Home page
Haber Menüsü



Yine Casa kazası: 4 ölü
Test uçuşu yapan İspanyol Casa uçağının 3’ü İspanyol, biri Türk mürettebatı hayatını kaybetti.
Ankara
NTV
    18 Mayıs—  Malatya’da çarşamba günü Casa tipi uçağın düşmesi sonucu şehit olan askerlerin cenazesi toprağa verilmeden, bu kez dün Ankara’da Casa tipi bir uçak daha düştü.  

   
 
       
    MSNBC News Şehitler bugün uğurlanıyor
MSNBC News Askeri uçak nasıl düştü?
MSNBC News Casa'ların üretimi sürüyor
MSNBC News "Casa'nın hidrolik sorunu var"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Akıncılar beldesinde meydana gelen uçak kazasında bir Türk ile 3 İspanyolun öldüğü bildirildi. Ankara’da TAI tarafından Deniz Kuvvetleri için modifiye edilen ve deniz karakol uçağı olarak kullanılması planlan Casa tipi uçak, dün Akıncılar hava üssünden test uçuşu için havalandı. Uçak, kalkışından kısa bir süre sonra 100 feete yükselmesinin ardından yana yatarak yere düştü. Uçağın içinde bulunan biri Türk diğerleri İspanyol 4 kişilik teknik ekipten kurtulan olmadı.
       
ÖLENLERİN KİMLİKLERİ
       İspanyol baş pilot Jose Luis Gasco, kaptan pilot Daniel Aro, uçuş mühendisi Eugenio Munoz ile Türk teknisyen Emin Kıray hayatını kaybetti. Uçağın düşün nedeni henüz bilinmiyor. Askeri birimler, uçağın düştüğü bölgedeki araştırmalarını sürdürüyor.Deniz karakol uçağına dönüştürülen Casa tipi uçağın Haziran ayında Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyordu.
       
UÇUŞLAR DURDURULDU
       Casa tipi hafif nakliye uçaklarının birbiri ardına düşmesi üzerine Hava kuvvetleri komutanlığı, envanterindeki Casa uçaklarının uçuşlarını ikinci bir emre kadar durdurdu.
       Kayseri Hava İkmal ve Bakım merkez komutanlığı’nın tavsiyeleri doğrultusunda Casa uçaklarının, tüm eğitim uçuşları dün itibariyle durduruldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu yöndeki kararı ulaştırma birliklerine gönderildi. Durdurma kararına, VIP uçuşları da dahil edildi. Uçakların kesin düşüş nedeninin ortaya çıkmasına kadar söz konusu emrin uygulanacağı bildirildi. Aciliyet geriktiren görev ve harekat uçuşları ise alınacak özel izinden sonra gerçekleştirilecek.
       Hava Kuvetleri’nin envanterinde 50 adet Casa uçağı bulunuyor.
       
TAI’NİN AÇIKLAMASI
       TAI Genel Müdürü kaya İrgenç, uçağın saat 12.15 sularında Akıncı ana üssünden havalandıktan sonra 100 feet (30-35 metre) yükseldiğini, ancak önce sağ kanadını sonra gövdesini vurduğunu anlattı. İrgenç, şöyle konuştu:
       “Ana gövde hasarsız görünmesine rağmen pilot kabini büyük hasar görmüştür. Uçak kazalarında hemen bir sonuca ulaşmak yanlış olur, spekülatif olur. İspanya’dan Casa firmasından bir kaza kırım heyeti yola çıktı. Yönetim Kurulu Başkanı Mr. Fernandez de bu ekibe dahil. Kazanın sorumluğu bizdedir. Hava Kuvvetleri’nin bir sorumluğu yoktur bu aşamada. Karakutu bulunmuştur. Uçuş emniyetinde hiçbir eksiklik sözkonusu değildir.”
       
ECEVİT: SIKI İNCELEME GEREK
       Başbakan Bülent Ecevit, CASA tipi uçakların düşmesiyle ilgili olarak, çok sağlam, çok sıkı bir inceleme yapılması gerektiğini söyledi.
       Bu arada kaza nedeniyle Ecevit’in başsağlığı dileği, İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği Geçici İşgüderi Cuiermo Corral’a telefonla iletildi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, elim uçak kazasında 3 İspanyol vatandaşının yaşamlarını yitirmesi nedeniyle Başbakan Ecevit’in başsağlığı dileğinin, Corral’a telefonla iletildiği kaydedildi.
        Başbakan Ecevit, Gençlik Haftası dolayısıyla Devlet Bakanı Fikret Ünlü başkanlığındaki gençlik heyetini kabulünden sonra, Başbakanlık Yeni Binası’ndan ayrılırken, bir gazetecinin, “Son günlerde CASA uçakları peş peşe düşmeye başladı. Bununla ilgili size gelen bir bilgi var mı?” sorusu üzerine, şunları söyledi:
        “Bu, teknik bir olay. Benim yetkinliğim yok tabii. Ama çok sağlam, çok sıkı bir inceleme yapılması gerekiyor ki, zaten bu konuda yapılmakta olduğuna inanıyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”
       
“TALİHSİZ TESADÜF”
       İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği, Malatya’dan sonra Ankara’da iki gün ara ile meydana gelen Casa tipi uçak kazasını “talihsiz tesadüf” olarak niteledi.
       NTV’nin sorularını yanıtlayan İspanyol Büyükelçiliği yetkilileri, İspanyol pilotlarının deneme ve eğitim için düzenli olarak Türkiye’ye geldiğini ifade ettiler. Büyükelçilik yetkilileri, kazada ölen İspanyolların 2 hafta önce Casa uçaklarının rutin kontrolü için Türkiye’ye geldiğini belirterek, bu kişilerin Türkiye’de bulunma nedeni ile Malatya’da Çarşamba günü meydana gelen kaza arasında bir ilişki bulunmadığını vurguladılar.
       İspanya’daki Casa firmasından da yeni bir teknik ekibin Türkiye’ye gelebileceğini belirten İspanyol yetkililer, çarşamba günü Malatya’da dün de Ankara’da meydana gelen uçak kazasını “talihsiz bir tesadüf” olarak nitelediler.
       
GENEL MÜDÜR GELİYOR
       Casa’ların kaza yapması İspaya’da geniş yankı uyandırdı. Bu çerçevede Casa firması Genel Müdürü Alberto Fernandez ve bir teknik heyetin Türkiye’ye geleceği öğrenildi. NTV’nin İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden edindiği bilgiye göre, Fernandez, teknik bir heyetle birlikte Ankara’ya gelme kararı aldı.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları