Home page

Haber Menüsü


 
Meğer Zidane ucuza gitmiş!
 
Ben “Yılın Futbolcusu” seçilmiş ve 100 milyon dolardan fazla bedel biçilmiş bir oyuncusu hakkında bu kadar muhalif konuşunca Sinyor Perez daha fazla dayanamadı ve başladı anlatmaya...
 
Tayfun Öneş
NTV-MSNBC
 
17 Eylül—  Futboldaki gelişmelere bakıp birilerine “alacağınız olsun sizin” demek geliyor içimden. Eskiden ne güzeldi rüyalarımız. Yatağa yattık mı Gökmen’ler, Metin Kurt’lar, Datcu’lar, Cemil’ler, Yusuf’lar, Sabri Dino’lar çıkardı gönül sahalarımıza, hafta sonu maçlarda yaptıkları hareketleri rüyalarımızda bir de bizim için “bize özel” sergilerlerdi. Ya da o hafta gazete köşelerinde Kenny Daglish’ler, Kevin Keagan’lar, Sepp Mayer’ler, Gert Müller ve Michael Platini’ler siyah beyaz resimlerle boy gösterdiler mi futbolkolik bilinçaltımız beslenir, uykumuzda o yabancı adamlarla aynı dilden sohbetler ettiğimiz rüyalara dalar, onlara sarı-kırmızı, sarı-lacivert formalar giydirir, top oynatırdık. Şimdilerde öyle mi?

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kuralları yıllardır kayda değer bir değişiklik göstermese de futbol o kadar değişti ve öylesine alıp başını başka alemlere gitti ki bütün gün “yılın futbolcusu” Zidane’ın transfer haberleriyle süslü resimlere ve ekranlara bakıp uykuya daldığımızda, gece Zidane değil onu astronomik rakamlarla satın alan Real Madrid’in patronu giriyor rüyalarımıza... 60 küsur yaşında bir başkanı, hem de dünya markası bir kulübün başkanını, Florentino Perez’i rüyamda, tam karşımda görünce kafamı kurcalayan ne varsa başladım saymaya.
       Önce, Sinyor Perez’i kutladım. Yalnızca 65 milyon dolar verip transfer rekorlarını alt üst ettiği için değil aynı zamanda kadrosunda Avrupa’da Yılın Futbolcusu seçilmiş 3 futbolcuyu birden aynı anda bulundurma rekoruna çok yaklaştığı için. Figo ve Zidane’dan sonra Roberto Carlos veya Raul bu sene Avrupa’da yılın futbolcusu seçildi mi Manchester United’ın bu alandaki rekoru (Best, Charlton ve Law) egale edilmiş olacak. Raul veya R. Carlos’tan ses çıkmazsa da sorun değil, Sinyor Perez bu konuda iddialı, seneye kim Yılın Futbolcusu seçilirse seçilsin, alacak gibi.
       
4 SEZONDA MİNİMUM 100 MİLYON DOLAR...
       65 milyon dolar Juventus ve Zidane’a sadece bu sene verdiğiniz para. Sözleşmeye göz attım; önümüzdeki 4 sezon boyunca Zidane’ın size maliyeti 100 milyon doları geçecek, selefiniz olan eski başkan Lorenzo Sans’ın görevden çekilmesinde kulüp borçlarının 250 milyon doları bulmasının rolü büyükken “bu ne cesaret?” diyecek oldum, “sen anlamazsın” der gibi yüzüme baktı.
       İspanya milli takımının da bel kemiği olan Hierro 33 yaşında, artık ağır kaldığı için ve ileriye dönük yapılanma açısından milli takım antrenörü bile alternatif arayışlarda. Zidane ve Figo seneye, R. Carlos 2 sene sonra 30 yaşında oluyorlar, otoritelere göre asıl eksiğiniz orta sahanızda defansif özellikleri fazla olan, savaşan ve genç orta saha elemanlarının az oluşu değil miydi? Üstelik antrenörünüz Del Bosque, Fernondo Moriantes’e çok güveniyordu ama onun da sakatlığı ne zaman geçecek belli değil. Geçen sezon orta sahadaki “en kahraman savaşçı”nız Ivan Helguera, Zidane’ın gelmesiyle sevmediği mevkiye, defansa çekilmek zorunda kalacağını biliyor ve bozuluyor. Şu an takımınızda oynayan Guti, Raul, Figo, Savio hatta biraz zorlasanız Steve McManaman ve Pedro Munitis de ileriye dönük, forveti besleyen serbest eleman olarak görevlerini (yani Zidane’ın en başarılı olduğu görevi) üstlenebilecek nitelikte futbolcular. Onlar da Zidane gibi defansif özellikleri zayıf olan oyuncular.
       Aynı paraya farklı özelliklerde 3 star oyuncu alabilirdiniz. Örneğin Nesta, Campbell, Pablo, Contra, İnzaghi veya Viduka’dan dilediğiniz 3’ünü alabilirdiniz ki futboldan anlayanlar takımın o zaman daha dengeli olacağını savunuyorlar. Bu konuda antrenör Del Bosque’a danıştınız mı? Yine ses yok.
       
FRANCE FOTBALL’IN BİR ARAŞTIRMASI...
       France Football dergisi bir araştırma yapmış. Zidane’ın milli maçlarda 90 dakika boyunca topu ayağında tutma oranı diğer takım arkadaşlarına, örneğin Didier Deschamps’a göre her maç ortalama iki kat daha fazlaymış. Benzer özelliklere sahip Figo’ya “Zidane’ı senin yanına getiriyoruz, ne dersin?” diye sordunuz mu? Ya da Real’de frikik atışlarını senelerdir büyük bir başarıyla gerçekleştiren Roberto Carlos’a, oynadığı takımlarda bütün frikikleri kendisi kullanmak isteyen Zidane’ın gelişini önceden haber verdiniz mi?
       Zidane’ı son 5 yılda yakından tanıma fırsatı bulan Juventus’un Genel Direktörü Luciano Moggi önce “bir yıl daha buradayım” deyip sonra Real’e giden oyuncusu için “onun performansı kulüp maçlarında değil, ulusal maçlarda doruğa çıkıyor” diyor. Hadi bu sözler, yıldızını elinde tutamamış olmanın avuntusuyla söylenmiş olsun ve yine de bu sezonun sonunda devreye girecek olan Dünya Kupası’nın, Zidane’ın La Liga’daki performansını etkilemeyecek olduğuna inanalım. Ya rakamlar?
       Son 5 sezonun 3’ünde (son üçünde) hiçbir kulüp başarısına imza atamamış Zidane’ın CV’si Şampiyonlar Ligi açısından da pek parlak değil. 2000-2001 sezonunda Juventus ŞL’de grup maçlarını son sırada tamamlarken Zidane 2 maç ceza ile şampiyonada bu sezon en fazla ceza alan oyuncu olmuştu.
       
BİZİ SİZİNKİLERLE KARIŞTIRMA !
       Ben “Yılın Futbolcusu” seçilmiş ve 100 milyon dolardan fazla bedel biçilmiş bir oyuncusu hakkında bu kadar muhalif konuşunca Sinyor Perez daha fazla dayanamadı ve başladı anlatmaya.
       —Evlat, galiba sen burayı Türkiye Ligleri, bizi de senin ülkendeki futbol yöneticileri ile karıştırıyorsun. Milenyumun son UEFA şampiyonu olmak ayrı şey, kazandığın onca parayı ülkesinde milli olamamış bir futbolcuya yatırıp, bir sene sonra onu ne satmayı ne de oynatmayı beceremeyen yöneticilerle kulüp yönetiyor olmak ayrı şeydir. Bu alemde top 90 dakika oynanır ama asıl oyun 365 gün sürer ve hergün büyük bir futbol pastası afiyetle yenir. Dünyanın En İyi Oyuncusu da o pastanın kremasıdır. Krema kontratı imzaladığı andan itibaren nakit sayaçları da dönmeye başlamış demektir. Siz “İmparaterim”inizi yerel gazetelerde manşetlerden indirmezsiniz ama ne o, ne de kulübünüzün Avrupa Şampiyonluğu Hagi’nin sıradan demeçleri kadar yer almaz dünya medyasında. Krema Hagi’dir, Terim değil. Fakat siz Hagi’ye “paramı hala ödemediler” dedirtme gafletinde bulunursanız bu pastaya hep uzak düşüyorsunuz demektir.
       (Başta da dedik ya: “rüyaların eski tadı yok...” Perez’in söyledikleri içimi burmaya başlamıştı ama o büyük bir iştahla anlatmaya devam ediyordu)
       —Zidane’ın Real formasıyla resim çektirdiği günün ertesinde Avrupa’da 300 kadar gazete bu olayı baş sayfalarında haber yaptılar. Buna en çok Real’li taraftarlar mı sevindiler sanıyorsun? Ellerini ovuşturarak gülen taraf, hem Zidane’ın hem de Real’in sponsoru olan Adidas şirketinin yöneticileriydi. Önümüzdeki yıl 4 kıtada (ağırlıklı olarak Fransa’da ve Arap ülkelerinde) 100 kadar dükkan açmayı ve örneğin bu sezonun en revaçta ürünü olacağına inandığımız Zidane formasından ilk etapta 500,000 adet üretip, pazarlamayı planlıyoruz. Geçen sezon Barnebau stadındaki Barcelona biletleri iyi satmıştı biz bu sene bilet hasılatımızı fazlasıyla katladık. Zidane transfer günü katıldığı basın toplantısında hemen tüm soruları kısa-kısa geçiştirirken “detaylı açıklamaları yarın yapacağım” diyordu, ertesi gün o uzun açıklamalarını hangi kanalda yaptı dersin? Elbette kulübün şifreli kanalında. Ya internet gelirlerimiz? Real Kulübünün web sayfasını günde ortalama 100,000 kişi ziyaret eder. Zidane’ın Real’li olduğu gün sitemizin ziyaretçi sayısı kaçtı biliyor musun? 800,000. Zidane’a her yıl vergiler de düştükten sonra 7,8 milyon dolar garanti ettik, neye karşılık? “İmaj hakları” denilen şeyin %90’ına karşılık. Yani Zidane’ın medyada her arz-ı endam edişinde ya da bir markaya imza atışında alacağı paranın %90’ı bizim olacak. Zidane’ın 90 dakika sahada ne yaptığı bizim için pek önemli değil biz Zidane’lı Real için şimdiden 10 özel uluslararası maç anlaşması yaptık. Mesela bu maçlardan birini Mısır’da yapacağız ve orada oynamayı 2,2 milyon dolar karşılığında kabul ettik.
       Sinyor Florentino Perez susmak bilmiyordu. Rakamları saydıkça gözlerinde dolar işaretleri oluşmaya başlamıştı. Zidane’ın transferinde aracı kişilerin aldığı komisyonların bile 3 milyon doları bulduğunu falan anlatmaya başlamıştı ki artık uyanmak istiyordum. Dayanamadım, vedalaşırken espriyi patlattım : Desenize başkan, biz Zidane’ın aldığı paralar karşısında parmak ısırırken, meğer o çok ucuza gitmiş..!
       
       
       
       
       
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları