Home page
Haber Menüsü


Ahmedabad'da deremzedeler, enkaz altından kurtarılan eşyalarını yaşadıkları yere, açık alanlara taşıyorlar.
Ahmedabad'da deremzedeler, enkaz altından kurtarılan eşyalarını yaşadıkları yere, açık alanlara taşıyorlar.
Hindistan’da 17 Ağustos umudu
Enkaz altında araştırmalar sürerken, Hindistan dünyadan yardım bekliyor. Kurtarma ekipleri Türkiye deneyimlerini örnek gösterek “Toprak altında hala umut var”diyorlar.
Buj
REUTERS
    29 Ocak—  Hindistan, son 50 yılın en büyük depremiyle yerle bir olan Gujarat eyaletinin yeniden imarı için Dünya Bankası’ndan 1 milyar dolarlık yardım istemeye hazırlanıyor. Depremden 58 saat sonra toprak altından bir kadın ve bir çocuk sağ olarak kurtarıldı. 17 Ağustos depremi Hindistan için umut oldu. Bölgedeki kurtarma ekipleri “Türkiye’de beş gün sonra bile sağ çıkanlar vardı, burada neden olmasın” diyor.  

   
 
       
    Slideshow Hindistan depremi foto galeri
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
‘Bütün kaynaklardan gelen bilgileri değerlendirdiğimde kayıplarımızın 20 binden az olmadığını görüyorum.’
GEORGE FERNANDEZ
Gujarat Savunma Bakanı
       Hindistan, yerle bir olan Gujarat eyaletini yeniden kurmak için Dünya Bankası ve diğer kuruluşlarla 1.5 milyar dolarlık yardım görüşmelerine başladı. Cuma günü meydana gelen depremin bilançosu ise 20 bini buldu. ABD, Kanada, Hindistan’ın geleneksel düşmanı Pakistan bölgeye kurtarma ekipleri ve mali yardım gönderdi.
  Hindistan'daki büyük depremler
23 Nisan 1999: Uttar Pradeş eyaletinde 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. 110'dan fazla kişi hayatını kaybetti, 300 kişi yaralandı.
22 Mayıs 1997: Madhya Pradeş eyaletindeki depremde 43 kişi öldü, bin kişi yaralandı.
30 Eylül 1993: Maharaştra eyaletinde 6.0 şiddetinde deprem meydana geldi. 10 bin kişi öldü, binlerce kişi yaralandı.
19 Ekim 1991: Kuzey Hindistan'daki 7.0 şiddetinde depremde yaklaşık 2 bin kişi öldü.
20 Ağustos 1988: Bihar eyaletindeki 6.6'lık depremde 1450 kişi öldü.
15 Ağustos 1950: Assam eyaletinde 8.5 şiddetindeki depremde 1538 kişi öldü.
16 Temmuz 1819: Batı Hindistan depreminde 2 bin kişi öldü. Bu tarihte henüz şiddet ölçme ekipmanı yoktu.

       ABD Uluslararası Kalkınma Ajası, Hindistan’a acil ihtiyaçları için 5 milyon dolar gönderileceğini açıkladı. Ülkedeki mali piyasalar da haftaya belirsizlikle başladılar.
       Öte yanda ise kurtarma ekipleri, enkaz altında sağ kalanları kurtarmaya çalışıyor.
       Federal Savunma Bakanı George Fernandes “Bütün kaynaklardan gelen bilgileri değerlendirdiğimde kayıplarımızın 20 binden az olmadığını görüyorum” diye konuştu.

Artçı şoklardan korkan halk geceyi sokakta geçiriyor. Depremin ardından 250 artçı şok yaşandı.        
       Hindistan depremindeki kayıpların 17 bin 800 kişinin ölümüne yol açan 17 Ağustos depremini geçtiği de belirlenmiş oldu.
       Deprem bölgesinde taahhütleri olan firmalar önemli hasar görmediklerini söyleseler de borsa bu sabah depremin yarattığı endişelerle açıldı.
       Maliye Bakanı Yashwant Sinha dün yaptığı açıklamadı bölgenin yeniden imarı için gerekli paranın çok büyük olduğunu söyledi. Hükümen Dünya Bankası’ndan 1 milyar, Asya Kalkınma Bankası’ndan da 500 bin dolar talep etmeye hazırlanıyor.
       Sinha, ülkenin ikinci sanayi eyaleti durumundaki Gujarat’taki depremin ülke ekonomisini de etkileyeceğini söyledi.
  HİNDİSTAN DEPREMİ
Ayrıntılar için tıklayın

       
KURTARMA ÇALIŞMALARI
       Dün 60 saat enkaz altında kalan 7 yaşında bir çocuk sağ olarak kurtarılırken, dünyanın her yerinden gelen kurtarma ekipleri arama çalışmalarını sürdürüyor.
       Buj kentinde depremden 58 saat sonra kurtarılan çocuğun olayın şokunda olduğu ancak sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Çocuk ve annesi, ısıya duyarlı kameralarla çalışan İngiliz kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Ekibin üyesi Simon Nash “Türkiye’de beş gün sonra bile enkaz altından kurtarılan insanlar vardı. Bu da demektir ki hala umut var” diye konuştu.

       
       30 yaşlarında bir kadın ise Sih askerleri tarafından depremden 56 saat sonra kurtarıldı. Askerler enkaz altındakileri kurtarmak için ingiliz anahtarından tornavidaya kadar her şeyi kullanıyorlar.

Depremzedeler yiyecek kuyruğunda
       
       Bölgede en büyük sıkıntı yiyecek ve temiz su konusunda yaşanıyor. Yetkililer cesetler bir an önce çıkarılmazsa ciddi salgın hastalıklar yaşanabileceğini belirtiyorlar. Kentin en büyük hastanesi yıkıldığı için doktorlar çadırlarda ameliyat yapmak zorunda kalıyorlar.
  BİR KURTULUŞ ÖYKÜSÜ
3 gün boyunca Hindu Tanrılara dua etti
Kusumben Myacha, üç gün boyunca aç susuz bir beton yığınının altında uyumadan bekledi. Sadece Hindu Tanrılara dua etti. 40 yaşındaki kadının çığlıklarını duyan olmadı. Pazar sabahı, gün aydınlanırken kurtarma ekihleri yedi katlı binanın kalıntılarını kazmaya başladılar. İki çocuk annesi Myacha, beton yığınının altından ancak pazar akşamı kurtarılabildi. Myacha'nın kurtuluşunu gören depremzedeler ağlıyordu. Ancak Hindistan'da yeni kurtarma öyküleri için umutlar giderek azalıyor. Depremzedeler, en çok kurtarma araçlarının eksikliğinden şikayet ediyorlar. Vinç, buldozer ve en önemlisi de yeterince jeneratör bulunmaması gece yapılan kurtarma çalışmalarını imkansız hale getiriyor. Zamana karşı yarışan kurtarma ekipleri son olarak da 90 yaşında bir kadını enkaz altından kurtardılar.

       Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de ise uzun kan bağışı kuyrukları oluştu. Kan bağışlarını kabul eden Kızılhaç doktorları “Yaşlı insanlar bile gelip kan vermek istiyorlar. Kan vermelerinin sağlıklı olmadığını söylediğimizde ise ısrar ediyorlar” diye konuştular.
       Pazar günü Yeni Delhi’de 400 kişi kan bağışında bulunurken 100 kişi de kayıt yaptırdı.
       
KIZILHAÇ SAHRA HASTANESİ KURUYOR
       Hindistandaki deprem felaketinin ardından dış yardımlar sürüyor. Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Bhuj kentinde sahra hastanesi kuracağını açıkladı. Finlandiya, Norveç ve Alman kızılhaç örgütlerinin de sağladığı malzemeyle birlikte hastanenin ilk unsurlarının yarın sabah Hindistan’a varmasının beklendiği bildirildi. Hastanenin bin 500 civarında yaralıyı tedavi etme kapasitesine sahip olacağı belirtildi. İngiltere de depremzedelere yardım için 12 milyon dolar yardım yapacağını açıkladı. Yetkililer, tıbbi malzeme ve çadır taşıyan 4 uçağın bugün ve yarın Hindistan’a gitmek üzere hareket edeceğini söylediler.
       
YENİ DELHİ GERİ ADIM ATTI, PAKİSTAN YARDIMINI GÖNDERECEK
       Ülkeyi vuran korkunç depremin ardından, düşman kardeşi Pakistan‘ın yardım önerisini ilk başta reddeden Hindistan geri adım attı. Pakistan, yarından itibaren yardımını gönderebilecek. Pakistan Dışişleri Bakanı Abbdül Sattar, televizyonda yaptığı açıklamada, çadır ve battaniyeden oluşan Pakistan yardımının yarın sabahtan itibaren felaket bölgesine gönderilmeye başlanacağını söyledi. Pakistan‘daki askeri yönetimi lideri General Pervez Müşerref, Yeni Delhi‘nin üllkesinin deprem yardımını geri çevirdiğini söylemişti. Pakistan resmi kaynakları, ilk başta Pakistan‘ın yardım önerisin redddeden Hint makamlarının daha sonra özellikle enkaz altındaki canlıları tespit edebilmek için özel eğitilmiş köpek ve teçhizata gerek olduğunu bildirdiklerini açıkladı. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher, Hindistan‘daki deprem felaketi için bir milyon dolarlık yardım yaptıklarını ve bu yardımı 5 milyon dolara çıkarmaya hazırlandıklarını söyledi. Boucher, Bombay‘daki ABD Konsolosluğu‘nun, depremde ölenlerin sayısını 20 bin, yaralı sayısını ise 50 bin olarak tahmin ettiğini de belirtti. Merkezi Fransa‘da bulunan Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de, bir kargo uçağıyla Hindistan‘a, tıbbi malzeme, çadır ve battaniyeden oluşan 40 ton yardım ile 10 gönüllü göndereceğini bildirdi. Hindistan‘a acil yardım olarak ilk aşamada 3,2 milyon euro tutarında yardım gönderen İngiltere, 16 milyon euro tutarınnda yardım daha göndereceğini açıkladı.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları