Home page
Haber Menüsü


Koç: Türkiye bilgi toplumunda 47. sırada
Koç Holding Bilgi Grubu Yürütme Komitesi Başkanı Ali Koç, Türkiye’nin yüzde 5’lik dijitalleşmeyle vasat ülke olduğunu, bilgi toplumunda ise 47. sırada yeraldığını söyledi.
İstanbul
AA
8 Eylül— Koç Bilgi Grubu Yürütme Komitesi Başkanı Ali Koç, Türkiye’nin bilgi toplumuna ilerleme aşamasında yavaş kaldığını belirterek, bilgi toplumu kriterlerine göre Türkiye’nin dünyada 47. sırada olduğunu söyledi. Koç, Harbiye Askeri Müze’deki ‘e-devlet’ forumundaki konuşmasında, Türkiye’nin yüzde 5’lik dijitalleşmeyle dünya ortalamasına göre vasat kaldığını ifade etti.

   
 
       
   
MSNBC News Devlet internet teknolojisinde 'yaya'
MSNBC News Türkiye e-Devlet'te emekliyor
MSNBC News TÜSİAD: Yolsuzluk zirveye çıktı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Teknolojinin körüklediği küreselleşmenin getirdiği yeni rekabet şartlarının, yeni fırsatların ve tehditlerin de nerede olduğunu çok net gösterdiğine işaret eden Koç, dünyayı homojen hale getiren ağ ekonomisinin Türk firmalara tüm dünyaya açılma fırsatı ve iç pazarımızı dünya firmalarına açma fırsatı getirebileceği gibi sistem dışında da bırakabileceğini kaydetti. Ali Koç, şöyle devam etti:
       “Küreselleşmenin doludizgin hızlandığı son 10 yılda rekabet gücümüzde hak ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamamış bulunuyoruz. Ve izleyen süreçte bizler bu yüksek tempolu değişimden ve uzun vadeli stratejilerden çok çabuk saptık. Bu durum da değişim sürecine bizden sonra giren ülkelerin, ‘yükselen yıldız’ sıfatımızı elimizden almasına yol açtı.”
       Türkiye’nin yılda 200 milyar dolar gayri safi milli hasılayla (GSMH) dünyada ancak 20. sıralarda bulunduğunu hatırlatan Koç, “Yeni ekonomik düzenin anlamlandırdığı ölçek, bizlerin çok belirgin tehditlerle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” dedi.
       
TÜRKİYE ORTALARDA YERALIYOR
       Türkiye’nin sanayi ölçeğindeki yerine paralellik göstermeyen konumda bulunduğunu kaydeden Koç, “Bugün Türkiye, yüzde 5’lik dijitalleşme oranıyla dünya ortalamasında vasat bir ülkedir. GSMH sıralamasında 20’li sıradaki Türkiye’yi, bilgi toplumu kriterlerine göre 47. sırada bulmamız işte bunu anlatıyor” diye konuştu.
       Koç, e-devlet istikametinde atılan her adımın telekom altyapısı ve erişim sorunlarını otomatik olarak çözüme kavuşturacağını belirterek, bu yöndeki yapılanmanın kamu ağırlıklı değil, akademik birikimin, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının bileşimiyle yaratılabileceğini söyledi.
       Değişime ayak uydurabilen temel ekonomi şirketlerinin, global anlamda sektörlerinde açık ara ile lider durumuna gelebildiklerini belirten Koç, yakın gelecekte de devletlerin yeniden yapılanması ve sorumluluklarını gerçekleştirmede yeni yaklaşımlar ortaya koymalarının vazgeçilmez olacağını kaydetti.
       Ali Koç, bunun gerçekleştirilmesinde devletin en büyük yardımcısının bilişim teknolojileri olacağını ifade ederek, sıçrama yapan ülkelerin başarısında bu konuda ulusal strateji ile politikaların olşuturularak istikrarla uygulanmasının rol oynadığını söyledi.
       
YOLSUZLUK BÜYÜK ENGEL
       Türkiye’nin beyin göçü sıralamasında ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Ali Koç, bunun en büyük nedeninin siyasi iradenin kısa vadeli bakışı ve istikrarsızlık olduğunu söyledi.
       Türkiye’nin ilerlemesindeki en büyük engellerden birinin yolsuzluk olduğunu ifade eden Koç, “Bir ülkenin gündemi, yolsuzluklarla meşgul ise kendi rekabet gücünü de kendisi baltalıyor demektir. Ahlaklı üretimi teşvik edecek, katma değer yaratanlara hakkını verecek ortamı ve düzeni yaratmak devletin ana görevidir. Bu ne yazık ki bizlerin birincil gündemi olamamakta, Ankara odaklı ve siyaset ilişkili kısa vadeli modellere saplanıp kalmaktayız” şeklinde konuştu.
       
GEBHART: DOĞRU KAMYONDASINIZ
       Bu arada, Avrupa Komisyonu Enformasyon Topluluğu Müdürü Hans Peter Gebhardt da, “Yeni teknoloji otoyolunda doğru kamyondasınız. Şimdi önemli olan, bunun yasal idare düzenlemelerini yapıp gelişmenin önünü açmaktır” dedi.
       Gebhardt, e-devlet forumundaki konuşmasında, Türkiye’nin, tam üyelik müzakereleri başlamadığı için e-Türkiye konusunda istediğini yapmakta özgür olduğunu, ancak müzakereler başladığında bir şeyler yapmak zorunda kalacağını söyledi.
       Hans Peter Gebhardt, o nedenle zamanı çok iyi kullanmak gerektiğini söylerken; tüm hizmetlerde lisans sözkonusu olunca çok saydam ve açık düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.
       TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak da, Türkiye’nin e-Avrupa programına dahil olmasıyla, e-devlet tartışmalarının tetiklendiğini kaydetti.
       Bu proje çerçevesinde Türkiye’nin 26 kritere uymayı taahhüt ettiğini belirten Pak, 2002 sonunda ara rapor, 2003 sonunda da son raporun verileceğini, bu programın hayata geçirilmesi durumunda Türkiye’nin e-devleti hayata geçireceğini söyledi. Namık Kemal Pak, bu projenin uzun dönemde bilgi toplumuna geçişin stratejisi olduğunu söyledi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları