Home page
Haber Menüsü




 
‘Hükümet programa toplumsal destek sağlamadı’
Hükümetin toplumsal uzlaşmayı sağlamaya dönük herhangi ciddi bir girişimde bulunmadığını belirten İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, “Hükümet 5 aydır tarafları Ankara’ya çağırmadı” diyor.

Emine Uşaklıgil


    14 Haziran—  İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, ekonomik istikrar programının başarısını gerçi teslim ediyor. Ancak hükümetin bu program etrafında bir toplumsal uzlaşmayı yaratamadığına da dikkat çekiyor. Dahası, hükümetin toplumsal uzlaşmayı sağlamaya dönük herhangi ciddi bir girişimde bulunmadığını da belirtiyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstikrar programı konusunda Hüsamettin Kavi’nin görüşü şöyle:
       * Program sadece Merkez Başkanı’nın ve Hazine Müsteşarı’nın programı olarak kalmamalı. Program, Türkiye’nin programı olmak durumunda
       * Esas sorun, toplumsal uzlaşmayı sağlamak. Oysa, hükümet 5 aydır bu alanda ciddi bir girişimde bulunmadı, tarafları Ankara’ya çağırmadı. Ekonomik ve Sosyal Konsey’in yasal çerçevesi halen tamamlanmadığı gibi, Konseyi fiilen çalıştırıp, saptanacak aksaklıklar doğrultusunda yasa tasarısını gözden geçirme önerimiz de dikkate alınmadı.
       * 3 yıllık istikrar programının başarıya ulaşabilmesi için, programı toplumla paylaşmak gerekiyor, bu nedenle bir “Türkiye projesi” oluşturulmalı. Bunun için yeni bir platform gerekiyor. Örneğin, özel sektör kendi içinde bir Özel Sektör Üst Kurulu’nu oluşturmalı. Toplumsal uzlaşma masasına işverenin temsil edilmesi için geniş bir katılım sağlanmalı.
       
SİVİL TOPLUM YASALARA YANSIMALI
       Türkiye, Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi’nin Eşbaşkanlığını dört yıla aşkın bir süredir yürüten Hüsamettin Kavi, Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne ilişkin bir yasa tasarısını hazırladıklarını ve bunu hükümete sunduklarını belirtiyor:
‘3 yıllık istikrar programının başarıya ulaşabilmesi için, programı toplumla paylaşmak gerekiyor, bu nedenle bir “Türkiye projesi” oluşturulmalı. Bunun için yeni bir platform gerekiyor. Örneğin, özel sektör kendi içinde bir Özel Sektör Üst Kurulu’nu oluşturmalı. Toplumsal uzlaşma masasına işverenin temsil edilmesi için geniş bir katılım sağlanmalı.’
HÜSAMETTIN KAVI
İstanbul Sanayi Odası Başkanı
       “Tasarımız, bugünde dek öngörülen dar modelden oldukça farklı bir yapı öneriyor. Demokrasilerde sivil toplumun katılımı yasaların oluşumunda esastır. Oysa ne yazık ki Türkiye’de yasalar hala partiler, bürokrasi ve Meclis komisyonları tarafından oluşturuluyor. Sonuç itibariyle Meclis’te görüşülen yasalar sivil toplumun görüşlerini içermez” diyor.
       Hüsamettin Kavi için, Türkiye’nin yakın gündemindeki en önemli sorunlar özelleştirme, ihracat ve ücretler, tarım politikası ve bankacılık sektörü reformu. Türkiye’de özelleştirmenin yıllardır sadece görünürde arzulandığı ve aslında bilinçli olarak geciktirildiğini inanıyor. “Ekonomik değerleri siyasette kullanma alışkanlığından kaynaklan bu anlayış nedeniyle, Türkiye dünyanın gerisinde kaldı”.
       
ENFLASYON KURALSIZLIĞI TEŞVİK EDİYOR
       “Enflasyon bütün pisliklerin, bütün yanlışların üstünü örter” diyen Hüsamettin Bey’e göre, Türkiye, enflasyon ile yaşayamacağını artık anlamak zorunda. Enflasyon batağından kurtulan bir Türkiye’nin, kuralsızlıktan da kurtulabileceğini düşünüyor.
       Türkiye’nin en büyük sorunu olarak yasaların uygulanmamasını görüyor. Yapısal sorunların temelinde, alınan kararların uygulanmamasının yattığını düşünüyor.
       Bu durumda çıkarların edinildiği, bunu sonucunda da halkın Devlete olan güveni sarsıldığı, hak arama inancının da çok ciddi erozyona uğradığı görüşünde. “Demokrasiler böyle bir yapıyı kaldırmaz. Şeklen olan ancak tam olmayan demokrasilere uzmanlar demosimsi demokrasiler derler” diyor.
       
PROGRAMIN BAŞARISI ZORUNLU
       Türkiye’nin bir istikrar programına zorunlu olduğunu anlatan İSO Başkanı, sistemin artık sürdürülmez hale geldiğini belirtiyor. Örnek olarak verdiği sayılar çarpıcı
       * 1999’un ilk 4 ayında iç borç faizin toplam bütçe harcamalarındaki pay yüzde 42.2’den 2000’in ilk 4 ayında bu oran yüzde 58’e yükselmiş
       * Toplam transfer harcamaların payı yüzde 69.2’den yüzde 77.3’e dayanmış.
       * Harcamalar ise, yüzde 28.3’den yüzde 21’e düşmüş.
       * Yatırımların payı ise yüzde 2.4’den yüzde 1.7’e düşmüş
       
İHRACAT DESTEĞE MUHTAÇ
       İç borç nedeniyle IMF ile anlaşma pek başka ülkenin olmadığını belirten Hüsamettin Kavi, haliyle IMF ile yapılan anlaşmanın geleneksel anlaşmalardan farklı olduğunu düşünüyor. ‘Sahibi meçhul dış para’yı iç borç olarak kullanan Türkiye’nin, daha fazla kaynak transferini kaldıramayacağını savunuyor.
       Çok partili yapısına rağmen, hükümetin şu ana kadar programı tahminlerin çok üstünde bir başarı ile götürdüğünü söylüyor. Türkiye’de enflasyonu çözme sözü ile halktan oy isteyenlerin, sözlerini tutmadıkça halk tarafından terk edildiklerini hatırlatıyor ve bu nedenle başarının hükümet için zorunlu olduğunu düşünüyor.
       Hüsamettin Bey, ihracatçının sorunlarına duyarlı. Enflasyon saptanan hedefe yaklaştıkça, ihracat üzerindeki yükün azalacağı, ancak geçiş dönemi sırasında ihracatın desteğe muhtaç olduğunu anlatıyor. Avrupa Birliği örneği, bu yardımın kredi, vergi ve istihdama sağlanacak desteklerle gerçekleştirilebileceğini söylüyor.
 
       
   
MSNBC News Emine Uşaklıgil
MSNBC News Atilla Yeşilada
MSNBC News Celal Pir
MSNBC News Bayram Başaran
MSNBC News Oğuz Büktel
MSNBC News Mahmut Kaya
MSNBC News Murat Yeşildere
MSNBC News Yarkın Cebeci
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları