Home page
Haber Menüsü


Etibank sanıkları yargı önüne çıkıyor
Etibank’ı çeşitli yöntemlerle 480 trilyon lira zarara uğrattıkları iddiasıyla bankanın eski sahibi Dinç Bilgin ile eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılanmasına, çarşamba günü başlanacak.
İstanbul
AA
27 Ağustos — DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz tarafından hazırlanan 64 sayfalık dava iddianamesinde, bankanın “back to back”, üçüncü şahıslar veya bunlara ait firmalar ile paravan firmalara kullandırılan kredilerle içinin boşaltıldığı belirtildi. Sanıkların, 3.5 ile 33 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.

   
 
       
    MSNBC News Medya Holding Etibank borçlarını 5 yılda ödeyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“Hileli yöntemlerle satın alınan bankanın içi tamamen boşaltılmış ve banka, normal bankacılık faaliyetlerini yapamaz duruma düştüğünde sözü edilen tarihte TMSF’ye devredilmiş, böylece bankanın uğradığı zarar Türk vergi mükellefinin üzerine yıkılmıştır.”
DGM CUMHURIYET SAVCISI ERCAN CENGIZ
(İddianameden)
       Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devrinden önce Etibank A.Ş’yi çeşitli yöntemlerle 480 trilyon 12 milyar lira zarara uğrattıkları öne sürülen bankanın eski sahibi Dinç Bilgin, eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar ile oğullarının da aralarında bulunduğu 18 sanığın yargılanmasına, 29 Ağustos Çarşamba günü İstanbul 6 No’lu DGM’de başlanacak.
       Sanıklardan Dinç Bilgin, Cavit Çağlar ve Mehmet Nail Keçili’nin tutuklu olduğu dava kapsamında, Önay Şevket Bilgin, Mustafa Çağlar, İsmail Hakkı Karakaya, Mustafa Dinçer, Ferhat Mengiloğlu, Murat Yüksel, Ayşe Hande Güven, Ziya Koşay, Yalçın Ayaydın, Türker İnanoğlu, Yasin Kadri Ekinci, Nevzat Ak, Aziz Başkurt Okaygün, Hakkı Cengiz Kırgül ve Ali Cüney Ortan da “tutuksuz sanık” sıfatıyla yargılanacak.
       
ÇETE İDDİASIYLA YARGILANACAKLAR
       İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz tarafından hazırlanan 64 sayfalık dava iddianamesinde, Etibank A.Ş’nin, taahhütlerini karşılamada önemli bir likidite baskısıyla karşı karşıya bulunması ve bünyesindeki mali sorunlar nedeniyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu kararıyla 27 Ekim 2000 tarihinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredildiği hatırlatıldı. İddianamede, Etibank A.Ş. ile ilgili yapılan tespitler sonucu, tasarruf sahiplerinin Etibank’a yatırdıkları mevduatlar ile banka kaynaklarından yabancı bankalara yapılan depoların, bankanın hakim hissedarları Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar tarafından oluşturulan suç örgütü aracılığıyla dolaylı yollar, üçüncü şahıslar veya bunlara ait paravan firmalar aracılığıyla kendi hesaplarına aktarıldığı, sonuçta banka kaynaklarının mevduat sahiplerinin aleyhine ve banka hakim hissedarları lehine yasal olmayan bir şekilde kullanıldığı belirtildi.
       
CEZA İSTEMLERİ
       İddianamenin ceza istemleri bölümünde, Etibank A.Ş’nin eski hakim hissedarı ve eski Yönetim Kurulu Başkanı Dinç Bilgin ile grubu vasıtasıyla Etibank A.Ş’nin hakim hissedarı olan Cavit Çağlar’ın, “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak”, “2 kez nitelikli dolandırıcılık”, “Bankalar Yasası’na muhalefet (Zimmet)” ve “Sahte hususi evrak tanzim etmek” suçlarından dolayı 17.5 ile 33’er yıl arasında arasında ağır hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.
       Cen Ajans Grubu’na bağlı firmaları kullanmak suretiyle Dinç Bilgin Grubu ve kendine haksız çıkar sağlamakla suçlanan Mehmet Nail Keçili’nin de “Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle katılmak” ve “Bankalar Yasası’na muhalefet (Zimmet) suçuna iştirak”ten dolayı 5.5 ile 9.5 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, Önay Şevket Bilgin’in “Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle katılmak”, “2 kez nitelikli dolandırıcılık” ve “Bankalar Yasası’na muhalefet” suçlarından dolayı 16 ile 29 yıl, Mustafa Çağlar’ın da “Cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle katılmak” ve “2 kez nitelikli dolandırıcılık” suçundan 10 ile 17 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Diğer sanıkların da çeşitli suçlarla 3.5 ile 21.5 yıl arasında çeşitli ağır hapis cezalarına çarptırılmaları istendi.
       
SAVCI: ÖDEME PLANI DAVAYI
ORTADAN KALDIRMAZ
       Öte yandan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile Bilgin Grubu arasında yapılan görüşmeler sonunda, geçen hafta ödeme planı konusunda anlaşmaya varılmıştı. İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, TMSF’nin Bilgin Grubu’nun ödeme planını kabul etmesinin, 6 No’lu DGM’de görülmesine başlanacak davayı ortadan kaldırmayacağını söyledi.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları