Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 20:01 TS 15 Haz., 2000
Depremi önceden haber veren alet
Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp’in duyurduğu depremi önceden haber veren aletin geçen yıl patentinin alındığı belirtildi. Sistem elektrik yüksek mühendisi Lütfü Canyaran ile Burak Berk Üstündağ tarafından icat edildi.
Erzurum
AA
15 Haziran — Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp tarafından açıklanan ve depremi önceden tespit edebildiği bildirilen sistemin, 3 gün önce Bursa’nın Mudanya ilçesinde kurulu Türk Pirelli Fabrikası’nda tanıtımının yapıldığı belirlendi. Elektrik Yüksek Mühendisi Lütfü Canyaran ile Burak Berk Üstündağ tarafından icat edilen sisteme, 1999 yılında patent alındığı öğrenildi.

   
 
       
    MSNBC News Depremi tahminde henüz müjde yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İTÜ Deprem Erken Tahmin Sistemi (DETS) Çalışma Grubu’ndan Doç. Dr. Özcan Kalenderli ile Türk Pirelli Fabrikası’nda “depremin önceden tespitine ilişkin” basına kapalı konferans veren Lütfü Canyaran, Burak Berk Üstündağ ile birlikte icat ettikleri sistem hakkında teknik bilgi verdi.
       Geçen yılın ekim ayından itibaren denenen sisteme 100 milyondan fazla veri depolandığını ve bu verilerin depremlerle ilişkisinin araştırıldığını vurgulayan Canyaran, İTÜ’den Prof. Dr. Aykut Barka’nın da arasında bulunduğu bir grup bilim adamıyla sistemin duyarlılığı, güvenilirliği konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı.
       
DEPREMLER DETS CİHAZIYLA SAPTANDI
       Canyaran, şöyle konuştu:
       “Kayaçlardaki SiO2 içeriğine bağlı olarak bölgesel gerilmelerin piezoelektronik alan şiddetindeki değişimlerle ilgilendirilmesi ve bunun depremlerin önceden belirlenmesinde kullanılması fikrinin nispeten yeni olduğu için çeşitli kuşkuların giderilmesi maksadıyla, oluşacak küçük depremlerin Hava Harp Okulu, Heybeliada Deniz Lisesi, İTÜ Sismoloji Laboratuvarı nezdinde bulunan DETS cihazlarının verileri incelenmek suretiyle, Prof. Dr. Aykut Barka’ya 1-3 gün önceden, bölgesi ve tahmini büyüklüğü telefonla bildirilen depremlerin gerçekliği, Kandilli Rasathanesi raporları ve Prof. Dr. Barka tarafından da saptandı.”
       Sistemin transfer karakteristiğinin incelenmesi ve dış etkenlerin bozucu bir etki meydana getirip getirmediği konusunda çalışmaların sürdüğünü dile getiren Canyaran, bilim adamlığının gereği olan şüphecilik ve tekrar kontrol metodunu hiçbir zaman elden bırakmayan Prof. Dr. Barka’nın, DETS Projesi’nin desteklenmeye değer bulunduğuna dair yazısının İTÜ Araştırma Vakfı’na bir raporla sunulduğunu bildirdi.
       
SİSTEME DESTEK
       Canyaran, şunları kaydetti:
       “Sistemin oluşabilecek büyük depremleri bölgeleriyle birlikte verebilmesi için her 50-100 kilometre arayla ülke genelinde enine ve boyuna yerleştirilmesi ve verilerin tek bir merkezde toplanarak analiz edilmesi yönünde İTÜ, KOSGEB’e yapılan başvurunun incelenmesinde, teknik yönden danışman olan Prof. Dr. Ahmet Ercan ‘konunun dünya genelinde çok önemli olduğunu, başarıya ulaşması için her türlü desteğin verilmesi gerektiğini’ belirtti.”
       Doç. Dr. Özcan Kalenderli de, 17 Ağustos depreminin yüreklerde bıraktığı izlerin, bu tür felaketlerin can kaybına yol açmadan atlatılması çalışmalarını kamçıladığını ifade ederek, şunları söyledi:
       “Çeşitli kaynaklarda hayvanların deprem öncesi davranışlarına neden olan etkenin beyindeki selatonin denilen bir salgının miktarının değişimi ve bunu doğuran şeyin de deprem öncesi oluşan ‘statik elektrik alan şiddeti’ olduğu vurgulanıyor.
       Bu temel fikirden hareketle, statik elektrik alanlarının meydana getirdiği yük değişimlerini 10 üzeri eksi 14 mertebesinde ölçen çok özel tasarlanmış yalıtımlı hücreiçi amplifikasyonu prensibiyle çalışan tesirli transistör mücerres bir algılayıcı gerçekleştirilmiş, kendisinden sonra gelen çok duyarlı ve doğru bir kuvvetlendirici analog/dijital çeviriyle instrumental kuvvetlendirici ve filtre katları üzerinde seri haberleşme donanımı ile bilgisayara bağlanmıştır.
       Eldeki bilgilere göre, bu hücreiçi sistem ilk defa tarafımızdan uygulanmaktadır. Sahip olduğu özel yazılımla aldığı verileri kaydeden, aynı zamanda grafiğini çizen bu sistem için geçen yıl Kasım ayında Lütfü Canyaran ile Burak Berk Üstündağ tarafından patent başvurusu yapılarak, koruma altına alınması sağlanmıştır.”
       
“YER TESPİTİ TAM YAPILAMAMIŞ”
       Tanıtım konferansına katılan Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Emir Birgün, kendilerine, depremin önceden tespitini sağlayan sistem hakkında bilgi verildiğini söyledi.
       Konferansta, bazı depremlerin bu sistem sayesinde önceden belirlendiğinin söylendiğini anlatan Birgül, “Ancak, imkanların yetersizliğinden dolayı bu depremlerin yeri konusunda tam tespit yapılamamış. Sistemde kullanılan elektrotların tanesinin bin 500 dolar olduğunu öğrendik. Ülke genelinde 200 elektrotun yerleştirilmesi halinde depremlerin önceden belirlenmesi konusunda ciddi adımlar atılabileceği bildirildi” diye konuştu.
       
AHMET VEFİK ALP DUYURMUŞTU
       Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde bir konferansa katılan Or. Prof. Ahmet Vefik Alp, “Deprem öncesi bir enerji bir şekilde yerin altından yeryüzüne geliyor. İşte bu bilimadamlarımız bu enerjiyi keşfetmiş durumdalar. Zemin altındaki kayaların sürtüşmesinden deprem öncesi oralarda oluşan gerilimden bir elektrik enerjisinin oluştuğunu ve bu enerjini de yüzeye elektrostatik alan olarak ulaştığını bulmuşlar ve bunu da ölçen cihazı hazırlamışlar” diye konuştu.
       Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp, iki Türk bilim adamının depremi saatler öncesinden haber verecek bir cihaz geliştirdiğini öne sürdü. Alp projenin, hayvanların depremi önceden hissetmesi esasına dayandığını vurguladı.
       Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde bir konferansa katılan Or. Prof. Ahmet Vefik Alp, depremi önceden haber verecek bir cihazın bulunduğunu söyledi. Alp,cihazın çalışma sistemini anlattı.
       Burda ilke şu hayvanlar, kuşlara, ineklere deprem kendini daha önceden hissettiriyor. Bir enerji bir şekilde yerin altından yeryüzüne geliyor. İişte bu bilimadamlarımız bu enerjiyi keşfetmiş durumdalar. Zemin altındaki kayaların sürtüşmesinden deprem öncesi oralarda oluşan gerilimden bir elektrik enerjisinin oluştuğunu ve bu enerjini de yüzeye elektrostatik alan olarak ulaştığını bulmuşlar ve bunu da ölçen cihazı hazırlamışlar.
       Alp bu cihaz sayesinde depremin saatler hatta birkaç gün öncesinde tahmin edileceğini söyledi.
       Cihaz ile depremin saatler önceden tahmin edilmesi mümkün olacak. Ben cihazı gördüm, bilimadamlarıyla görüştüm. Tezlerini makul, akılcı buldum. Böyle bir cihaz tescil olursa sadece yurdumuzda değil tüm dünyada büyük yankı uyandıracaktır.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları