Home page
Haber Menüsü


 
Vergi indirimi piyasayı canlandıracak
 
ASO Başkanı Zafer Çağlayan, KDV indiriminin ekonomiyi canlandıracağını öngörerek, bunun en az 3 ay denenmesini istedi.
 
Ankara
AA
 
27 Ekim—  Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, yüzde 18’lik KDV oranında yapılması önerilen 5 puanlık indirimin piyasaları canlandıracağını düşündüğünü belirterek, “bence bunun en azından 3 ay denenmesi gerekir” dedi. Çağlayan, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle, dernek merkezinde “Reel Sektörün Sorunları” konulu bir sohbet toplantısı yaptı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Katma Değer Vergisi’nin (KDV) vergi gelirleri içinde en kolay ve önemli vergi geliri olduğunu ifade eden ASO Başkanı Çağlayan, böyle bir ortamda bunun tamamen kalkmasının mümkün olamayacağını söyledi. Hükümetinde kendisinin de tedirginliğinin bu dönemde yapılması düşünülen indirimin tüketimi artırıcı etkisinin olup olmayacağı konusu olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti: “Tabii sorun sadece KDV konusu değil. Bugün insanlar ya paraları olmadığı için ya da yarının ne olacağının belli olmadığı için paralarını harcamaktan korkuyorlar. Söylenilen olumlu-olumsuz herşey piyasaları anında etkiliyor. Ama bence şu ortamda KDV’de yapılacak indirim fiyatlara yansır ve piyasalar hareketlenir. En azından 3 ay deneyelim. Olumlu bir şeyler olursa devam edilir ya da vazgeçilir.”
       Gazetecilerin, “pahalı bir deneme olmaz mı?” sorusuna Çağlayan, “pahalıya mal olacağını sanmıyorum” yanıtını verdi. Maliye Bakanı ile yaptığı görüşmeye de değinen Çağlayan, Bakan’a “eflasyon muhasebesi”nin olmayışından kaynaklanan sorunların yaşandığını, birçok firmanın zor durumda kaldığını ve bunun giderilmesi gerektiğini söylediğini anlattı.
       
KRİZİN ÖĞRETTİKLERİ
       Türkiye’de yaşanan ekonomik krizden birçok firmanın olumsuz etkilendiğini ve zor durumda kaldığını anlatan Çağlayan, “Ama bu krizler bize çok şeyler de öğretiyor. Verimliliği, tasarufu, plan yapmayı... gibi öğretti” dedi. “Kriz bizi terbiye etti” diye konuşan Çağlayan, bunun da çok iyi bir gelişme olduğunu söyledi. Geçmişte bazı sektörlerin yüksek karlarla mallarını sattığını anlatan Çağlayan, şunları söyledi:
       “Sektörlerde artık eski karlar yok. Şimdi eskisi gibi kısa zamanda zengin olma hayalleri ortadan kalktı. Bundan sonra daha verimli ve planlı çalışırsan belli bir süre sonra bir yerlere gelirsin. Ama artık 2 senede 5 senede zengin olma hayalleri yok.”
       
MALİ MİLAT
       Gazetecilerin “Mali Milat” konusunu sormaları üzerine Çağlayan, mali milatın 2003 yılı 1 Ocak’ta gündeme geleceğini hatırlattı. Arzusunun Mali Milat’ın kaldırılması olduğunu ifade eden Çağlayan, kaldırılmaması durumunda da bir “sıfır noktası” ile geriye kesinlikli bir dönüş yapılmayacağının insanlara taahhüt edilmesi gerektiğini kaydetti.
       Çağlayan, “Kaldırılmazsa da sıfır noktasının tespit edilip, geçmişte yaşanan sıkıntıları izole edecek değişikliği yapıp bunun olmasıdır” diye konuştu. Tek başına enflasyon muhasebesi ya da mali milatın bir anlam ifade etmediğine işaret eden Çağlayan, sıfır noktasından sonra vergi kaybına neden olan şeylerin tümüyle ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi. Kayıtdışının kayıt altına alınmasının yanı sıra vergide adalet olması gerektiğini de vurgulayan Çağlayan, “Bugün ülkemizde bir şirket tüm vergilerini doğrudan ve eksiksiz öderse o şirketin 3-4 yıl sonra ayakta kalması mümkün olmaz” diye konuştu.
       
TOBB BAŞKANLIĞI
       Çağlayan, gazetecilerin, odaların seçimlere başladığını hatırlatmaları üzerine, kendi seçimlerine daha zamanın olduğunu ve henüz bir takvim hazırlamadıklarını söyledi. Zaman zaman söylenildiğinin aksine siyasete girme gibi bir düşüncesinin bulunmadığını ifade eden Çağlayan, Odalar Birliği Başkanlığı ile ilgili konulardaki soruları, şöyle yanıtladı: “Benim için Odalar Birliği başkanlığı bir şereftir, bir onurdur. Ve kendi çizgimdeki yolumun son noktasıdır. Ama herşey de bu demek değildir. Ben başkanlığa talibim demek yeterli değil. O zamanki şartları görmek lazım. Ben kendi düşüncelerimle, kriterlerimle bu işi yapabileceğime inanıyorsam yani klasik bir laf var (görevden kaçmam diye) ben görevden kaçmam.”
       Gazetecilerin “Odalar Başkanlığı’na aday olacak mısınız?” sorularına Çağlayan, Odalar Birliği başkanının ASO’dan çıkmasını çok istediğini söyledi. Odaların ödenmeyen aidatlarıyla ilgili de Çağlayan, büyük küçük her şirket için yıllak aidatın 48 milyon lira olduğunu belirtirken, bu noktada bir sıkıntılarının bulunmadığımı ama “munzam aidatı” konusunda sıkıntılarının bulunduğunu kaydetti.
       Şirketlerinin karlarının “tavan ve taban tespit edilerek” binde 8’i oranında bir munzam aidatı alındığı ifade eden Çağlayan, “bu bizi üyelerimizle karşı karşıya getiriyor. Zaman zaman üyelerimizi icraya vermek durumunda kalıyoruz” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları