Home page
Haber Menüsü


Tasarruf paketi netleşiyor
Ekonomi yönetiminin üzerinde uzun süredir çalıştığı, tasarruf paketi, birçok kamu kuruluşunun küçültülmesi, birimlerin kapatılması, bakanlık sayısının azaltılması ve personel çıkarılması gibi radikal önlemleri de içeriyor.
Ahmet Erhan Çelik/Ankara
NTV
6 Kasım — Yatırımcı kuruluşlar haricindeki bütün birimlerin bölge müdürlükleri 2002 yılında lağvedilecek. Bölge Müdürlükleri’nde çalışanlar başka illere tayin edilerek re’sen emekliliğe zorlanacak. KİT işçilerinin de ikramiyelerinden biri 2003 yılına sarkıtılıyor. 7 katrilyon liralık tedbirler paketinin bu hafta içinde liderler zirvesinde karara bağlanması bekleniyor.

   
 
       
   
MSNBC News IMF, "Başka vergi indirimi var mı?" diye sordu
MSNBC News ABD: Programa destek sürecek
MSNBC News IMF, hükümetten önlem paketi bekliyor
MSNBC News Ek kaynak 18 milyar dolara ulaşabilir
MSNBC News Sabancı: Gelen paralar bir yere vardırmıyor
MSNBC News Tasarruf paketine Telekom desteği
MSNBC News TOBB, KDV indiriminde ısrarlı
MSNBC News Türkiye en kötü not sıralamasında 3.
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2002 yılında faiz dışı harcamaların GSMH’ye oranını yüzde 6. 9 düzeyinde tutmayı hedefleyen hükümet, gelecek yıl için uygulayacağı tasarruf önlemlerinin hazırlığını da hızlandırdı. IMF ile yapılması planlanan yeni kredi anlaşmasının da temelini oluşturacak olan bu tasarruf paketi, birçok kamu kuruluşunun küçültülmesi, birimlerin kapatılması, bakanlık sayısının azaltılması ve personel çıkarılması gibi radikal önlemleri de içeriyor.
       Hükümet 2002 bütçe rakamlarında da eğitim ve sağlık yatırımları dışındaki tüm yatırımları kısarak tasarruf paketinin ilk önemli göstergesini verdi. Kamu kesimini sabit sermaye yatırımları 2002’de, bu yıla göre yüzde 7. 7 düzeyinde azalacak.
       Liderler zirvesinden sonra kamuoyuna açıklanması beklenen ve Devlet Bakanı Kemal Derviş ile IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkohen’in yapacağı toplantılarda ayrıntıları belirlenecek olan bu önlemlerin ön bilgileri de kamuoyuna sızmaya başladı.
       
7 KATRİLYON TASARRUF HEDEFİ
       Devletin küçültülmesinde ilk somut adımlar 2002 yılında atılıyor. 7 katrilyon lira tasarruf sağlanmasını öngören pakette yalnızca harcama tedbirlerine yer veriliyor. Tedbirler paketinde devlet gelirlerinin vergi veya benzeri yollarla artırılmasına yönelik herhangi bir kalem yeralmıyor.
       Maliye ve Hazine yetkililerinden edinilen bilgilere göre, uzun süredir üzerinde çalıştığı tedbirler paketinin dört ana unsuru bulunuyor.
       
Ek kaynak Kasım sonu belli olacak

       
BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ KAPATILIYOR
       Yatırımcı kuruluşlar haricindeki devlet birimlerinin bölge müdürlüklerinin neredeyse tamamı lağvedilecek. Bölge müdürlükleri kapatılacak kuruluşlar arasında en önemlileri şöyle:
* Gümrük Başmüdürlükleri,
* Gümrük Muhafaza Müdürlükleri,
* Vakıflar,
* Tapu Kadastro,
* Köy Hizmetleri,
* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.
       Özellikle Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde çok sayıda müdürlüğün faaliyete son verilecek. Kapatılacak müdürlüklerin seçiminde coğrafi etkinlik esas alınacak. Karayolları, Devlet Su İşleri gibi yatırımcı kuruluşların bölge müdürlükleri birden çok ili kapsadığı için faaliyete aynen devam edecek
       
IMF, vergi indirimlerini soruyor

       
RE’SEN EMEKLİLİK
       Lağvedilecek bölge müdürlüklerinde çalışanlar başka illere tayin edilerek re’sen emekliliğe zorlanacak. Devletin tamamında kıdem süresi emeklilik şartlarına yaklaşmış olan personelin tamamı emekliliğe özendirilecek.
       
YENİ PERSONEL ALINMAYACAK
       Devlet, 2002 yılında personel alımlarını neredeyse sıfırlamayı hedefliyor. Emekli olanların yerine yeni personel alınmayacak. Yeni personel politikası yalnızca eğitim ve sağlık sektörlerinde uygulanmayacak. Öğretmen, hemşire, doktor gibi kadrolar ihtiyaç ölçüsünde doldurulacak.
       
İKRAMİYE ERTELEMESİ
       KİT işçilerine yönelik en önemli tedbir ise ikramiyelerle ilgili. İkisi ihtiyari, ikisi de toplu sözleşmeden kaynaklanan ikramiyelerden biri 2003 yılına ertelenecek. Ayrıca KİT’lerin yönetimlerine personel ve maaş tasarrufu konusunda yetki verilmesi planlanıyor.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları