Home page
Haber Menüsü


Kavi: 1 milyar dolara ihtiyaç var
İSO Başkanı Kavi’ye göre, İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde, ihtiyaç duyulan kaynak, 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında...
İstanbul
CNBC-E
23 Ekim— İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, zor durumdaki şirketleri kurtarmaya yönelik geliştirilen İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde, ihtiyaç duyulan kaynağın en az 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında olduğunu söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News İstanbul Yaklaşımı'nda finansman sorununu IFC çözecek
MSNBC News Şirket kurtarma için düğmeye basıldı
MSNBC News 'Şirket kurtarmada seçici olunacak'
MSNBC News KAMCO: BDDK sistemi Türkiye şartlarına uyarlayacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Komşularımızla Ticaretin Neresindeyiz?” konulu panel öncesi konuşan Kavi, bu kaynağın bankalar tarafından sağlanması gerektiğini belirtti.
       Fonun meselelere çözüm üretmek adına 3-4 milyar dolara da çıkabileceğini bildiren Kavi, fonun hep beraber bulunması gerektiğini belirtti.
Sanayici-bankacı uzlaşması
“Hem kamu, hem de özel sektör tarafında beraberce iyi bir çalışma yapmamız lazım” diyen Kavi, kamunun borçlanma ihtiyacı ve faiz oranlarının düşmesini sağlayacak yapısal önlemleri hayata geçirmek ve kaynak ihtiyacını azaltmak zorunluluğu bulunduğunu vurguladı.
       İSO Başkanı Kavi, İstanbul Yaklaşımı’nın aktif yönetim şirketi olmadan mümkün kılınamayacağını da belirterek, yılbaşına kadar bu konuda gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.
TÜSİAD: 1 milyar dolarlık fon gerekli

       Bugün yapılacak Finans ve Üretim Danışma Kurulu Toplantısı’nda varlık yönetim şirketi konusunda son düzenlemelerin yapılacağını söyleyen Kavi, İstanbul Yaklaşımı çerçevesinde koordinasyonu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Merkez Bankası tarafından sağlanacağını ifade etti.
       Kavi, hem fon yaratma, hem mevzuatın oluşturulması hem de yasal düzenlemelerin yapılması konusunda tarafların biraraya gelmesi gerektiğini belirterek, “Çok fazla zamanımız yok. Bütün bunlar sistemin kilitlenmiş olan noktalarında, birtakım kilitlerin aşılmasını getirir” diye konuştu.
       
  Reel sektöre destek modeli
Reel sektör ile finans kesimi arasındaki batık kredi sorunun çözümü için model tamamlandı. Model, Bankalar Birliği, Merkez Bankası ile BDDK temelinde işliyor.
Modelde, bankacılık sektörü, Bankalar Birliği koordinasyonunda, kredi borcu olan, ancak yaratacağı katma değer, üretim ve ihracat potansiyeli yüksek olan firmaları belirleyecek.
Firmalar, ortak kredi alacaklısı olan bankalarca masaya yatırılacak. Bu firmalarla borçların miktarı ve firmanın potansiyelinie göre 1 ile 3 yıla kadar uzanan vadelerle yeniden kredi anlaşması yapılacak.
Sisteme finans desteği ise Merkez Bankası reeskont kredileri aracılığı ile yapılacak. Dünya Bankası'na bağlı IFC, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer uluslararası kalkınma bankalarından alınacak krediler doğrudan Merkez Bankası'na aktarılacak. Merkez Bankası bu kaynağı, yeniden yapılandırılan kredi borçlarına karşılık imzalanan senetlere reeskont kredi yoluyla aktaracak. Merkez Bankası'na bu amaçla ilk aşamada en az 1 milyar dolar aktarılması, bu kaynağın bir yıl içinde 2.5-3 milyar dolara çıkarılması gerekiyor.
Ayrıca, bu sisteme kaynak olarak bankalardaki mevduatlara uygulanan munzam karşılıklarının düşürülmesi ve takipteki alacaklara ilişkin karşılık miktarında esneme sağlanmasının talep edilmesi de kararlaştırıldı.
Kurulacak varlık yönetim şirketi ise kurtarılamayacak şirketlerin yeniden yapılandırılmaları ve kredi borçlarının tahsilini yürütecek. Bu sistemlerin tümünde BDDK denetim ve gözetim işlevini yürütecek.
CNBC-E

       Bunun Kasım ayı içerisinde hayata geçirilmesi gereğine işaret eden Kavi, kamunun ilgili birimleri olmaksızın bu işi yürütmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Aktif Yönetim Şirketi’nin mutlaka bir kaynağa ihtiyacı olduğunu dile getiren Kavi, bunu özerk hatta özel bir yapıda oluşturmak gerektiğini söyledi.
       Fonun süratle hayata geçmesinin yapılacak yasal düzenlemelere bağlı olduğunu bildiren Kavi, “Şu an bizi korkutan en önemli gerçek, bu konuda koordinasyon ve işbirliğini gerçekleştirebilecek miyiz?” diye konuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları