Home page
Haber Menüsü


‘Reel sektöre destek tasarısı haftasonuna dek verilecek’
Reel sektörü destekleyecek İstanbul Yaklaşımı’nın görüşüldüğü Üretim Danışma Kurulu toplantısında istenen sonuç çıkmadı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yaklaşım konusunda gelecek hafta mutabık kalınarak, haftasonuna dek bakanlığa teslim edileceğini söyledi.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
9 Kasım— Zor durumdaki şirketlerin yeniden ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan İstanbul Yaklaşımı projesinin son şeklini almasının beklendiği Finans ve Üretim Danışma Kurulu toplantısından istenen sonuç çıkmadı. Türkiye Bankalar Birliği’nin Akmerkez’deki ofisinde yapılan toplantı sonrası açıklamada bulunan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İstanbul Yaklaşımı konusunda önümüzdeki hafta içinde mutabık kalıp, haftasonuna dek bakanlığa teslim etmiş olacağız” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News TOBB, hükümet görüşmeleri sarktı
MSNBC News TOBB: Ankara'dan hız bekliyoruz
MSNBC News TOBB: Kapanan şirketler % 15 arttı
MSNBC News TOBB, KDV indiriminde ısrarlı
MSNBC News TOBB reel sektöre destek arayışında
MSNBC News Ankara'da reel sektör zirvesi
MSNBC News Reel sektöre yeni destek geliyor
MSNBC News 'Program için reel sektör feda edildi'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca başkanlığında bir saat süren toplantıya, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş katılmadı.
       Toplantı sonunda basına dağıtılan TOBB, TÜSİAD ve TBB imzalı yazılı açıklamada, şöyle denildi: “TOBB, TÜSİAD ve TBB başkan ve temsilcilerinin katıldıgı toplantıda ‘Mali Sektörü Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ tasarısı ile ilgili olarak yapılan çalışmalar görüşülmüştür.”
       
TASARI HAFTAYA VERİLECEK
       Toplantı sonrası, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, İstanbul Yaklaşımı konusunda önümüzdeki hafta içerisinde mutabık kalıp, hafta sonuna kadar bakanlığa teslim etmiş olacaklarını söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin “İstanbul Yaklaşımı konusunda bir karar verildi mi?” sorusunu, “Önümüzdeki hafta içinde mutabık kalıp hafta sonuna kadar Bakanlığa teslim etmiş olacağız. Bakanlar Kurulu’na sevkedileceğini umuyorum” şeklinde yanıtladı. Kaynak konusunda bir netleşme olup olmadığının sorulması üzerine ise Hisarcıklıoğlu, bu konuda da önümüzdeki hafta sonuna kadar mutabakatın sağlanacağını söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, bir gazetecinin kendisine “İstanbul Yaklaşımı’nın Anadolu Yaklaşımı olduğu” yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Anadolu Yaklaşımı olmaz ise bu işin içinde Odalar Birliği olmayacak zaten” dedi.
Reel sektöre desteğe yeni düzenleme
İstanbul Yaklaşımı’nın koordinatör kurumu niteliğindeki BDDK’nın Başkanı Akçakoca, toplantıya girerken gazetecilere, “Bugünkü toplantıda İstanbul Yaklaşımı’nın son hali konuşulacak” derken, Hisarcıklıoğlu girişte yaptığı konuşmada, “İstanbul Yaklaşımı son şeklini bugün almış olacak” şeklinde konuşmuştu.
       
ASO:KARŞILIKLAR YÖNETMELİĞİ DEĞİŞSİN
       Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, bankalar ile yaka paça olmuş, kredi borcunu ödeyememiş işletmelerin yeniden hayata kavuşması için karşılıklar yönetmeliğine çok acil değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.
       Çağlayan, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlarken, işin sadece bir kesimi değil, reel sektörün tamamını, KOBİ’leri de kapsaması gerektiğini kaydetti.
       Çağlayan, “Öbür türlü olacaksa, biz TOBB olarak ve sanayi sektörünün temsilcisi olarak bu yaklaşımın içinde olmayız, taşeronluk da yapmayız diye ifadede bulunmuştum. Ama şu an gelişmeler devam ediyor. O konuda sıkıntımız yok. Oyalama yaklaşımı olmaktan çıkması için gayret sarfediyorduk. Şu anda herhangi bir oyalama yaklaşımı olarak bir şey söz konusu değil. Kafamızda sorular vardı. O soruların cevaplarını hep beraber aldık. Şu anda yapılan çalışmanın iyi bir yönde olduğunu söylemek durumundayım.”
       
EL ÇÖZÜLMELİ
       Karşılıklar yönetmeliğinde çok acil bir değişiklik yapılması gerektiğini, bu değişikliğin BDDK tarafından çok rahat yapılabileceğini belirten Çağlayan, şunları söyledi:
       “En azından eli kolu bağlanmış olan insanların elinin çözülmesi lazım. Yani bankalar ile yaka paça olmuş, kredi borcunu ödeyememiş işletmeleri yeniden hayata kavuşması için karşılıklar yönetmeliğine ilave madde çıkararak onların işlerliği kavuşturulması lazım. Ellerinin açılması lazım. Onun için zannediyorum öncelikle karşılıklar yönetmeliğinde bir ilave düzenleme yapılacak. Bu iki satırlık düzenlemedir. Kredilerin yeniden vadelerinin yapılandırılmasına imkan tanıyacak. Burada önce asıl kilitin çizilmesi gerekiyor. Arkasından da bu işin ikinci kısmı olan fon konusu çok önemli.”
       
İSO: DOĞRU SİSTEMLE FON BULUNABİLİR
       İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi de, sistemin doğru ve sağlıklı çalışmasına yönelik düşüncelerini, endişelerini yol boyunca dile getirdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
       “Asıl olan Türkiye’nin Türk reel sektörünün sanayicisinin, mali sektörünün önünü kapatan birtakım sıkıntılar var krizden bu yana. Mesele bunların bütününe doğru çözümler üreterek ekonomiyi tekrar, biraz yavaş da olsa sağlıklı bir yapıya taşıyabilmek. Hepimizin amacı bu.”
       Bunu gerçekleştirebilmek için bir taraftan bankaların kendi olanakları ve tercihleriyle gönüllü olarak yapacakları borcun yeniden yapılandırma süreci olduğunu belirten Kavi, diğer taraftan da fonun bulunması ve bu fonun da bu sistemde şirketleri tekrar rehabilite etmesiyle mümkün olacak bir varlık yönetim şirketi olduğunu anlattı.
       “Fonun toplanmasından umutlu musunuz?” sorusunu yanıtlarken de Kavi, “Umutlu olmak zorundayız. Fonsuz bir şey olmaz. Uğraşacaksınız, çaba göstereceksiniz. Kimse sizin önününüze getirip de (al bunu şurada kullan) demez. Çaba göstermeniz lazım, haklılığınızı anlatmanız lazım. Doğru yürüyecek sistemi uluslararası mali kuruluşların önüne koyabilmek lazım, bunları yaptığınız zaman fon bulunmaz değil.”
       
TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?
       Toplantıya İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği Başkan Vekili Akın Akbaygil, BDDK Başkan Yardımcısı Teoman Kerman, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Ömer Sabancı ve genel Sekreter Yardımcısı Ümit İzmen, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş ve Türkiye Bankalar Birliği’ne aktif yönetim şirketi kapsamında danışmanlık hizmeti veren Zekeriya Yıldırım katıldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları