Home page
Haber Menüsü


Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan
Okuyan: Kademeli geçişte eski yasa yürürlükte
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, Anayasa Mahkemesi’nin emekliliğin geçiş sürelerini iptaline karşılık, Sosyal Güvenlik Reform Yasası’nın yürürlükte olduğunu söyledi. Okuyan, Asgari Ücret Yönetmeliği’nin yenilenmesini de istedi.
Ankara
CNBC-E
    23 Ekim—  Anayasa Mahkemesi’nin kademeli emekliliğin geçiş süreleriyle ilgili kısmını iptal etmesinin ardından, emekliliği gelen çalışanlara hangi yasa hükümlerinin uygulanacağı ile ilgili tartışmalar sürüyor. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, “Yüksek Mahkeme, Sosyal Güvenlik Reform Yasası’nın sadece geçiş süreleriyle ilgili kısmını iptal etti. Dolayısıyla bu yasa aynen yürürlüktedir” dedi. Okuyan, Asgari Ücret Yönetmeliği’nin de Anayasa değişikliği paralelinde yenilenmesi gerektiğini söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Anayasa Mahkemesi’nin kademeli emekliliğin iptaline ilişkin gerekçeli kararını hala Resmi Gazete’de yayınlanmaması üzerine, emeklilik süreçleri başlayan ve kademeli geçişe tabii olan çalışanların, eski yasaya mı yeni yasaya göre mi emekli olacakları tartışmalara neden oldu. Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı.
       Okuyan, şöyle konuştu:
       “Anayasa Mahkemesi Sosyal Güvenlik Reform Yasası’nının sadece ve sadece geçiş süreleriyle ilgili kısmını iptal etti. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Reform Yasası aynen yürürlüktedir. Bu geçiş süresine iptal edilen kısımla ilgili olarak da bir yürütmeyi durdurma kararı vermedi. Bizim yasamızda geçiş süresi ile ilgili işte iki yıla kadar olan sürede eski hükümler uygulanacak, üç yıl kalan beş yıl kalan şu kadar ilave edilecek diye hükümler yok muydu, onlar aynen geçerli diyorum. Yeni bir yasa çıkmadığı için ve gerekçeli hükümde Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli hükmü Resmi Gazete’de yayınlanmadığı için.”
       Okuyan, Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayınlanmasından itibaren geçiş süreleri ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını da belirtti.
       
ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ YENİLENMELİ
       Çalışma Bakanı Okuyan, Asgari Ücret Yönetmeliği’nin, Anayasa’nın asgari ücret tespit şartlarını değiştirilen maddesi uyarınca yeniden düzenlenmesi gerektiğini de söyledi. Okuyan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısının açılışındaki konuşmasında, Anayasa’nın 55’inci maddesinde yapılan değişiklikle asgari ücretin tespitinde ülkenin içinde bulunduğu ‘ekonomik ve sosyal durumu’ ifadesinin ‘geçim şartları’ olarak değiştirildiğini hatırlattı.
       Asgari ücretin tespiti sırasında, işçilerin geçim şartlarının belirleyici olacağını ifade eden Okuyan, asgari ücret tespit çalışması öncesinde yeni bir yönetmelik hazırlanmasının zorunlu olduğunu belirtti.
       
İŞ GÜVENCESİ MART’A DEK GEÇMELİ
       Okuyan, İş Güvencesi Yasa Tasarısı’nın en geç Mart ayında Meclis’ten geçmesi gerektiğini de söyledi. Okuyan, yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal programda yeralan bu taahhüdünü yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.
       Okuyan ayrıca, Kıdem Tazminatı Fonu’nun kurulmasına ilişkin düzenlemelerin işçi ve işverenlerden gelen tepkilerle İş Güvencesi Yasa Tasarısı’ndan çıkarıldığını anımsattı. Bu arada Asgari Ücret Tespit Komisyonu 8 Kasım’da yeniden toplanma kararı aldı. Yapılacak yönetmelik değişikliklerinin ardından çalışmalar devam edecek.
       
KIDEM TAZMİNATI KALDIRILAMAZ
       Yaşar Okuyan, kıdem ve ihbar tazminatlarının kaldırılmasına konusunda hiçbir bakanın Bakanlar Kurulu’na görüş bildirmediğini belirterek, “Kıdem ve ihbar tazminatları kaldırılacak lafı doğru değildir. Kıdem tazminatlarını ortadan kaldırmak gibi bir şey hiçbir zaman kabul edilemez” dedi.
       Asgari ücretin vergi dışı bırakılması tartışmalarıyla ilgili bir soruya da 2002 yılı bütçesinin 27 katrilyon lira açığı bulunduğunu ifade ederek, bu bütçede bütün yatırımlara 5.7 katrilyon lira ödenek ayrıldığını, 2002 yılında sosyal güvenlik kuruluşlarının açığının da 7.9 katrilyon lira düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.
       Yaşar Okuyan, kamu kuruluşlarında resen emeklilik uygulaması konusunda bir soru üzerine, kamuda 2 milyon 380 bin çalışan bulunduğu belirterek, fazlalık bulunan personelin ihtiyaç bulunan kamu kuruluşlarına gönderilerek bir dengenin sağlanabileceğini söyledi. Okuyan, kamu çalışanlarının resen emekli edilmesi yönündeki görüşleri paylaşmadığını bildirdi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları