Home page
Haber Menüsü


Depremzede  
Düzceli depremze kalıcı konuta kavuşmamalarını eleştiriyor.
12 Kasım depreminin izi silinemedi
Türkiye’yi yasa boğan 12 Kasım depreminin 2. yılında, Bolu ve Düzce’de meydana gelen ağır hasarın izleri henüz silinemedi.
Düzce/Bolu
AA
 
    12 Kasım—  Depremde büyük hasar gören Düzce’nin Kaynaşlı ilçesinde kalıcı konut inşaatları hala başlatılamadı. Bolu, Düzce ve Kaynaşlı’da 894 kişinin öldüğü, 4 bin 948 kişinin yaralandığı, 12 Kasım 1999 günü merkez üssü Düzce’nin Kaynaşlı İlçesi olan 7.2 büyüklüğündeki deprem felaketini yaşayan 41 bin depremzede, hala prefabrik konutlardan kurtarılamadı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu kışı da prefabriklerde geçirmek zorunda kalan depremzedelerse ısınma sorunlarını nasıl çözeceklerini düşünüyor.
       Kaynaşlı ilçesi 12 Kasım depreminde en ağır hasar gören merkezlerden biriydi. İlçede 316 kişi hayatını kaybederken 1385 ev ve 375 iş yeriyle ilçedeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının binaları tamamen yıkıldı.
       
KONUTLAR İÇİN YER BELİRLEMEDİ
       Düzce ve Bolu’da depremzedeler kalıcı konutlara yerleşti. Ancak Kaynaşlı’daki 463 aile için bu bir hayal. Onlar bir kışı daha prefabriklerde geçirmek zorundalar. Kaynaşlı’da yaptırılması planlanan kalıcı konutların projesi Dünya Bankası tarafından hazırlandı. Ancak konutlar için uygun yer belirlenemediği için inşaatlar başlatılamadı.
       Bölgedeki çoğu ahşap 842 prefabrik konut ise büyük ölçüde yıprandığından zorlu kış şartlarını kaldıramayacak durumda.
Depremzede

Kış soğuğunu nasıl atlalatacaklarını düşünen depremzedeler, yazın sıcağını şimdiden arıyor.
       
ISINMA SORUNU
       Depremzeler kışı nasıl atlatacaklarını düşünüyor. Bir depremzede “Eskiden elektrik bedavaydı. Artık onu da kestiler. Tüp de pahalı. Ne yapacağızı bilmiyoruz” diyerek, diğerlerin hislerine tercüman oluyor.
       Belediye Başkanı Eftal Altundal ise Düzce ve Bolu arasında sıkışıp kalan Kaynaşlı’nın unutulduğunu söyledi. Altundal, “Bu kışı da prefabriklerde geçirecek olan Kaynaşlılı depremzedeler, yetkililerden kalıcı konut inşaatlarının başlatılabilmesi için bir an önce harekete geçmelerini istiyor” dedi.
       
DÜZCE İKİ DEPREM YAŞADI
       17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden en çok etkilenen yerleşim merkezleri olan Düzce ve Kaynaşlı İlçesi’nde, her iki depremde 980 kişi öldü, 3 bin 836 kişi yaralandı. Yaklaşık 20 bin işyeri ve konut ağır, 15 bin konut ve işyeri orta, 13 bin konut ve işyeri hafif hasar gördü.
       12 Kasım depreminden sonra kurulan 13 bin 148 çadır bu yılın Ağustos ayında kaldırıldı. Düzce ve Kaynaşlı’da hala 28 bin depremzede 6 bin 796 prefabrikte yaşamını sürdürüyor.
       Yaşanan iki deprem sonrasında yapımı planlanan 10 bin 500 kalıcı konuttan 6 bin 138’i tamamlanarak depremzedelere teslim edildi. Bin 484 konutun inşaatını yapan firmaların ekonomik zorluklar nedeniyle işi bırakması üzerine bu konutlar tamamlanamadı. Yeniden ihale edilen bu konutların inşaatları devam ediyor.
       Düzce’de afet stoku olarak 500 çadır, bin 551 yatak, 500 katalitik soba ve 8 bin battaniye İl Sivil Savunma Müdürlüğü sorumluluğunda konteynırlarda muhafaza ediliyor.
       
DÜZCE’DE ÇADIRDA YAŞAM
        Düzce Depremzedeler Derneği (DEP-DER) Başkanı Ayşegül Şenol, depremin ikinci yılında hala çadırda yaşayan insanların bulunduğunu belirtti. “İki koca yılda iki deprem ve sürekli ekonomik kriz yaşadık” diyen Şenol, şöyle konuştu:
       “Geçici barınma olanaklarında yaşayanların kışlık ısınma ihtiyacı karşılanmalı, elektrik borçları tamamen affedilmelidir. Kalıcı konutlar tamamen bitirilemediği gibi, okul hastane, yol olmadığından insanlar kalıcı konutlarda kalmak istemiyorlar. Düzce merkezde 150 milyon lira kira ödeyip ev tutmak, kalıcı konutlarda oturmaktan daha karlı. Düzce’de sorunlar çözülmedi, aksine arttı.”
       Ayşegül Şenol, depremler sonrası geçici barınma için isteyene prefabrik ev, isteyene kira yardımı olmak üzere geçici barınma yardımı sağlandığını anımsatarak, “Hak sahibi olmayanlar ise genellikle çadırlara yerleştirildi. Düzce ve çevresindeki boş alanlarda 150 çadırda 700 kişi yaşam mücadelesi veriyor” dedi.
17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden en çok etkilenen yerleşim merkezleri olan Düzce ve Kaynaşlı İlçesi’nde, her iki depremde 980 kişi öldü, 3 bin 836 kişi yaralandı. Yaklaşık 20 bin işyeri ve konut ağır, 15 bin konut ve işyeri orta, 13 bin konut ve işyeri hafif hasar gördü. 12 Kasım depreminden sonra kurulan 13 bin 148 çadır bu yılın Ağustos ayında kaldırıldı. Düzce ve Kaynaşlı’da hala 28 bin depremzede 6 bin 796 prefabrikte yaşamını sürdürüyor.

       
DÜZCE’DE KALICI KONUTLARIN DURUMU
        DEP-DER Başkanı Ayşegül Şenol, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Dünya Bankası tarafından yaptırılan 7 bin kalıcı konut için 4 kez kura çekildiğini, buna rağmen evine oturan aile sayısı çok az olduğunu bildirdi.
       Şenol, altyapı ile ilgili bir kısım işlerin bitirilmemiş olması nedeniyle konut alanlarında okul, hastane, yol gibi sosyal alanların tamamlanamadığını, müteahhitlerin de iflas edip iş bıraktığı için 2, 8, 12 ve 13. bölge inşaatlarının ne zaman biteceğinin belli olmadığını öne sürdü.
       
DÜZCE’DE EĞİTİM VE SAĞLIK
        Şenol, deprem sonrası eğitim kurumlarını prefabrik binalara taşıyabilen son ilin Düzce olduğunu anlatarak, öğretmen açığı sorununun ise hala aşılamadığını, kalıcı konut alanlarında bir tane okul yapıldığını kaydetti. Düzce’nin, sağlık hizmetlerinde, yardım kuruluşlarının dışında hiç bir destek görmediğini savunan Ayşegül Şenol, yatak kapasitesinin eksik, uzman doktor ve yardımcı sağlık personeli açığı bulunduğunu, kalıcı konutlarda sadece yabancı yardım kuruluşu tarafından yaptırılan sağlık ocağı olduğunu söyledi.
       Deprem bölgesinde en büyük sorunun işsizlik olduğu öne süren Şenol, “Depremler nedeniyle yatırımcılar gelmedi. Yeterince desteklenmeyen esnaf ve iş adamları işyerlerini kapadı veya işçilere süresiz izin verildi. Ekonomik kriz yatırımcıyı zor durumda bıraktığı için Düzce’de işsiz sayı her geçen gün artıyor” dedi.
       
245 KİŞİ ENKAZDAN KURTARILDI
       Bolu 2. Komando Tugayı ve sivil ilk yardım ekipleri 12 Kasım günü saat 21.00’e kadar 245 kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardılar. Durumu ağır olan yaralılar Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı helikopterle Ankara’daki hastanelere nakledildiler. Bolu ve Düzce’ye gelen yardım ekiplerinin kullandığı Bolu Dağı’nın belli kesimlerinde deprem yüzünden ortaya çıkan çökmeler nedeniyle aynı gün saat 21.00 sıralarında Bolu Dağı ulaşıma kapandı, yaklaşık 200 kişilik komando ve ilk yardım ekibi, yolu yaya olarak geçerek Kaynaşlı’ya ulaştı.
       
DEPREMİN İKİNCİ YILINDA BOLU
       12 Kasım depreminde 48 kişinin öldüğü, 353 kişinin yaralandığı Bolu’da, depremden sonra kurulan ve depremzedelerin bir kış geçirdiği 12 çadırkent, Ağustos’ta kaldırıldı. Çadırkentlerde yaşayan 15 bin depremzede prefabrik konutlara yerleştirildi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yaptırılan bin 458 kalıcı konut depremde evi yıkılan depremzedelere 21 Ocak 2001 günü düzenlenen törenle teslim edildi.
       12 Kasım depreminde ağır hasar gören 2 bin 399 konut ve 220 işyerinin enkazı kaldırıldı. Hasar gören 10 binin üzerinde konut ve işyerinin zemin etütleri yapıldıktan sonra onarımına izin verildi.
       
1500 ÖĞRENCİ PREFABRİKTE
       Bolu’da hala 12 prefabrik alanda 13 bin depremzede yaşıyor. Bunların yaklaşık bin 500’ünü Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri oluşturuyor. İşyerleri yıkılan depremzede esnaf ise Halk Bankası tarafından yaptırılan prefabrik işyerlerini kullanıyor. Geçen yıl kaldıkları çadır ve prefabriklerde kullandıkları elektrik için ücret ödemeyen depremzedeler, bu yıl Bolu Valiliği Kriz Merkezi’nin 12 prefabrik konut alanından 6’sında soba yasağı kararı alması üzerine kışı nasıl geçireceğini bilememenin sancısını çekiyor.
       
YAPILAMAYANLAR
       Depremde ağır hasar gördüğü için yıkılan SSK Bolu İl Müdürlüğü, SSK Hastanesi, Bağ-Kur İl Müdürlüğü ve iki öğrenci yurdunun yerine yenisi yapılamadı. SSK Hastanesi, prefabrik binada hizmet vermeyi sürdürüyor. Tarihi Beyazıt Camii’nin onarımı ise maliyeti fazla olduğu gerekçesiyle tamamlanamadı.
Bolu'da itfaiyeçiler 2 yıldır çadırda hizmet veriyor.
Bolulu itfaiyeciler
       
İTFAİYE ÇADIRDA
       12 Kasım depreminde binası yıkılan Bolu itfaiyesi iki yıl geçmesine rağmen çadır ve konteynerlerde hizmet veriyor. Projesi hazır olan yeni itfaiye binasının yapımı ise İller Bankası ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle askıya alındı.
       Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, Afet Fonu’ndan yapılması planlanan itfaiye hizmet binası ihalesini, İller Bankası’nın iki yıldır gerçekleştirmediğini söyledi.
       Özellikle zorlu kış şartlarında Bolu itfaiyesi çadır ve konteynerlarda hizmet vermekte zorlanıyor. İtfaiye erleri Bolu’da sert geçen kış şartlarında binaları olmadan hizmet vermekte zorlandıklarını söylüyorlar.
       
ZORLU KIŞ ŞARTLARI
       Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan da “İtfaiye Müdürlüğü’nde görevli arkadaşlarımız, iki yıldır çadırlarda fedakarca görev yapıyor. Çadır yatakhanelerde uyuyorlar, bu koşullar altında yangın söndürmeye gidiyorlar” diye konuştu.
       Ceylan, itfaiye personelinin kış şartlarını dikkate alarak, prefabriklere geçirilmesi için çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları