Home page
Haber Menüsü


KDV indirimi tartışması büyüyor
Reel sektörün desteklenmesinde gündeme gelen KDV indirimi, ekonomi yönetimi ve iş çevrelerinde tartışma yarattı. TOBB genel indirim isterken, sektör temsilcileri kendilerine özel indirim istiyor. Bir puanlık indirim 1 katrilyon lira gelir kaybettirecek.
Ankara
AA
24 Ekim- Ekonomi yönetimi ile iş çevreleri, Türkiye Odalar Birliği Sektör Kurulları Sonuçlandırma toplantısında yeniden gündeme gelen Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarındaki indirimi tartışıyor. Ekonomideki daralma ile birlikte çeşitli sektörler, KDV oranlarının düşürülmesi talebiyle birbiri ardına Maliye Bakanlığı’na gelmeye başladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Önce otomotivciler, motor silindir hacmi 1.600 cc’ye kadar olan otomobillerde yüzde 26, 1.601 ve üstü motor hacmine sahip otomobillerde ise yüzde 40 olan KDV oranlarında indirim istedi. Küçük el aletleri üreticileri ile dayanıklı tüketim malları imalatçıları da halen yüzde 26 olan KDV’nin genel orana düşürülmesi, o olmazsa birkaç puan aşağı çekilmesi talebinde bulundu.
       Tekstil ve konfeksiyon sektörü de, genel oran yerine indirimli KDV grubuna alınmaları için başvurdu. Tekstil ve konfeksiyoncular, pamukta olduğu gibi iplikte de KDV’nin yüzde 1 olması, iplik kumaş ile kumaşta da yüzde 8’e düşürülmesini istiyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklıkları da, yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 1 ya da 8’e indirilmesi için bastırırken, yumurtacılar da bu ürünün yüzde 8 yerine yüzde 1 KDV’ye tabi tutulmasını istedi.
       Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, gübre fabrikalarının aksi görüş beyan etmesine karşılık, gübredeki KDV’nin yüzde 18’den 1’e indirilmesi ve buna paralel sübvansiyonun son bulması yönünde talepte bulundu. Son olarak turizm sektörü, diğer ülkelerle rekabet edebilmek için yüzde 18’lik KDV’nin konaklama ve diğer hizmetlerde aşağı çekilmesi için rapor sundu.
       
Sanayici-bankacı uzlaşması

       
MALİYE TALEPLERİ YANITSIZ BIRAKTI
       Maliye Bakanlığı ise 2001’in ardından 2002’de de Türkiye’nin ciddi bir ekonomik program uygulamak ve bu çerçevede bütçe gelir hedeflerini tutturmak zorunda olduğunu belirterek, bugüne kadar sektörlerin bu taleplerine yanıt vermedi.
       
Şirket kurtarma için düğmeye basıldı

       Ancak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) önceki gün Ankara’da yapılan ve çeşitli Bakanların katıldığı toplantıda konu yeniden gündeme geldi. TOBB yöneticileri ve toplantıya katılan diğer işadamları, ekonominin tekrar canlandırılması için süreli bile olsa KDV oranlarında genel bir indirime gidilmesi önerisinde bulundu. Ancak Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, sözkonusu talebi, hükümette detaylı bir şekilde görüşülmeden tartışma konusu yapamayacağını belirtti.
       Maliye Bakanı Sümer Oral da, bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede vergi konusunun gelecek toplantıda ele alınması kararlaştırıldı.
       
Ankara’da reel sektör zirvesi

       
İNDİRİM 1 KATRİLYON KAYBETTİRECEK
       Maliye Bakanlığı yetkilileri, KDV oranlarında 1 puanlık indirimin 2002 yılında yaklaşık 1 katrilyon liralık gelir kaybına yolaçacağını belirtiyor. Oranlarda Kasım ve Aralık aylarına yönelik 1 puanlık indirimin götürüsü ise 150-200 trilyon lira olarak hesaplanıyor.
       Yetkililer, TÜSİAD’ın vergi indirim taleplerinin de yeraldığı raporlarının Uluslararası Para Fonu’na (IMF) kadar götürüldüğünü, bu çerçevede yapılan değerlendirmelerde bu kuruluşun kendilerine “Buradan kaybettiğiniz geliri, koyabilirseniz vergi indirimine gidebilirsiniz” şeklinde görüş bildirdiğini vurguladılar. Yetkililer, KDV oranlarında uzun süreli bir indirim halinde bunun ortaya çıkaracağı gelir kaybının telafi edilemeyeceğini, en fazla oranlarda 2 aylık bir indirime sıcak bakılabileceğini kaydettiler.
       
TÜSİAD: 1 milyar dolarlık fon gerekli

       
ENFLASYON MUHASEBESİ
       Bu arada iş dünyasının bir diğer isteği enflasyon muhasebesine de Maliye bürokratları temkinli yaklaşıyor. Enflasyon muhasebesinin uygulamasında oldukça zorluklar bulunduğuna dikkati çeken bürokratlar, “Enflasyon muhasebesi, vergi kaybına da yol açar. Ayrıca Türkiye, hep enflasyonla mı yaşayacak? Enflasyonu aşağı çekmek öncelikli hedefimiz değil mi?” şeklinde görüş bildirdiler.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları