Home page
Haber Menüsü


Derviş: 10 milyar $ hibe değil, kredi
Kanada’nın başkenti Ottowa’da düzenlenen IMF, Dünya Bankası ve G-20 grubu yıllık toplantılarına katılan Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye’nin IMF’den sağlayacağı 10 milyar dolarlık kredinin hibe olmadığını söyledi.
Ottowa
AA
18 Kasım — Uluslararası Para Fonu İcra Kurulu’nun 10 milyar dolarlık ek kaynağı prensipte onayladığını belirten Derviş, “Türkiye’nin çözümü kendi reformlarını kendi gücüyle gerçekleştirmesindedir” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Chhibber: Desteğimiz artacak
MSNBC News Derviş, Deppler'la bir araya geldi
MSNBC News G-20'den teröre ekonomik darbe
MSNBC News Özince: 2002'de problem olmayacak
MSNBC News 10 milyar dolar bizi şımartmasın
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Kemal Derviş, Uluslararası Para Fonu İcra Kurulu’nun 10 milyar dolarlık ek kaynağı prensipte onayladığını, bu kaynağın hibe olmadığını, çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Derviş, IMF’nin Ankara’daki çalışmalarının değerlendirildiğini, rakamların doğruyu yansıttığı kanısına varmalarının ardından, IMF Başkanı Horst Köhler’in bu konudaki teklifine sıcak baktıklarını ve buna destek verdiklerini ifade etti.
       Bakan Derviş, Türk gazeteciler için düzenlediği basın toplantısında söyle konuştu:
       “Prensipte 2002 yılı için mevcut programlara ek olarak 10 milyar dolar kaynak sağlanması, bunun da vadesi ve maliyetinin uygun olmasını istiyoruz, bu konuda da bizi destekliyorlar. Orta vadeli, maliyeti yüksek olmayan kredi cinsinden istiyoruz.”
       
“KREDİ İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ”
       Bakan Derviş, bunun bir hibe olmadığını, borç olarak gelen bir kaynak olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin bunu çok iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Derviş sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Çözüm kaynaktaymış gibi geliyor ama çözüm aslında kendi kaynaklarımız, kendi gücümüz. Bu konuda bir ek destek, bir dış kaynak özellikle vadesi ve maliyeti bakımından alacağımız uygun bir ek kaynak hiç şüphesiz yararlı, ancak Türkiye her 6 ayda ya da her 8 ayda bir ek kaynakla yürümesi gereken bir ülke değil. Bu, gecici bir bunalımı atlatmak ve özellikle Şubat ayındaki çöküntüyü gidermek açısından yararlı.”
       
İHALE YASASI HAFTAYA MECLİS’TE
       Devlet Bakanı Derviş, toplantı çerçevesinde ikili görüşmeler yaptıklarını, Fransa, İtalya, Japonya, Hindistan, Çin ve Alman yetkililerle ve merkez bankaları başkanları ile görüşme fırsatı bulduklarını söyledi. İhale yasasına da değinen Devlet Bakanı Derviş, yasa tasarısının bu hafta içinde Meclis’e sunulacağını, yıl sonundan önce yasalaşacağını ümit ettiğini söyledi.
       
SERDENGEÇTİ: ENFLASYON
HEDEFLEMESİ 2002’DE
       Bu arada, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de aynı basın toplantısında, 2002 yılına ilişkin para politikasına değinerek, Merkez Bankası yasasının değişmiş olması ve hedefinin fiyat istikrarı olmasının önemli iki unsur olduğunu söyledi. Dalgalı kur rejimi altında çalıştıklarını ifade eden Serdengeçti, enflasyon hedeflemesi rejimine geçmenin söz konusu olduğunu söyledi. 11 Eylül olaylarının bunu geciktirdiğini ifade eden Serdengeçti, gelecek yıl içinde bir noktada enflasyonu durdurma rejimine geçilmesinin mümkün göründüğünü ifade etti.
       
ÖZTRAK: KARARLI OLMALIYIZ
       Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ise Hazine ihalesinde alınan olumlu sonuçlarda ek kaynağın geleceği beklentisinin neden olduğu olumlu havanın etkisi bulunduğunu, ama özellikle yılın ikinci yarısından itibaren düzelen dengelerin, bu gelişmeyi olumlu yönde etkilediğini söyledi. Öztrak, şunları söyledi:
       “Bazı basın organlarında da gördüğümuz gibi, aslında bir de bunun yanında ilan edilen şekilde, kamuoyuna duyurulan güçlü bir de program var, özellikle kamu açıklarıyla ilgili, bunu kararlılıkla uygularsak çok süratle bu bekleyişler gelişecektir. Türkiye enflasyonla mücadelesine devam eder ise çok süratle faizler aşağı inecektir. Kamu finansmanında gevşemeye tahümmülümüz yoktur. Kendi politikamız aynı zamanda dış kaynakla da desteklenirse, Türkiye önümüzdeki yıllarda son derece olumlu sonuçlarla karşılaşacaktır.”
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları