Home page
Haber Menüsü


Depremde ölü sayısı 100 bine çıkıyor
 
Hindistan Savunma Bakanı George Fernandes, korkunç depremde ölenlerin sayısının 100 bini bulabileceğini belirtti.   Ranvir Singh, Hindistan'da ölen depremzedeler için dua ediyor

 
Ahmedabad
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
30 Ocak—  Hindistan Savunma Bakanı George Fernandes bu tahmini havadan çekilen görüntülere bakarak yaptıklarını söyledi. Yeniden deprem olacağı dedikoduları, binlerce kişinin Ahmedabad’ı terketmesine neden oluyor.

   
 
       
    Slideshow Hindistan depremi foto galeri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fernandes, BBC ve Reuters’e yaptığı açıklamada, “kaybedilen insan hayatı şu anda 100 bin olabilir. Yaralı sayısı da bunun iki katı olabilir. Tahminlerimizi, ortaya çıkarılan cesetlere, kayıplara, enkaz altında kalan insanlara ve köy kayıtlarına bakarak yapıyoruz “ dedi. Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii’nin istihbarat danışmanı H.K Dua, “bunlar sadece tahminler. Cesetler enkazın altında. Hiçkimse cesetler sayılmadan rakam veremez” diye konuştu.
Meltem İnan Hindistan’dan bildiriyor
       Yetkililer, depremde ölenlerin sayısının 20 bini bulabileceğini açıklamıştı.
       Bu arada, depremden sonra yaşanan mucizelere yenileri eklendi. Depremden 4 gün sonra biri 8 aylık erkek ve diğeri 7 aylık kız olmak üzere 2 bebeğin enkaz altından çıkarıldığı bildirildi. Erkek bebeğin ölen annesinin kucağında olduğu kaydedildi. Kurtarıldıktan sonra hastaneye kaldırılan bebeğin hayatta kalan akrabalarının bulunduğu belirtildi.
       Doktorlar, bebeğin annesinin vücut ısısı sayesinde enkaz altında sağ kalabildiğini ifade ettiler.
  Hindistan'daki büyük depremler
23 Nisan 1999: Uttar Pradeş eyaletinde 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. 110'dan fazla kişi hayatını kaybetti, 300 kişi yaralandı.
22 Mayıs 1997: Madhya Pradeş eyaletindeki depremde 43 kişi öldü, bin kişi yaralandı.
30 Eylül 1993: Maharaştra eyaletinde 6.0 şiddetinde deprem meydana geldi. 10 bin kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.
19 Ekim 1991: Kuzey Hindistan'daki 7.0 şiddetinde depremde yaklaşık 2 bin kişi öldü.
20 Ağustos 1988: Bihar eyaletindeki 6.6'lık depremde 1450 kişi öldü.
15 Ağustos 1950: Assam eyaletinde 8.5 şiddetindeki depremde 1538 kişi öldü.
16 Temmuz 1819: Batı Hindistan depreminde 2 bin kişi öldü. Bu tarihte henüz şiddet ölçme ekipmanı yoktu.
Deprem olduğu sırada binanın dışında bulundukları için kurtulan 7 aylık kız bebeğin anne ve babası da bebeklerini bulmanın mutluluğunu yaşadılar.
       Bu arada, depremden 100 saat sonra, 25 yaşındaki bir kadın ve oğlu, enkazın altından sağ olarak çıkarıldı. Yetkililer, Ahmedabad`da, Niliniben Kumbare adlı kadının ve bir yaşındaki oğlunun itfaiyecilerin ve askerlerin yardımıyla kurtarıldığını söylediler.
       
  HİNDİSTAN DEPREMİ
Ayrıntılar için tıklayın

       
BÜYÜK GÖÇ
       Sarsıntılardan korkan binlerce insan Gujarat eyaletinin en büyük kenti Ahmedabad’ı terkediyor.

Buj kentinin havadan görünüşü
       
       Ahmedabad polis şefi P.C. Panday büyük kaçışı doğrulayarak “Evet, insanların kenti terkettikleri doğru. Onları durduramayız” diye konuştu
       5 milyon nüfuslu Ahmedabad, depremden etkilenen Gujarat eyaletinin en büyük kenti. Dün gece Ahmedabad tren istasyonu kenti terketmeye çalışanların akınına uğradı. Bir demiryolu yetkilisi “İnsanlar her yöne kaçıyor. Bazıları Bombay’a, bazıları da Delhi ve Rajastan’a gidiyorlar” dedi. Ahmedabad sakinleri yeni deprem dedikodularının bu kaçışı etkilediğini söylediler.
       
KURTULUŞ VE DOĞUM
       Hindistan’daki depremde 3 gün enkaz altında kalan bir kadın, kurtarıldıktan kısa bir süre sonra bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Hindistan’ın PTI ajansının haberine göre, Ancar bölgesinde enkaz altında kalan Indu Jain (40) adlı kadın, kurtarıldıktan sonra doğum yaptı.
       Ailenin, askeri kurtarma ekiplerine minnetkarlık duyduklarını göstermek için bebeğe Fauji (Asker) adını verdikleri belirtildi.
       
YARDIMLAR SÜRÜYOR
       Bu arada, uluslararası topluluk tarafından Hindistan’a yardım gönderilmesine devam ediliyor. Pakistan, deprem felaketiyle sarsılan Hindistan’a bir uçak dolusu çadır ve battaniye gönderdi.
       Pakistanlı bir hükümet yetkilisi, içinde 200 çadır ve 2 bin 500 battaniye bulunan C-130 askeri kargo uçağının, depremin vurduğu Gucarat eyaletinin başkenti Ahmedabad’a gitmek üzere bu sabah İslamabad havaalanından hareket ettiğini söyledi.
       Yetkili, 2 gün içinde 3 sevkıyatın daha yapılacağını belirtti. Düşman kardeşi Pakistan’ın yardım önerisini ilk başta reddeden Hindistan, dün geri adım atarak, bu ülkeden gelecek yardımları kabul edeceğini bildirmişti. Suriye de Hindistan’a yardım gönderen ülkelere katılıyor. Resmi SANA ajansının haberinde, hükümetin depremin etkilediği Hindistan halkına, tıbbi yardım ve besin malzemesiyle çadır ve giyecek gönderme kararı aldığı belirtildi. Öte yandan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, deprem felaketi nedeniyle, Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii’ye başsağlığı diledi. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin, mesajında, “felaketten üzüntü duyduğunu” belirtti.
       Asya Kalkınma Bankası da depremden etkilenen bölgenin yeniden imarı için 350 milyon dolar acil yardım verileceğini açıkladı.
       
GANDHİ’NİN EVİ DE HASAR GÖRDÜ
       Hindistan‘ın batısını vuran depremde ülkenin bağımsızlık lideri Mahatma Gandi‘nin Ahmedabad‘daki evi de hasar gördü. Site yetkilileri, müzeye çevrilen Gandi‘nin evinde depremden sonra derin çatlakların oluştuğunu, ancak 53 yıl önce hayatını kaybeden bağımsızlık liderinin özel eşyalarının zarar görmediğini söylediler. Deprem yüzünden, Gandi‘nin ölüm yıldönümü vesilesiyle evin bulunduğu siteye ziyaretler de bu yıl aksadı. Gujarat eyaletinin başkenti Ahmedabad‘daki Sabarmati nehri kıyısında 1915 yılında Gandi tarafından inşa edilen Sabarmati Ashram adlı site, geçmişte, Gandi‘nin ölüm yıldönümünde çok sayıda ziyaretçiyle dolarken, küçük ahşap kulübelerden oluşan sitede bugün sadece 10 kişilik bir grup toplandı.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları