Home page
Haber Menüsü


AB gelişmeleri yakından izliyor
Türkiye’de yaşanan ekonomik gelişmeler, AB’nin bütün kurumları tarafından çok yakından izlemeye alındı.
Güldener Sonumut/Brüksel
NTV
22 Şubat— AB’nin ekonomi kurmayları, Türkiye’deki iktisadi krizin çok ilginç olduğunu, ve Türkiye’nin kronik sorunlarını bir kez daha ortaya çıkarttığını söylediler.

   
 
       
   
MSNBC News Döviz kuru dalgalanmaya bırakıldı
MSNBC News İş Bankası'nda dolar kuru, 1milyon
MSNBC News Merkez Bankası aktif rol üstlenecek
MSNBC News Uzmanlar: Devalüasyon lobisi galip
MSNBC News IMF'den Türkiye'ye tam destek
MSNBC News Dünya Bankası'ndan da destek geldi
MSNBC News Bayar: THY ve Telekom için gerekeni yaptık
MSNBC News Borsa yükselişte, dolar 780 bin lira
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’de ekonominin nakit para akışı üzerine döndüğünü belirten yetkililer, herhangi bir nakit sıkıntısının ekonomiyi krize sürüklediğini ifade ediyorlar.
       Ayni kaynaklar, hükümetin bütçesi, salt vergi gelirleri ve borçlanma üzerine kurulduğunu ancak vergilerin öngörülen oranda toplanamadığını söylüyorlar.
Güldener Sonumut

       AB’ye üye ülkelerde, hükümetler, öngörülen vergilerin yüzde 86 ile 103’u toplarken, AB’ye aday ülkelerde bu oranın yüzde 68 ile 81 arası olduğunu, Türkiye’de de son 5 yılın ortalamasının yüzde 46 ile52 civarında olduğunu belirtiyorlar.
       Türkiye’de nakit para akışında kara paranın çok büyük bir oranda bulunduğunu söyleyen yetkililer, 45 ile 60 milyar civarında bir kara paranın bulunduğunu söylüyorlar. Komisyon yetkilileri, bu karar paranın ekonomide bulunduğunu, bunun hem iyi hem de kötü yönleri olduğunu vurguluyor. Tüm krizlere rağmen, Türk ekonomisinin ayakta durduğunu belirten yetkililer, bunun en büyük nedeninin kara para olduğunu altını çizerek vurguluyorlar. Türkiye’de hükümetin kara para, yolsuzluk ve rüşvet konusunda mücadelesinin yeterince etkili olmadığına dikkat çeken yetkililer, sermaye akışlarının da kontrol altına alınması gerektiğini mali yapılanma ile bankacılık sisteminin tamamen gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
       
KRİZ Mİ DEĞİL Mİ?
       Avrupa Komisyonu yetkilileri, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin başlangıcının siyasi bir nedeni olduğunu, ancak buna rağmen böyle bir ekonomik krizin çıkmaması gerektiğini belirtiyorlar.
       Yetkililer, yaşanan siyasi krizin normalde hiçbir ekonomik boyutu olmadığını hatırlatıyor. Ayni kaynaklar, ” Türkiye’de başbakan veya Cumhurbaşkanı, ekonomik bir önlem üzerine tartışmadılar. Hiçbirisi, Türkiye’nin IMF programından sapacağı yönünde bir açıklama yapmadı.
       Veya IMF’ye karşı çıkan bir açıklama yapmadı. Ayni şekilde, Hükümetin harcamaları arttıracağı yönünde bir açıklama yapmadı. Bu çerçevede, iki kişi arasında yaşanan küçük çapta bir siyasi krizin yaşandığını, ancak sağduyulu herkesin bu siyasi krizin Türkiye’nin ekonomik programından sapmaya neden olmayacağını bilir” seklinde konuşuyorlar.
       Yetkililer, buna rağmen, piyasaların karıştığını bunun da en büyük nedeninin, “Türk ekonomisinde söz sahibi olan kişi ve kurumların ( özel sektör ) nabız tutmasını bilmediklerini ve iyi değerlendirmede bulunamadıklarını” söylüyorlar.
       
BANKACILIK SİSTEMİ
       Avrupa Komisyon yetkilileri, Türkiye’de bankacılık sektöründe temelden bir yeniden yapılanmaya gidilmesi gerektiğini bildiriyorlar. Bankaların borçlanma oranları, para akışı, paranın kaynağı konusunda çok sorunlar yaşandığını bu yüzden de kara paranın serbestçe piyasada dolaştığını ifade ediyorlar.
       Cook ratioları’nın Türkiye’de uygulandığı taktirde, daha Türkiye’de batan bankanın olmayacağı ve bu çerçevede de mali piyasalarda güvenin artacağını ileri sürüyorlar.
       
EKONOMİK PROGRAM
       Avrupa Komisyonu yetkilileri, Türkiye’nin AB’ye aday olduğunu hatırlatırken, Ankara’nın Kopenhag kriterlerine uyması gerektiğini vurgulayarak, Kopenhag kriterlerinde ekonomik şartların da bulunduğunu hatırlatıyorlar.
       Serbest piyasa ekonomisi, rekabet ortamı, tekelcilikle mücadele, düşük bütçe ve kamu borçlarının bulunması gerektiğini söyleyen yetkililer, Türkiye’nin bu hususlara da ağırlık vermesi gerektiğini söylüyorlar.
       Bu çerçevede, Türkiye’de kısa vadede nakit sıkıntısı yaşanacağını, ancak IMF programına Ankara’nın devam etmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu bağlamda da kamu harcamalarının arttırılmaması, hatta aşağıya indirilmesi, kamu borçlanmasını sabitleştirmek, vergilerin zamanında ve beklenen oranda toplanması devam edilmesi gereken önlemler arasında yer aldığını söylüyorlar.
       Avrupa Merkez Bankası:
       
Avrupa Merkez Bankası yetkilileri de Türkiye’deki mali krizi yakından izliyorlar.
       Türkiye’nin de dahil olduğu Güneydoğu Avrupa ülkelerinden sorumlu müdürlük, Türkiye’deki mali sıkıntıları söyle anlatıyor.
       ” Pazartesi gününden itibaren, Türkiye’de çok büyük ve önemli bir ekonomik çalkantı yaşanıyor. Bu ekonomik krizin büyük bir kısmi sanal bir kriz. Ortada bir nakit sıkıntısı var. Bankalar para sıkıntısına düştü. TCMB’nin döviz rezervi oldukça yüksek. 25 milyar dolar civarında. Buna karşılık Türk Lirası bazında bir nakit sıkıntısı bulunuyor. Bugüne kadar, Türk Hükümeti, döviz kurunu kontrol ediyordu.
       Alınan kararlara bakıldığında, kambiyo kurunda dalgalanmaya bırakılıp, faiz oranlarını kontrol etmeye çalışacak. Ancak bu şekilde, enflasyon oranını ve hedef rakamlarda sapmanın yaşanmayacak. Ancak burada, kısa vadeli nakit sıkıntısı yaşanıyor. Overnight faizlere bakıldığında, %3800 ile 5200 arasında oranlar bulunuyor.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları