Home page
Haber Menüsü


 
ABD: Türkiye’ye ek kaynak için erken
 
ABD Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, Türkiye’ye ek dış finansman sağlanmasını konuşmak için henüz erken olduğunu belirtirken, G-7’nin ek kaynağa henüz yeşil ışık yakmadığı, resmen dile getirildi.
 
Washington
NTV-MSNBC
 
25 Ekim—  ABD’nin Uluslararası İşlerden Sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, Türkiye’ye gelecek yıl ek kaynak sağlanması konusunda konuşmak için hala erken olduğunu söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Derviş, dış kaynak için İtalya'da
MSNBC News Derviş: IMF heyeti geliyor
MSNBC News IMF heyetinin geliş tarihi belli değil
MSNBC News 'IMF kendi anayasasını ihlal etti'
MSNBC News IMF: Türkiye için alternatifler var
MSNBC News ABD'den Türkiye'ye destek hazırlığı
MSNBC News IMF'den G-7'ye Türkiye raporu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD Hazinesi’nin iki numaralı ismi Taylor’un Kongre’de yaptığı bu kısa ancak önemli açıklamasıyla da, Türkiye’ye ek kaynak için sanayileşmiş ülkeler grubu G-7’nin henüz yeşil ışık yakmadığı resmen ortaya konuldu.
       Türkiye ile IMF arasında görüşmelerin devam ettiğini hatırlatan Taylor, “su ana kadar görüşülenlerden daha fazla birşey olacağını öngörmek için henüz çok erken” dedi.
       Bu sözün tercümesi su: ABD ve G-7, Türkiye’ye gelecek yıl gereken ek kaynak konusunda henüz kesin karar almadı.
       Bizim Washington’daki uluslararası finans çevrelerinden edindiğimiz izlenim de şu: Bu çevreler, Türkiye’nin gelecek yılki kemer sıkma önlemleri konusunda Türk hükümetiyle Uluslararası Para Fonu arasında zıtlaşma yaşandığı görüşündeler.
       Devletin kemer sıkması konusunda Türk hükümetinin henüz ayrıntılı bir taahhütte bulunmadığını belirten finans çevreleri, IMF’nin ise, bu garantinin verilmesınde ısrarlı olduğunu vurguluyorlar.
       Bu gecikince de, IMF’nin esas Türkiye heyetı de hala Ankara’ya gelemedı ve 10’uncu gözden geçirme döneminin tamamlanması gecikmeye devam ediyor.
       Türkiye’ye gelecek yıl sağlanabılecek ek finansman da, bu ortamda halen belirlenemiyor.
       IMF’nın Türkiye’ye ek finansman sağlaması, G-7’ye bağlı. Yine bu ortamda, başta ABD olmak uzere G-7 ülkeleri, IMF’nin tutumuna destek verıyor. Ve IMF’nin istediği koşullar gerçekleşmeden Türkiye’ye ek kaynak açıklaması beklenmiyor.
       
STRATEJİK ÖNEM YETERLİ DEĞİL
       Uluslararası finans çevreleri, terörizme karşı verilen mücadeleden dolayı Türkiye’nin ABD açısından stratejik öneminin artmasının önemli olduğunu, ancak bu konunun “Türk hükümetince biraz abartıldığı” görüşünü de savundular.
       Bu çevrelerin iddiasına göre, Türk hükümeti, ABD’nin ek dış kaynak için destek vereceğine kanaat getirdikten sonra Washington’ın bu konuda IMF’ye “kayıtsız şartsız” baskı yapacagını düşündü. Ve hükümet, iç baskının da etkısıyle, IMF’nin istediği kemer sıkma politikalarında açık davranmadı.
       Halbuki bütçede yer alan, gelecek yıl için faizdışı fazlanın GSMH’nin yüzde 6.5’ı olacağı hükmü, IMF’nin talebiydi. Hükümet bu isteğe uydu, ancak bunu sağlayacak politikaları, açık şekilde belirlemedi. Uluslararası finans çevrelerine göre, ABD’nin IMF’yi “Türkiye’nin stratejik öneminden dolayı ikna etmesi” umuldu.
       ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill ise, Mayıs’ta Türkiye’ye IMF-Dünya Bankası paketi açıklandığında “Bu, Türkiye için son” demişti.
       ABD, bu çerçevede, 11 Eylül öncesınde bu gorusunu sürdürdü. Hatta ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris’e göre, 11 Eylül olmasaydı, ABD, Türkiye’nin herhangi bır ek kaynak talebini desteklemeyecekti.
       Ancak 11 Eylül’deki terorist saldırılar, genel konjonktürü değiştirdi ve Başkan George W. Bush yönetımı, ABD Hazinesi’nin isteksizliğine karşın, yeni dönemde stratejik önemi artan Türkiye’ye ek destek verilmesinden yana oldu. Ancak bu ABD desteği, IMF’ye rağmen değil, IMF’nin istediği koşullarda olacaktı. Ve Taylor’ın son sozlerınden de anlaşılabileceği gibi, ABD’nin bu tutumunu sürdürmesi bekleniyor.
       
OLASI GELİŞMELER
       Şimdi ne olacak ? Ek kaynağın gelmesinin önü kesildi mi ? Hayır. Çünkü bu, uzun zamandır uygulanmasına çaba sarfedilen ve Türkiye’nin bazı olumlu adımlar attığı ekonomik programın çökmesi anlamına gelir. Bunu da kimse istemez.
       O zaman ne olur? Finans çevrelerine göre büyük ihtimalle Türkiye, IMF’nin istediği koşulları, daha önceleri de sahıt olduğumuz gibi, yerine getirir. Ardından gelecek yıl için dış finansman üzerinde anlaşılır ve bu varta da, inşallah biraz zor da olsa atlatılır.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları