Home page
Haber Menüsü


Oral: Faiz dışı fazla 12.1 katrilyon
Maliye Bakanı Oral, 10 aylık dönemde faiz dışı fazlanın 12.1 katrilyon lira olduğunu söyledi. Oral, 2001’in tamamı için faiz dışı bütçe fazlası öngörüsünün 11 katrilyon lira olduğunu da belirtti.
Ankara
AA
14 Kasım— Maliye Bakanı Sümer Oral, bütçenin ilk 10 aylık döneminde bütçe giderlerinin 65 katrilyon 208 trilyon lira gelirlerinde 41 katrilyon 217 trilyon lira olduğunu, bütçenin aynı dönemde 12 katrilyon 101 trilyon lira faiz dışı fazla verdiğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Oral, bu yıl uygulanan maliye ve bütçe politikalarının aynı kararlılıkla devam ettirildiğini vurgulayarak, Ekim ayı sonuçlarının Eylül ayı sonuçlarından daha da olumlu olduğunu bildirdi.
       
IMF ek kredi miktarını bugün açıklıyor
Ekim ayında 65 katrilyon 208 trilyon lira gider, 41 katrilyon 217 trilyon lira da gelir elde edildiğini anlatan Oral, bu dönemde vergi gelirlerinin bir önceki yılına aynı dönemine göre, yüzde 41.2 oranında artışla 31 katrilyon 155 trilyon liraya çıktığını açıkladı.
       Faiz dışı bütçe dengesinin de 12 katrilyon 101 trilyon lira olduğunu belirten Oral, bu rakamın 2001 yılının tamamı için 11 katrilyon lira civarında öngörüldüğünü hatırlattı.
       İlk on aylık dönemde yıllık hedeflerinin üzerine çıkıldığını ifade eden Oral, giderlerin öngörülen seviyede, vergi gelirlerinin ise öngörülen hedefin üzerinde olduğunu kaydetti.
       
OLUMSU SONUÇLAR 2002’DE ALINACAK
       Oral, faiz ödemelerinin kamu maliyesinin en sağlıksız boyutu olduğunu belirterek, bunun önlenmesi için başlatılan tasarruf ve borçlanma yapısındaki değişiklik sonuçlarının 2002 yılı içinde görülebileceğini söyledi.
       Oral, bütçede en büyük kalemin faiz ödemelerinden oluştuğunu belirttiği konuşmasında, “kamu maliyesinin en sağlıksız boyutu” olan faiz ödemelerini makul bir düzeye getirmeye çalıştıklarını anlattı.
       Oral, “Türkiye faiz ödemesi Kasım sonu itibarıyla 36 katrilyon değil de 12 katrilyon olsaydı bütçemiz denk olacaktı. Bundan 15-20 yıl önceki bütçeler içinde faiz büyüklüklerine sahip olsaydık, yine bütçemiz fazla verecekti” dedi.
       Bu durumun düzeltilmesinin belli yollarının olduğunu kaydeden Oral, tasarruf ile borçlanma yapısındaki değişikliğin üzerinde durduklarını, bunun sonuçlarını 2002 yılı içinde daha somut bir şekilde alabileceklerini bildirdi.
       Bütçe politikasında 2 yıldan beri elde edilen sonuçların mücadelede kendilerini cesaretlendirdiğini ve umutlandırdığını vurgulayan Oral, bakanlık çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
       Kamu maliyesi yönetiminde şeffaflık, kalite ve süratli hizmetin temel ilkeleri olduğuna işaret eden Oral, şeffaflığı sağlamak amacıyla aylık olarak yayımlanan kamu hesapları bülteninin Maliye Bakanlığı’nın internet sayfasında yer aldığını söyledi. Oral, sitenin bugüne kadar 276 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini belirtti.
       
HAZİNE ARAZİLERİ
       Oral, Hazine’ye ait atıl durumdaki taşınmazların satılarak ekonomiye kazandırılması yönündeki çalışmalara 2002 yılında daha etkin bir şekilde devam edileceğini bildirdi.
       Taşınmazların satışının hızlandırılması amacıyla 2 yasa çıkarıldığını hatırlatan Oral, Bakanlar Kurulu kararıyla satışına karar verilen taşınmaz mallar için yeni ihale usulü getirildiğini ve bir takım kolaylıklar sağlandığını söyledi.
       Hazine’ye ait taşınmaz malların satış işlemini yürütmek için hazırlanan Milli Emlak Otomasyon Projesi’nin 2002 yılı içerisinde tüm Türkiye’de kullanılmaya başlanacağını belirten Oral, Milli Emlak’ın ülke genelinde bilgisayar altyapısı ve donanım ihtiyacının da karşılanacağını kaydetti.
EMEKLİLİK İŞLEMLERİ KISALTILDI
       Oral, Maliye Bakanlığı’nın kamu görevlilerinin emeklilik, dul ve yetimlerine ilişkin hizmetleri de yerine getirdiğini hatırlatarak, emeklilik işlemi süresinin 5 yıla indirildiğini söyledi.
       Ocak 2001 tarihinden itibaren emekli ikramiyesi ve aylık ödemelerinin doğrudan hak sahiplerinin hesabına yatırılır hale geldiğini anlatan Oral, 2 milyon emekli, dul ve yetimin tedavilerinin daha sağlıklı ve harcamaların daha etkin denetlemek, yolsuzlukları asgariye indirmek için hazırlanan projeyle eczane, optik firmaları ve hastanelerin on-line olarak sandığa bağlandığını söyledi.
       Projenin önemli bir unsurunu oluşturan Akıllı Kart uygulamasında da gerekli donanım ve yazılım kullanılarak pilot uygulamaya geçildiğini kaydeden Oral, projenin uygulamaya başlanmasıyla sağlık harcamalarının artış trendinin gerilediğini ve 1999 yılında 30.1 trilyon, 2000 yılında ise 187.6 trilyon lira tasarruf sağlandığını bildirdi.
       
MASAK’IN ÇALIŞMALARI
       Oral, konuşmasında, 1997 Şubat ayında çalışmalarına başlayan Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) çalışmalarına da yer verdi.
       Oral, kayıtdışı ekonomi ve kara para aklama suçunun tespitine ilişkin olarak bugüne kadar 787 dosya açıldığını, bunun 405’inin MASAK’ın kendi personeli tarafından incelemeye alındığını, 315’inin incelemesinin tamamlandığını, bunlardan 175’inde kara para aklama suçunun tespit edildiğini ve 26’sı için Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulduğunu, diğer dosyaların daha ayrıntılı araştırma için inceleme elamanlarına sevk edildiğini bildirdi.
       Oral, Kurul dışı personele 382 dosya gönderildiğini, 787 dosyadan 470’inin incelendiğini ve 216’sında suç unsuru bulunduğunu, 73’ünün savcılıklara gönderildiğini, 151 için ayrıntılı inceleme gereği duyulduğunu, 317’sinin incelemesine devam edildiğini anlattı.
       
EMEK OTELLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
       Oral, Emek İnşaat’ın işlettiği 6 otelin işletme hakkının, turizme ek talepler yaratacak ve dünya ölçeğinde güçlü pazarlama ağına sahip uluslararası otel zincirlerine devredilmesinin amaçlandığını söyledi.
       Yapılan ihale sonucunda en iyi teklifleri veren 3 uluslararası otel zinciri ile mutabakat sağlandığını ve imza aşamasına gelindiğini anlatan Oral, 15 yıllık projeksiyonlarla Sandığın sağlayacağı kar payının 354 milyon dolar, anapara ve faiz ödemesinin ise 227 milyon dolar, bunun sonucunda sandığa net nakit girişinin ise 127 milyon dolar olarak hesaplandığını bildirdi.
       Oral, yıllardan beri düşünülen ve çok çaba sarfedilen özelleştirme projesinin sonuçlanmasının Türk turizmi ve içinde bulunulan konjonktür açısından önemli olduğuna değindi.
       
VERGİLERE TEK DÜZENLEME
       Oral, vergi düzenlemelerinde kamu maliyesinin durumu dikkate alınırken, ekonomideki yeniden yapılanmayı desteklemek amacıyla bazı düzenlemeler yapıldığın söyledi.
       Gerek banka gerekse diğer kurumların devir, birleşme ve bölünmesini kolaylaştırmak için AB uygulamaları dikkate alınarak vergi istisnaları sağlandığını, devralınan kurumlardan gelen zararların indirimine de imkan sağlandığını ifade eden Oral, “Bu düzenlemelerin amacı kurumların yokolmasını önlemek, etkin ve verimli olarak çalışmasını sağlamaktır” görüşünü kaydetti.
       Oral, vergilerle ilgili çok sayıdaki genelge ve tebliğler yerine tek bir düzenlemeye gidildiğini belirterek, KDV alanında yayımlanan tek tebliğin ardından diğer vergi çeşitlerinde de aynı yola gidileceğini sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları