Home page
Haber Menüsü


 
Sıcak para üstüne sıcak savaş
 
bazen insan kendini istemediği işlerin içinde buluyor birden. Zaten yüzeyin altında kaynayan bir kitle hareketi sembolik bir kişide vücut ve isim buluyor. Sayın Levent Üstay gibi.
 
Atilla Yeşilada
CNBC-E
 
11 Ekim—  Martin Luther, kilisenin kapısına meşhur Protestosunu asarken, Protestanlık mezhebinin kurucusu olarak anılacağını biliyor muydu? Muhtemelen hayır, çünkü Luther iyi bir Katolikti ve tek amacı Papa ve papazları mesleklerini biraz daha ciddiye almalarını için uyarmaktı. Ama, bazen insan kendini böyle istemediği işlerin içinde buluyor birden. Zaten yüzeyin altında kaynayan bir kitle hareketi sembolik bir kişide vücut ve isim buluyor. Sayın Levent Üstay gibi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sayın Üstay, değerli bir yabancı sermayeli bankada Hazine bölümünde çalışıyor ve benim gibi Ekonomistler Grubu adlı bir Internet açık oturum grubunun üyesi. Bir gün Londra’da döviz spekülasyonu yapan bir kaç trader hakkında bir e-mail yazıyor.
       Çalıştığı banka nasılsa e-maili buluyor, ve Sayın Üstay’a artık göreve devam etmezse kendi kariyeri için daha iyi olacağını ima ediyor. Ekonomistler Grubu, Türkiye’nin en çok ve etkin üyeye sahip platformu.
       TBMM’nden, Harvard Üniversitesine kadar üyesi var. Hikaye tabii hemen basına yansıyor. Olay bundan sonra traji-komik boyutlar almaya başlıyor.
       
DANIŞMAN OLACAĞI YAYILDI
       İlk önce, BDDK’nın Sayın Üstay’ı Ankara’ya danışman olarak çağırdığı rivayeti yayılıyor grupta. BDKK, yalanlama yayınlıyor. Ardından Sayın Vehbi Dinçerler, Gruba bir e-mail çekerek Sayın Üstay’ın Ankara’da TCMB veya BDDK gibi kurumlardan birine danışman olarak atanmasın öneriyor.
       Bu noktada, TCMB devreye girerek, Sayın Üstay’ı ve söylediklerini tekzip eden bir bildiri yayınlıyor. Sayın Üstay’ı şahsen tanımam, ama eminim bu işin böyle büyümesini istemedi. Bir kere daha adından bahsedip, huzurunu bozduğum için özür dilerim, ama artık Üstay Olayı, finans camiasına malolmuştur. Ona söylenenler, bu kur rejimini ve uygulamasını beğenmeyen bizim gibi birçok kişiye söylenmiş sayılır.
       
ÜSTAY’IN CEVABI IŞIK TUTUCU
       TCMB’nin Sayın Üstay’a cevaben yaptığı açıklama, hem içerik hem üslup olarak önümüzdeki günlere ışık tutması açısından çok önemli. Her şeyden önce, TCMB niçin Sayın Ustay’a cevap vermek gereğini duyuyor? Diyeceksiniz, konu gazetelere yansımış, mektubun içinde TCMB’nin yönetimini ve kur rejimini eleştiren ifadeler var. İyi ama, değerli Akşam, Hürriyet ve Star gazetelerinin değerli yazarları nerdeyse hergün daha ağır eleştiriler yöneltiyorlar Merkez’e. Bunlara cevap geldiğini hiç görmedim.
       Ama, açıklamanın gerisini okuyunca, TCMB’nin NEDEN piyasanın içinden birine cevap verme gereğini duyduğunu herhalde anlayacaksınız. Neyse, açıklamadan sonra içim rahatladı, çünkü döviz piyasasında spekülasyon olduğu iddiaları açık ve kesin bir şekilde yalanlanıyor.
       Ben zaten hergün döviz ekranına bakarken hayal gördüğümü biliyordum “Yahu, artık bu kadarı da olmaz” diyordum. Halüsinasyonlarımın yetkili ağızlar tarafından yalanlanması beni bayağı rahatlattı. Demekki, ben Matrix filminde yaşıyormuşum.
       
DOĞRU SÖZE NE DENİR?
       Açıklamanın bundan sonraki kesimleri daha da ilginç:
       “Dalgalı kur rejiminde kişi ve kurumların önceki kur rejimleri dönemlerinde oluşturdukları döviz varlık ve yükümlülüklerini yeni rejimin başlangıcında ve uzunca bir süre yönetemedikleri [….] bilinmektedir. Diğer bir deyişle, bugünkü sıkıntıların önemli bir bölümü kişi ve kurumların geçmişte yoğun olarak döviz borçlanmalarından kaynaklanmaktadır.”
       Doğru söze ne denir? İşte ben de o döviz varlık ve yükümlülüklerini yönetemeyen kerizlerden biriyim. Geçen Ekim ayında tüm paramı ya ülke, ya da bankacılık sistemi dışına kaçırsaydım, şimdi TL hergün değer kaybederken arpacı kumrusu gibi kara kara düşünmezdim. Tabii, özel sektor tamamen vatan hayinliğinden dolayı döviz borçlandı. Kuru sabitleyen, TL faizlerini reel olarak çok yüksek tutan da bizim gibi İstanbul’u mekan tutmuş birkaç kendini bilmezdi. TCMB, ne dese haklı. Hata hep bizde.
       
MERKEZ BANKASI DA AÇIKLAMA YAPTI
       Değerli Merkez Bankası, birde bize yeni kur rejimini anlamadığımız için serzenişte bulunuyor:
       “Merkez Bankası, kurun uzun dönemli denge değerine karışmayacağını, buna karşın, IMF’den sağlanan kredinin Hazine’ye kullandırılması ile ortaya çıkan likiditeyi çekmek için döviz satabileceğini, ya da döviz kurunda zaman zaman meydana gelen aşırı oynaklığın giderilmesine yönelik döviz müdahalesi yapabileceğini her fırsatta belirtmiştir.” Doğrudur, belirtmiştir, hem de her fırsatta.
       Ama, ben de dahil piyasada hiçbir profesyonel “aşırı oynaklığın” TCMB lugatında ne anlama geldiğini anlayamadık. Bu aşırı oynaklık günde yüzde bir mi, beş mi belli değil. Bir de, piyasalarda yaşanan dalgalanmanın işler normale döndüğünde de durmadığını görüyoruz. Sayın Öksüz istifa etti, IMF kredisi geldi, ama kur geri gelmedi.
       
YELDEĞİRMENLERİNE SALDIRIYOR
       Daha da önemlisi, TCMB, kurun bir gün kendiliğinden, müdahelesiz bir dengeye oturacağını savunmaya devam ediyor. Gerçekler başka türlü. Döviz alanın her gün kazandığı, TL’nin hergün değer kaybettiği bir ortamda, dolarizasyon süreci yıllar sürebilir. Daha da kötüsü, kalıcı devaluasyon mutlaka enflasyona sızacağı için, bu ikisi birbirini teyid eder hale gelir, yani bir noktada hiperenflasyona dönüşebilir.
       Ama, işin en acısı nedir biliyormusunuz?
       TCMB, yeldeğirmenlerine saldırıyor. Türkiye’de dalgalı kur rejimine itiraz eden çok adam kalmadı. Aksine, biz kurun dalgalanmasını istiyoruz. Ama, kur dalgalanmıyor, hergün aşağı gidiyor, arkasından da Türk toplumunun kendine, devlete ve bürokrasisine olan tüm güvenini beraberinde sürüklüyor. TCMB, ya kafamızdaki soruları bilmiyor, ya da cevap vermemeyi tercih ediyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları