Home page
Haber Menüsü


Dev uçak gemisi Varyag, riskli İstanbul Boğazı geçişini başarıyla tamamladı. İstanbullular dev geminin geçişine büyük ilgi gösterdi.
Varyag, Boğaz geçişini tamamladı
Çin Halk Cumhuriyeti’nin, Ukrayna’dan satın aldığı uçak gemisi olarak tasarlanan donanımsız yüzer kütle “Varyag”, İstanbul Boğazı geçişini sorunsuz tamamladı.
İstanbul/Çanakkale
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    2 Kasım —  Karadeniz’de uluslararası sularda bulunan Varyag, Türk karasularına dün sabah saat 07.00’de girdi. Burada, Varyag’ın Boğaz geçişinde aktif rol alan 4 römorkör, yüzer kütleye halat attı. Yüzer kütleye eşlik eden diğer bot ve römorkörlerin pozisyon almalarının ardından Varyag saat 08.50’de İstanbul Boğazı’na giriş yaptı. 4.5 saat sonra Marmara’ya açılan Varyag’ın İstanbul Boğazı geçişi sorunsuz tamamlandı. Varyag’ın İstanbul Boğazı’ndan geçiş maliyetinin, 1 milyon 440 bin dolar olduğu bildirildi.  

   
 
       
    MSNBC News Varyag Gelibolu'da
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
  VARYAG'IN GEÇİŞİ
Hurda uçak gemisinin Boğaz geçişi tartışmalara neden oldu.
Varyag'ın geçişi Türkiye'yi zora sokabilir
Boğazlar'ın güvenliği NTV'de tartışıldı
Çin'den Türkiye'ye Varyag jesti

       
250 KİŞİ ÇALIŞTI
       Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Ruhan Çakıroğlu koordinatörlüğünde yapılan geçişte, toplam 16 kılavuz kaptanın yanı sıra toplam 250 personel çalıştı.
       Varyag’ın, İstanbul Boğazı geçişi sırasında 6’sı aktif 27 deniz vasıtası görev aldı.
       Varyag’ın, Boğaz geçişi sırasında aktif olarak halatla manevra veren 6 adet römorkör bulundu.
       Bu römorkörlerden başta bulunan 120 BP gücüne sahip “Havila Champion” yüzer kütleyi çekerken, arkada yer alan 240 BP gücündeki “Nikolai Chiker” adlı römorkör de, “frenleme ve kıç kontrolü” yaptı.
       Yüzer kütlenin baş omuzlarında ise esas manevra ve dönüşleri gerçekleştiren Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait her biri 5 bin beygir gücünde olan “Kurtarma 1” ve “Kurtarma 2” römorkörleri yer aldı. Bu römorkörlerin dünyada en yüksek manevra kabiliyetine sahip deniz araçları olduğu bildirildi.
       Kıç omuzlarda da, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne (TDİ) ait “Poyraz” ve “Kız Kulesi” römorkörleri de “kıç manevralarını” yaptı. Ayrıca, konvoyda 3 römorkör de “eskort” görevi üstlendi.


       Toplam uzunluğu 550 metre olan konvoyda, 2 adet yangına karşı “Söndüren” adlı gemiler, ayrıca Liman Kontrol, Kılavuz, Palamar Motor, Sahil Güvenlik Botları ile Deniz polisi araçlarının bulunduğu toplam 27 deniz vasıtası yol aldı.
       
DENİZ TRAFİĞİNE DÜZENLEME
       Varyag’ın geçişi sırasında İstanbul Boğazı transit geçişlere kapatıldı. İstanbul Şehir Hatları İşletmelerinin seferleri de Varyag’ın geçişine göre aralıklı olarak durduruldu.
       
VARYAG’IN KARADENİZ MACERASI SONA ERDİ
       Çin Halk Cumhuriyeti’nce Ukrayna’dan satın alınan ve Boğazlar’dan geçirilmesi için 4 kez başvuruda bulunulan yüzer kütle Varyag’ın, 3 yıllık Karadeniz macerası sona erdi.
       Ukrayna’da, 1988 yılında uçak gemisi olarak kızağa konulan Varyag, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra Karadeniz Filosu’nun paylaşımında Ukrayna’ya bırakılmıştı. Varyag, daha sonra Çin Halk Cumhuriyeti’ne, “Santone” adlı özerk bir adada bulunan küçük bir turizm firması tarafından eğlence gemisi yapılmak üzere satıldı.
       
1 MİLYAR DOLAR TEMİNAT MEKTUBU
       Türk Boğazları’ndan Varyag’ın geçişi için ilk girişim, Ukrayna tarafından 1998 yılında yapıldı. Donanımsız yüzer kütlenin boğazlardan geçişi amacıyla toplam 4 kez talepte bulunulurken, bu istekler ise teknik heyet raporlarına dayanılarak reddedildi.
       Varyag’ı satın alan Çin’in yüzer kütleyi boğazlardan geçirmek için başvuruda bulunmasıyla birlikte “geçer mi geçmez mi” tartışmaları da başladı.
       Türk ve Çin heyetleri arasında sürdürülen görüşmelerin sonunda Çin, Türkiye’nin “2 yıl süreli 1 milyar dolar teminat mektubu verilmesi” talebini kabul etti. Ayrıca, geçişin güvenli yapılabilmesi amacıyla 20 maddelik isteklerin de kabul edilmesiyle Varyag’ın Boğazlar’dan geçirilmesi için yeşil ışık yandı.
       
TALEPLER YERİNE GETİRİLDİ
        Türkiye’nin 20 maddeden oluşan talepleri arasında şunlar yer aldı:
       “Çin tarafının geçiş için önerdiği 7 römorkör (çekme filosu) güç ve sayısında yüzde 100 artış. Geminin platformunun aydınlatılması. Halat atma ve toplama işlemi için ırgat düzeneğinin oluşturulması. Aydınlatma ve ırgat düzeneği için elektrik enerjisi üretecek jeneratörün bulundurulması. Gemi üzerinde telekomünikasyon şebekesinin oluşturulması. Geçiş anında sis olmaması, rüzgar hızının bilinen kriterlere uygun olması, ayrıca, görüş mesafesinin 5 milden az olmaması. Geçiş sırasında orfoz (akıntıda beklenmeyen bir durum) yaşanmaması...”
       Varyag’daki eksiklikleri gidermek için yapılan çalışmalar sonucu, 20 maddeden oluşan talepler, 16 Ekim’de Portekiz ve Hollanda’dan 2 büyük römorkörün gelmesiyle tamamlandı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından bütün ekipler, Varyag’ın İstanbul Boğazı’ndan geçişi için hava koşullarının uygun olmasını beklemeye başladı. Bu bekleyiş, hava koşullarının uygun olduğu bugün sona erdi.
       
VARYAG’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
        Yüzer kütle Varyag’ın teknik özellikleri de şöyle:
       Tam boy: 306.45 metre Su hattı boyu: 270 metre Üst güvertede maksimum genişlik: 71.95 metre Su hattında maksimum genişlik: 35.40 metre Deplasman tonu: 34780 ton Ortalama su çekimi: 6.59 metre
       
İSTANBUL BOĞAZI
        Varyag’ın geçişe başladığı İstanbul Boğazı 18 mil uzunluğunda, en dar yeri 700 metre, en geniş yeri de 1500 metre. Bazıları 80 dereceye varan, 12 kez rota değişikliği gerektiren belli bölgeleri çok dar ve kıvrımlı bir coğrafi yapıya sahip olan İstanbul Boğazı, meteorolojik olarak ilkbahar ve sonbahar aylarında yoğun sis, kışın ise yağmur, kar ve kuvvetli rüzgarların etkisinde.
       Boğaz, zaman zaman 6-8 mile kadar çıkan iki yönlü akıntı sistemine sahip. Genellikle güneş istikametinden yüzey akıntıları, güneyden esen kuvvetli rüzgarlarla gemilerin manevralarını olumsuz yönde etkileyen ters yönlü akıntıların oluşmasına neden olmakta. İstanbul Boğazı’ndan yılda ortalama 45 bin gemi geçiyor, çeşitli deniz araçları da günde 2 bin 500 seferle 1 milyonu aşkın kişiyi Anadolu ve Avrupa yakaları arasında taşıyor.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları