Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:06 TS 6 Tem., 2000
Bitmeyen Abdi İpekçi Davası
İstanbul 1 No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde gazeteci-yazar Abdi İpekçi’nin öldürülmesine ilişkin yargılanan sanıklardan Mehmet Ali Ağca, 28 Nisan 1980 tarihli kararla gıyabında idam cezasına çarptırıldı.
İstanbul
AA
14 Haziran — Milliyet gazetesi Yayın Yönetmeni ve başyazarı gazeteci Abdi İpekçi’nin 1 Şubat 1979 tarihinde öldürüldüğü suikaste adı karışan kişiler af, zaman aşımı ve delil yetersizliğinden faydalanınca yıllardır süren davalar ve soruşturmalardan kamuoyunu tatmin edecek bir sonuç çıkmadı.

   
 
       
    MSNBC News 158 gün hapis yattı ve kaçtı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul 1 No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde gazeteci-yazar Abdi İpekçi’nin öldürülmesine ilişkin yargılanan sanıklardan Mehmet Ali Ağca, 28 Nisan 1980 tarihli kararla gıyabında idam cezasına çarptırıldı.
       Yargılama aşamasında cezaevinden kaçan ve Papa 2. Jean Paul’a yönelik suikast girişiminden dolayı İtalya’da yakalanan Ağca, müebbet ağır hapis cezası aldı.
       19 yıl bu ülkede hükümlü kalan Ağca, verilen cezanın affı nedeniyle Türkiye’ye iade ediliyor.
       Ancak Ağca’nın, İpekçi’nin öldürülmesine ilişkin aldığı idam cezası, 1991’de çıkan yasa gereğince 10 yıl hapse çevrildi. Aynı olaya ilişkin yargılanan Yavuz Çaylan da, “Suçluyu bildirmemek”ten çarptırıldığı 3 yıllık hapis cezası infaz edildikten sonra tahliye oldu.
       
ORAL ÇELİK İSMİ
       İpekçi suikastını Ağca ile planladığı, olayda kullanılan silahları temin ettiği ve olay sonrası silahları alarak kaçtığı, Ağca’nın 23 Kasım 1979’da cezaevinden kaçırılması ve yurtdışına çıkarılması eylemlerinden dolayı İnterpol’ün kırmızı bülteniyle aranan Oral Çelik, 1989 yılında Fransa’da “Bedri Ateş” sahte kimliği ile bir otomobil içinde eroinle yakalandı.

Oral Çelik        Fransa’da bu sahte isimle 4 yıl cezaevinde yatan Çelik, İtalya’nın gerçek kimliğini öğrenmesi üzerine bu ülkeye teslim edildi. İtalya’da Papa 2. Jean Paul’a 13 Mayıs 1981’de düzenlenen suikast girişiminde Mehmet Ali Ağca’ya “Vur” emrini verdiği ve uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı suçlamalarıyla ilgili sorgulanan Çelik, 2 yıl da İtalya’da tutuklu kaldı.
       İtalya tarafından daha sonra yine uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle İsviçre’ye teslim edilen Oral Çelik, 14 Eylül 1996 tarihinde de Türkiye’ye iade edildi.
Ağca’nın, İpekçi’nin öldürülmesine ilişkin aldığı idam cezası, 1991’de çıkan yasa gereğince 10 yıl hapse çevrildi.

       İpekçi’nin öldürülmesine ilişkin İstanbul 1 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nin “Görevsizlik kararı” vererek İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği dava dosyasında gıyabi tutuklu olan Çelik, iadesinden sonra 16 Eylül 1996 tarihinde İstanbul Adliyesi’nde verdiği ifadesinde, Mehmet Ali Ağca, Yavuz Çaylan ve Güngör Uygur’un kendisine yönelik suçlamalarını “iftira” olarak nitelendirdi.
       İpekçi suikastıyla ilgisinin bulunmadığını ve Türkiye’ye bu olayı tamamen kapatmak için geldiğini savunan Çelik, hakkındaki gıyabi tutuklama kararının vicahiye çevrilmesi sonucu Bayrampaşa Cezaevi’ne konuldu.
       
SÜRPRİZ TANIK KONUŞMADI
       Yargılama aşamasında ortaya çıkarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici ve dönemin İstanbul Valisi Rıdvan Yenişen’e başvuran “sürpriz tanık” Abdullah Yavuz, gerekli şartlar sağlanmadığı için celseler arasında tanıklıktan vazgeçtiğini bildirdi. Buna rağmen 10 Ocak 1997 tarihli duruşmaya “mevcutlu” olarak getirildi.
       Yavuz’un duruşmada, İpekçi’nin öldürüldüğü gün Ağca dışında gördüğü 2. kişi ile Oral Çelik arasında boy ve kilo farkı olduğunu söylemesi üzerine tutuklu olarak yargılanan Çelik, delillerin toplanmış ve savunmasının alınmış olması nedeniyle ileride mağdur olması ihtimali göz önüne alınarak tahliye edildi.
       
ÖZBEY’İN İFADE KASETİ İMHA EDİLDİ
       Müdahil avukatının talebi üzerine mahkeme, davanın yakalanamadığı için hakkındaki soruşturma dosyası ayrılan sanıklarından Yalçın Özbey’in Almanya’da alınan ifadelerinin mahkemeye getirtilmesini ve ifadede hazır bulunan emniyet görevlisi Nail Aydın’ın bilgisine başvurulmasını kararlaştırdı.
       Ancak gelen cevap yazısında, ifadeye ilişkin ses kasetinin MİT Müsteşarlığı’nca “Muhafazasına lüzum kalmayan evrak ve saikin imha edilmesi” hakkındaki yönetmelik gereği imha edildiği bildirildi.
       Nail Aydın da, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde verdiği ifadesinde, Yalçın Özbey’in ifadesine katılmadığını, sadece MİT görevlilerine yardımcı olduğunu belirtti.
       İmha edilen ses kasetinin çözümünü Emniyet Genel Müdürlüğü’nden isteyen mahkeme, olumlu sonuç alamadı.
       Bunun üzerine Özbey’in ifadesini aldıkları MİT tarafından belirtilen Zafer Gedizli ile Zafer Atalay Balmir, 22 Nisan 1999 günü yapılan duruşmada tanık olarak dinlendi. Bu görevliler, Özbey’in verdiği ifadeyi hatırlamadıklarını ve İpekçi cinayetine ilişkin sorgu yapmadıklarını kaydettiler.
       
BERAAT KARARINDAN SONRA BELGE
       İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, bu gelişmelerin ardından 28 Mayıs 1999 tarihli duruşmada, hakkında kesin ve yeterli delil bulunamadığından dolayı Oral Çelik’in beraatini kararlaştırdı.
       Mahkemenin verdiği kararın Yargıtay’ca onanmasının ardından duruşmalarda istenen, ancak gönderilmesi konusunda yetkili mercilerden olumlu cevap alınamayan belgeler, özel kurye ile mahkemeye gönderildi.
       Yalçın Özbey’in Almanya’da 3, 4, 6 ve 8 Şubat 1995 tarihlerinde alınan ifadelerinin yer aldığı belgeleri inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “iade-i muhakeme”ye gerek olmadığı yönünde karar verdi.
       
MEHMET ŞENER HAKKINDAKİ SORUŞTURMA
       Abdi İpekçi’nin öldürülmesine ilişkin Mehmet Ali Ağca, Yavuz Çaylan ve Mehmet Şener hakkında soruşturma yürüten İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı, Ağca ve Çaylan hakkında dava açarken, Mehmet Şener hakkındaki “Taammüden adam öldürmeye azmettirmek” suçunu kapsayan soruşturma dosyasını ayırdı.
       İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı, 11 Temmuz 1979 tarihinde Şener hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.
       Ancak gıyabi tutuklama kararının ardından yakalanamayan Mehmet Şener’in avukatının başvurusu üzerine soruşturma dosyasını ele alan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ünal Canpolat, 6 Ağustos 1999 tarihli ek takipsizlik kararı verdi.
       Kararda, sanık Mehmet Şener’in Abdi İpekçi’nin öldürülmesi olayının planlanmasında, teşvik ve tahrik edilmesinde bulunduğu, öldürme olayının gerçekleştirilmesinde kullanılan silahı temin edip eylem tamamlandıktan sonra tabancayı geri aldığı, bu nedenle taammüden adam öldürmek suçuna iştirak ettiğinin ileri sürüldüğü belirtildi.
       Şener’in, Mehmet Ali Ağca’nın 7 Kasım 1979 tarihinde cezaevinden sevk edildiği Adli Tıp Kurumu’ndan kaçırılmasına teşebbüs edilmesi suçuna da iştirak ettiğinin öne sürüldüğü belirtilen takipsizlik kararında, Şener’in, Ağca’nın Maltepe Cezaevi’nden firarı, Ankara’ya götürülüp saklanmasına da yardım ettiği, ayrıca cürüm işlemek için teşekkül kurmak konusunda da aleyhinde suçlamalar bulunduğu anlatılıyor.
       Ancak sanık hakkındaki tek gıyabi tutukluluk kararının İpekçi’nin öldürülmesi olayına ilişkin olduğu ve bu suça ilişkin 20 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğu ifade edilen takipsizlik kararında,”Dava zaman aşımını kesen TCK’nın 104. maddesinde bahsedilen nedenlerin bulunmadığı anlaşıldığından Şener’in üzerine atılı suçlar nedeniyle kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına, itirazı kabil olmak üzere karar verildi” denildi.
       Şener hakkındaki gıyabi tutuklama kararı da, bu karar üzerine İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nce kaldırıldı.
       
ÖZBEY’İN İFADE VERMESİ BEKLENİYOR
       Abdi İpekçi’nin öldürülmesi olayının zanlıları arasında bulunan Yalçın Özbey hakkındaki soruşturma ise İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fevzi Boy tarafından halen sürdürülüyor.
       Belçika’da bulunan Yalçın Özbey’in, uluslararası prosedür gereği iadesi mümkün olmadığından bu ülkede ifadesinin alınması amacıyla Belçika adli makamlarına gerekli belgeler gönderildi.
       Özbey’in ifadesi alınabilirse, dolmasına kısa bir süre kalan zaman aşımı kesilmiş olacak.
       
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları