Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:02 TS 18 Haz., 2000
Atilla Yeşilada
 
‘Köy Meydanı Testi’
 
Köy meydanına girerken parti binasından yanık kokuları geliyor, kenarda bir kaç İhtiyarlar Meclisi üyesi katran kazanının altını üflüyorsa, anlayın ki, taban fiyat kötü.
 

Atilla Yeşilada


 
12 Haziran—  Benim bu taban fiyatların ne derece popülist olduğunu ölçmek için kullandığım, ekonomik değil sosyo politik parametrelere dayanan bir yöntemim var (TFPE, Copyright..). Adı “Köy Meydanı Testi”. Hiç öyle dünya fiyatlarına, Kansas Vadeli İşlemler Borsası’na, köylü refah endeksine filan bakmıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sınav gayet basit: Taban fiyatı veren partinin (koalisyonun) üyeleri yazın kaç köy meydanına gidebilecek ve bu “deneylerden” kaçında deriyi kaptırmadan dönecek. Meclis tatilde, seçim bölgenize dönüyorsunuz, daha il sınırında davul-zurna, kurban başlıyorsa, anlayın ki popülizmin dozu biraz kaçtı. Yok, siz köy meydanına girerken parti binasından yanık kokuları geliyor, kenarda bir kaç İhtiyarlar Meclisi üyesi katran kazanının altını üflüyorsa, anlayın ki, taban fiyat kötü. Bu sınav ölçütlerine göre bu tahıl taban fiyatları bayağı kötü. Daha geçen gün “Enflasyona karşı omuz omuza” cephesinde gururla halay çeken tarım lobileri bile isyan ettiler şimdiden.
       Memura verilen ek yüzde 4.1 zammın da kamu sendikalarını pek memnun ettiği söylenemez. Ehh, dar çıkar çevrelerini temsil eden mesleki kuruluşlar verilen ulufeden bu denli şikayetçiyse, bize sokaktaki adam olarak sevinmek düşer. Bence, dış finans çevreleri, Dünya Bankası ve IMF taban fiyat formüle uygun mu değil mi diye ince eleyip sık dokumak yerine, bu kritere göre not biçecekler.
       
STAND-BY HAYATTA VE SAĞLIKLIDIR
       IMF’nin ikinci çeyrek değerlendirmesini kolaylıkla geçeceğiz. Hafta sonu yapılan açıklamalardan çıkardığım kadarı ile de koalisyonumuz için de başlıktaki şeyleri söyleyebiliriz. En azından…..birincisini söyleyebiliriz, yani hayatta. En zor popülizm sınavlarından biri atlatıldı. Bundan sonra yapılması gereken bankacılık sektörü rehabilitasyonu geniş toplum kesimlerini bir tahıl taban fiyatı kadar rahatsız etmeyecek, yani koalisyonun işi bir nebze daha kolaylaşacak.
       Dış kredibilite artacak. Bu politik panaromada piyasalar için yeni stratejiler çizmenin zamanı geliyor. Ancak, bu stratejilerin “sahnelenmesi” bir ya da iki ayı bulabilir. Sebebi de basit: Hükümetin tutumu gerekli iyimserliği sağlasa bile bunun fiyatlara yansıması için yeterli likidite yok. Bu hafta içinde dış borç ve Dünya Bankası kredisi ile piyasalar biraz rahatlasa da, bunu kalıcı olacağını söylemek zor. Çünkü, gelen para bankaların döviz pozisyonu kapatmasına ve dış borç ödemelerine gidecek.
       
TELEKOM HABERLERİ ÖN PLANDA
       Likiditeyi takip etmek kolay, TCMB döviz rezervlerine bakıyoruz. Bence, rezervlerin bir kaç hafta 25 milyar doların üstünde seyretmesi lazım piyasaların istediği yakıta kavuşması için. Bunun için en basit yol da, eldeki üç büyük telekom satış projesinin artık hayata geçmesi.
       İlki, üçüncü GSM lisansı. Artık İş Bankası konsorsiyumu ile devlet arasında satış protokolünün imzalanması zamanı geldi. Bu gerçekleşirse, Hazine’ye 450 milyon dolar girecek. İkincisi, şu Turkcell halka arzı. Şu ana kadar piyasaya satış getirdi, ama satışdan sağlanan gelir büyük ölçüde Türkiye’de tutulacak, yani TCMB’ye bozdurulacak. Cuma günü Yapı Kredi Bankası’nda yaşanan satışdan o cephede bir hareket olacağı kokusu aldım. Üçüncüsü ise Türk Telekom’un blok satışı. Doğru bunun parası sonbahardan önce gelmeyecek, ama kokusu hemen piyasayı canlandırabilir.
       
ÖZEL EMEKLİLİK YASASI: ASIL LİKİDİTE KAYNAĞI
       Bankacılık sisteminin toplam likiditesini değiştirmeyecek, ama Borsa ve bonoya yağmuru gibi akacak bir kaynak ise özel emeklilik sandıkları ve fonları. Bu hali ile kanun tek kuruş para toplayamaz.
       Ama, hükümet endüstriden gelen şikayetleri göz önüne alır da komisyonda vergi teşviklerini doğru-dürüst artırırsa (örneğin, vergiye tabi gelirin yüzde 15-20’si, bu fonlara yatırıldığı takdirde gelir vergisi matrahından düşülebilir), piyasalara para yağacak. Tabii, bu çok uzun vadeli bir süreç, ama herkes menkul kıymetlere talebin artacağını hesaplarsa, bir yerden kredi bulur, şimdiden pozisyonu alır.
       Piyasalarda yeni dönemin başlaması için likidite cephesinde somut gelişmeler şart. Bence bunlar da olacak. Şimdilik, seyredelim, bonoda biraz alım yapabiliriz, ama paramızı likit tutalım, fırsatlar doğmak üzere.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları