Home page
Haber Menüsü


IMF’den Türkiye’ye tam destek
IMF Başkanı Köhler IMF-Türk hükümeti görüşmelerinde, bankacılığın yeniden yapılandırılmasında artan maliyetin bir kısmının karşılanması için kaynak sağlanması olanaklarının araştırılacağını açıkladı.
Ümit Enginsoy/Washington
NTV-MSNBC
22 Şubat — Ankara’daki ekonomi zirvesinin ardından Washington’daki IMF merkezinde yapılan değerlendirme toplantısından sonra açıklama yapan Köhler, ilk baştaki muhtemel artışın ardından, enflasyonun düşme trendinin süreceği ve döviz kurunun istikrara kavuşacağı beklentisi taşıdıklarını belirtti.

   
 
       
    MSNBC News Döviz kuru dalgalanmaya bırakılıyor
MSNBC News Fischer: Hükümet programı güçlendirmek istiyor
MSNBC News Dünya Bankası'ndan da destek geldi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uluslararası Para Fonu (IMF), Türk hükümetinin aldığı son kararlara desteğini dile getirirken, bankacılık sektörünün yeniden yapılanmasında yeni durumun getireceği maliyet artışının bir kısmının karşılanması için ek kaynak sağlanabileceğine işaret etti.
       Ankara’daki ekonomi zirvesinin ardından Türkiye’deki durum, IMF’nin Washington’daki merkezinde yapılan bir toplantıyla değerlendirildi.
       IMF Başkanı Horst Köhler, bu toplantının ardından yaptığı açıklamada, döviz kurlarının dalgalanmaya bırakılması yolunda Türk hükümetinin aldığı kararı desteklediklerini ve bankacılığın yeniden yapılandırılmasına kaynak sağlanması konusunun Türkiye hükümetiyle görüşüleceğini bildirdi.
       Horst Köhler, uluslararası bankalara da Türkiye’ye destek çağrısında bulundu.
       Köhler’in açıklamasındaki satırbaşları şöyle:
* Türk hükümetiyle IMF arasında görüşmelere bu hafta başlanacak.
* Bu görüşmelerde, bankacılığın yeniden yapılandırılmasında artan maliyetin bir kısmının karşılanması için programda kaynak sağlanması olanakları araştırılacak.
* Döviz kurlarının dalgalanmaya bırakılması kararını destekliyoruz.
* Başlangıçta enflasyonda artış olabilir, ancak sıkı para politikalarının sürmesi koşuluyla daha sonra enflasyondaki düşme trendinin sürmesi ve döviz kurlarının istikrara kavuşması gerekiyor.
* Yeni uygulamadan dolayı makroekonomik hedefler gözden geçirilecek.
* Türkiye’ye yeni kredi diliminin, öngörüldüğü gibi gelecek haftalarda serbest bırakılması öngörülüyor.
* Uluslararası ticari bankalar, Aralık ayında söz verdikleri gibi Türkiye’yi desteklemeli, Türk bankalarında pozisyon bulundurmalı.
* IMF Başkanı Köhler’in açıklaması şöyle:
* IMF, Türk yetkililerinin Türk Lirasını dalgalanmaya bırakma yolundaki kararını desteklemektedir. İleriye baktığımızda, Türk hükümetinin enflasyonu düşürme ve sürdürülebilir bir büyüme sağlama yolundaki hedefleri devam ettirmesini memnuniyetle karşılıyoruz.
* Sıkı para politikalarıyla, döviz kurlarının istikrara kavuşması, muhtemel bir artışın ardından enflasyondaki düşmenin sürmesi ve IMF destekli ekonomik programdan elde edilen temel kazanımların korunması beklenmektedir.
* Türk hükümetinin ekonomik programının hedefleri değişmemekle birlikte, döviz kuru rejimindeki yeni uygulama IMF destekli ekonomik programın, makro ekonomik çerçevesinin gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Türk yetkilileri, programın yapısal bölümünün planlandığı gibi uygulanmaya devam edeceğini duyurmuşlardır.
* Mevcut IMF anlaşması çerçevesinde Türkiye’ye yeni kredi diliminin önümüzdeki haftalarda serbest bırakılmasına da yönelik olarak IMF yetkilileriyle Türk hükümeti arasında, programda gerekli değişikliklerin görüşülmesine bu hafta başlanacağını umuyoruz.
* Bu görüşmelerde, bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkin artan maliyetlerin bir kısmının karşılanması amacıyla, programda kaynak sağlanması imkanları da araştırılacak.
* Türkiye’nin, bu programının başarıya ulaşmasında özel kreditörlerin katkısı kritik önem taşıyacaktır. IMF, uluslararası ticari bankalardan Türk ticari bankalarıyla işlemlerini sürdürmelerini, Aralık 2000’de kendi istekleriyle varılan anlaşma doğrultusunda beklemektedir.
       Öte yandan IMF yetkilileri, IMF Türkiye masası şefi Carlo Cottarelli’nin, görüşmeler için Türkiye’ye dönmekte olduğunu belirttiler.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları