Home page
Haber Menüsü


Sanayici-bankacı uzlaşması
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, aktif yönetim şirketi çalışmalarına ilişkin reel sektör ile mali sektör arasında ayrılık olmadığını belirterek, “Odalar Birliği ile TÜSİAD arasında da ayrılık yok” dedi.
İstanbul
AA
23 Ekim — TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan, aktif yönetim şirketi çalışmalarına ilişkin reel sektör ile mali sektör arasında ayrılık olmadığını belirterek, “Odalar Birliği ile TÜSİAD arasında da ayrılık yok” dedi. Akmerkez’deki Türkiye Bankalar Birliği’nin ofisinde 2.5 saat süren toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, aktif yönetim şirketi ile ilgili brifing verildiğini ve önümüzdeki dönemde teknik detayları ile ilgili çalışmaların devam edeceğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda finansman sorununu IFC çözecek
MSNBC News Şirket kurtarma için düğmeye basıldı
MSNBC News Derviş: Şirket kurtarmada seçici olunacak
MSNBC News KAMCO: BDDK sistemi Türkiye şartlarına uyarlayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Tahmin ediyorum altyapısı tamamlandı. Bir hafta içinde tamamlanmış hale gelecek” diyen Özilhan, oluşturulacak fon ile ilgili rakam telaffuz edilmediğini kaydetti.
Kavi: 1 milyar dolara ihtiyaç var
Özilhan, fonun oluşturulmasına ilişkin olarak, Dünya Bankası, IFC ya da devletin sağlayağı fonlarla kaynak yaratılabileceğini belirtti. “Teknik detaylar yok” diyen Özilhan, çalışmaların tamamlanmasının ardından tekrar biraraya geleceklerini bildirdi.
       
Ankara’da reel sektör zirvesi

       
KASIM’A YETİŞTİRİLECEK
       Özilhan, hedeflerinin, fonun oluşturulmasına ilişkin çalışmaların Kasım ayına yetiştirilmesi olduğunu söyledi. Özilhan, her günün önem taşıdığını, sistemin bir an önce devreye girmesi için çalışmaların sürdüğünü anlattı. Aktif Yönetim Şirketi’nin oluşturulmasına yönelik çalışmalarda görüş birliğine varılıp varılmadığının sorulması üzerine Özilhan, şunları kaydetti:
       “Reel sektör ile mali sektör arasında ayrılık yok. Odalar Birliği ile TÜSİAD arasında da yok. Gayet iyi ilişkiler içinde reel ekonomiye destek sağlayacak, reel ekonomi ile mali sektörün iç içe çalışacağı bir yapı oluşuyor.”
       
  Reel sektöre destek modeli
Reel sektör ile finans kesimi arasındaki batık kredi sorunun çözümü için model tamamlandı. Model, Bankalar Birliği, Merkez Bankası ile BDDK temelinde işliyor.
Modelde, bankacılık sektörü, Bankalar Birliği koordinasyonunda, kredi borcu olan, ancak yaratacağı katma değer, üretim ve ihracat potansiyeli yüksek olan firmaları belirleyecek.
Firmalar, ortak kredi alacaklısı olan bankalarca masaya yatırılacak. Bu firmalarla borçların miktarı ve firmanın potansiyelinie göre 1 ile 3 yıla kadar uzanan vadelerle yeniden kredi anlaşması yapılacak.
Sisteme finans desteği ise Merkez Bankası reeskont kredileri aracılığı ile yapılacak. Dünya Bankası'na bağlı IFC, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer uluslararası kalkınma bankalarından alınacak krediler doğrudan Merkez Bankası'na aktarılacak. Merkez Bankası bu kaynağı, yeniden yapılandırılan kredi borçlarına karşılık imzalanan senetlere reeskont kredi yoluyla aktaracak. Merkez Bankası'na bu amaçla ilk aşamada en az 1 milyar dolar aktarılması, bu kaynağın bir yıl içinde 2.5-3 milyar dolara çıkarılması gerekiyor.
Ayrıca, bu sisteme kaynak olarak bankalardaki mevduatlara uygulanan munzam karşılıklarının düşürülmesi ve takipteki alacaklara ilişkin karşılık miktarında esneme sağlanmasının talep edilmesi de kararlaştırıldı.
Kurulacak varlık yönetim şirketi ise kurtarılamayacak şirketlerin yeniden yapılandırılmaları ve kredi borçlarının tahsilini yürütecek. Bu sistemlerin tümünde BDDK denetim ve gözetim işlevini yürütecek.
CNBC-E

       
“BÜYÜK-KÜÇÜK AYRILIĞI YOK”
       Tuncay Özilhan, zor durumda olan şirketlerin mali olarak sıkıntıdan kurtarılmasında şirketlerin büyük veya küçük ölçekli olmasının önem taşıyıp taşımadığının sorulması üzerine de “Büyük küçük ayrılığı yok” dedi.
       
MUNZAM KARŞILIK DÜŞÜRÜLMELİ
       Özilhan, CNBC-E’ye yaptığı açıklamada da, şirkete kaynak için mavduat munzam karşılıklarının yarıya indirilerek 2 milyar dolarlık gelir elde edilmesini, bono ihracı yapılmasını ve IFC’den kredi sağlanmasını öneri olarak gösterdi.
       Bazı yasaların Meclis’ten bir an önce geçmesi gerektiğine dikkat çeken özilhan, hükümetin de bu konuda olumlu yaklaşım içinde bulunduğunu kaydetti.
       İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi de amacın, sistemin tekrar işlemesini sağlamak olduğunu kaydetti.
       
TÜSİAD: 1 milyar dolarlık fon gerekli

       
ORTAK AÇIKLAMA
       Toplantının ardından TOBB, TÜSİAD ve TBB tarafından yapılan yazılı ortak açıklamada, Finans ve Üretim Danışma Kurulu çerçevesinde TOBB, TÜSİAD, TBB Başkan ve temsilcilerinin toplantıda biraraya geldikleri ve alt komite tarafından sürdürülen çalışmaları değerlendirdikleri belirtildi.
       Finansal yeniden yapılandırma programı konusunda görüş birliğinin sağlandığının tespit edildiği belirtilen açıklamada, İstanbul Yaklaşımı uygulaması ve Aktif Yönetim Şirketi kurulması hususundaki teknik ve finansman konularının görüşüldüğü aktarıldı.
       Açıklamada, finansal yeniden yapılandırma programı konusunda yapılan mevzuat çalışmaları hakkında da bilgi edinildiği ifade edilerek, Aktif Yönetim Şirketi’nin hayata geçirilmesi için alternatif finansman kaynakları üzerinde çalışıldığı, yapılan çalışmalar konusunda kamuoyunun bilgilendirilmesine yönelik gerekli hazırlıkların yapılmasına karar verildiği de duyuruldu. Açıklamada, alt komitenin çalışmalarını sürdürmesine karar verildiği de ifade edildi.
       Toplantıya, Özilhan ve Kavi’nin yanı sıra Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş, Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Reha Yolalan, Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Oruç, TBB Başkan Yardımcısı Orhan Mergil, TÜSİAD Üyesi Tayfun Bayazıt ve Şaban Erdikler de katıldı.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları