunu ve bankanın faiz indirimi kararının haklılığını gösterdiğini de savundu.

 

       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları