Home page
Haber Menüsü


Bush’tan bomba dersleri
Bush’un Irak saldırısını “rutin” olarak adlandırması, bunun daha başlangıç olduğunu gösteriyor. Dün akşamki hava harekatı Türkiye’ye de önemli bir mesaj niteliği taşıyor.
NTV-MSNBC
George W. Bush 
  Saddam Hüseyin


    17 Şubat—  George W. Bush, seçim kampanyalarında asıl hedefin “Saddam’ı devirmek” olduğunu defalarca söylemişti. Yönetime gelir gelmez de bunun ilk işaretini verdi. ABD ve İngiliz uçaklarının dün gece Irak’a düzenlediği harekat Türkiye’ye de mesaj niteliği taşıyor. Başlangıç niteliği taşıyan bombardımanla birlikte Ortadoğu’da kartlar yeniden açılacak.Tansiyonlu ve gergin bir dönem başlıyor. Ankara ABD ilişkileri de hassas bir sürece giriyor.  

   
 
       
    MSNBC News Ecevit'ten Bush'a 'görüşme' çağrısı
MSNBC News ABD uçakları Bağdat'ı vurdu
MSNBC News ABD: Harekat savunma amaçlı
MSNBC News Irak: Saldırıya İsrail de katıldı
MSNBC News Saldırıya farklı tepkiler
MSNBC News Cem: Bombardıman ciddi bir olay
 
NTVMSNBC Reklam  
 

     
Live Vote is temporarily unavailable.

       Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı George Bush, ilk gezisi için gittiği Meksika’dan yaptığı açıklamada Irak’ın güneyine düzenlenen saldırının “rutin” bir harekat olduğunu söyledi. Ancak uluslararası gözlemciler bunun böyle olduğunu düşünmüyor. Harekatın Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın 23 Şubatta bölgeye yapacağı ziyaretin hemen öncesine rastlaması, Türkiye’nin harekattan haberdar edilmemesi ve Bush’un görev geldikten kısa bir süre sonra Saddam’a ilk gözdağını vermesi hiç de “rutin” bir harekat olarak görünmüyor.
       
Irak’tan intikam yemini

       
ZEMİN HAZIRLANDI
       George W. Bush, seçim kampanyaları süresince Irak lideri Saddam Hüseyin’in devrilmesi gerektiğini defalarca söyledi. Körfez Savaşı sırasında ABD Genelkurmay Başkanı olan Colin Powell’ı Dışişleri Bakanlığı’na getirmesi de anlamlı görünüyordu.
       Amerikan yönetimi son olarak hafta içinde Irak muhalefetine silahlı eğitim verilmesi kararını almıştı. Bundan önce de Bush, muhalif gruplara 4 milyon dolar yardım yapılmasını onaylamıştı.
       Harekat için zemin hazırlanıyordu.

Irak televizyonu yaralı çocukların görüntülerini yayınladı.        
       Birleşmiş Milletler silah gözlemcilerinin Irak’a girme çabaları sonuçsuz kalmıştı. ABD, son olarak BM silah gözlemcilerinin Irak’a girmesine izin verilmediğinde de uçuşa yasak bölgeye bir operasyon düzenlemişti.
       Son aylarda, Saddam Hüseyin’in kitle imha silahları ürettiğine ilişkin haberler geliyordu.
       Uzmanlar, “Saddam’ın yeni Amerikan yönetiminin tahammül sınırını ölçmeye çalıştığını” söylüyorlar.
       
DEVAM EDECEK
       Bush’un bu operasyonu “rutin” olarak adlandırmasının ardında Amerikan halkına ve dünyaya “bunun bir başlangıç olduğu” mesajı yatıyordu.
       George W. Bush’un ilk dış gezisinde harekat emrini vermiş olması siyasi gözlemcileri şaşırtmadı. Çünkü ABD Başkanları’nın dış geziler sırasında harekat başlatmaları ilk değil. Daha önce Başkan Lyndon Johnson ve Richard Nixon da Vietnam’a en büyük harekat emirlerini yurtdışı geziler sırasında vermişlerdi.
       
Irak basını: Etkili eylem yapılmalı

       
ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM
       NTV Washington muhabiri Ümit Enginsoy’un görüştüğü Amerikalı uzmanlar, bu operasyonun yürütülüş biçimiyle Başkan Bush’un Türkiye’ye olumsuz bir mesaj verdiğini savundular.
       Türkiye’nin Irak politikasından rahatsızlık duyan Amerika’nın Ankara’yı operasyonla ilgili bilgilendirmediğini ve Dışişleri Bakanı Powel’ın Ortadoğu gezisine Türkiye’yi dahil etmediğine dikkat çektiler.
       Dışişleri Bakanı İsmail Cem de ilk açıklamasında operasyonu “ciddi bir olay” olarak nitelendirdi ve “bu tarz olayların kendisini tekrar etmemesini istiyoruz” dedi.
       Amerikan yönetimi Türkiye ile Irak arasındaki yakınlaşmadan duyduğu rahatsızlıkları daha önce de defalarca belirtmişti. İki ülke arasında yeniden diplomatik ilişkiler kurulmuş, ticaret heyetleri Bağdat’a birkaç kez gitmişti. Türkiye, Irak’a uygulanan ambargonun kalkmasa bile hafifletileceğini ve böylece iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişeceğini düşünüyordu.
       
İLİŞKİLER YENİDEN ŞEKİLLENECEK
       ABD ve İngiliz uçaklarının Irak’ın güneyine düzenlediği harekat Türkiye için de bir mesajdı: 1- Saddam’a daha fazla yaklaşma; 2- Irak’a yönelik askeri harekatı Türkiye olmadan da yapabiliriz.
       Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin Irak harekatı ışığında yeniden şekilleneceği belirtiliyor.
       
İsrail: İran-Irak-Suriye yakınlaşması tehlikeli

       
İSRAİL’E KARŞI ARAP BİRLİĞİ
       Irak yönetimi ise ilk açıklamasında saldırının İsrail’le ortaklaşa düzenlendiğini duyurdu. Irak’ın amacı İsrail-Filistin gerginliği döneminde, bütün gözler ABD’nin üzerine dönmüşken, İsrail’e karşı Arap ülkelerine yanına çekmek ve Arap dünyasının desteğini almak.
       Bush ise İsrail-Filistin arasında gerginliğin had safhaya çıktığı bir dönemde Irak’ı bombalayarak, Amerikan yönetimi açısından Ortadoğu’da önceliğin Filistin-İsrail barışı değil, Irak olduğunu gösteriyordu.
       
İRAN: BUSH BABASININ YOLUNDA
       İran Devlet Radyosu, ABD Başkanı George W.Bush‘u, babası eski ABD Başkanı George Bush‘un bıraktığı yerden devam etmeye çalışmak ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin‘i devirmeye çalışmakla suçladı. Radyoda, Irak‘ın bombalanmasıyla ilgili bir yorumda, “ABD saldırıları, George W.Bush‘un, babasının askeri araçlara başvurarak Saddam rejimini devirme siyasetini izlemek istediğinin açık mesajını veriyor“ denildi. Yorumda, saldırıların zamanlamasının, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell‘ın gelecek hafta başlayacak Ortadoğu gezisi öncesine getirilerek, bununla Arap devletlerine ABD‘nin dünyanın tek süper gücü olduğunun hatırlatılmasının amaçlandığı öne sürüldü.
       
NEW YORK‘TA SADDAM ALARMI
       Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin‘in, Bağdat‘a düzenlenen saldırıya karşılık misillemede bulunması olasılığına karşı New York‘ta genel güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirildi. New York polis müdürü Bernard Kerik, yaptığı açıklamada, polisin alarm düzeyini “yüksek teyakkuz hali“ olarak tanımlanan “Bravo“ya çıkardıklarını kaydetti. Kentte uygulanan yoğun güvenlik önlemleri kapsamında İsrail ve Filistin yönetimine ait binalarda, Empire State Building ve Dünya Ticaret Merkezi‘nde (WTC) güvenliğin artırıldığı belirtildi. New York polisinin, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ile işbirliği yaptığı bildirildi.
       
       
       
       
 
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları