Home page
Haber Menüsü


‘Baklava’ davasının son sanığı tahliye oldu
Avrasya Feribotunu kaçıran grubun lideri Muhammet Emin Tokcan da cezaevinden çıktı.
Ankara
AA
23 Aralık— Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine dair yasanın yürürlüğe girmesinin ardından cezaevlerinden tahliyeler gece boyunca da devam etti. Gaziantep’de 3 arkadaşıyla birlikte baklava çaldıkları gerekçesiyle 9 yıl hapis cezasına mahkum edilen Metin Subaşı, Nizip Kapalı Cezaevi’nden tahliye oldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Adli işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıkarılan Subaşı ve 9 hükümlü, jandarma ekiplerince Nizip Askerlik Şubesi’ne götürüldü. Askerlik yoklamaları yapıldıktan sonra hükümlüler bırakılırken, Metin Subaşı’nın 2 Ocak 2001 tarihinde Antalya 3. Piyade Tugayı’nda askerlik görevine başlayacağı bildirildi.
        Gaziantep’de 10 Ağustos 1997 tarihinde bir baklavacı dükkanına kapıyı kırarak girdikleri ve içeriden baklava ve antep fıstığı çaldıkları gerekçesiyle yargılanan Metin Subaşı, Ali Keklik, Ali Avcı ve Levent Hamurcu, Gaziantep 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 9’ar yıl hapis cezasına mahkum edilmiş, olay tarihinde yaşı 18’den küçük olan 3’ünün cezası daha sonra 6’şar yıla düşürülmüştü. Diğer sanıklardan Ali Keklik ve Ali Avcı Elazığ Çocuk Islahevi’nden, Levent Hamurcu ise Gaziantep Oğuzevi ilçesi cezaevinden daha önce tahliye olmuşlardı. Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine ilişkin yasasının yürürlüğe girmesinin ardından salıverilen Subaşı, mutlu olduğunu belirterek, “Baklava denilince 9 yıl hapis aklıma geliyor” şeklinde duygularını ifade etti.
       
ESKİŞEHİR’DE 75 MAHKUM SALIVERİLDİ
        Eskişehir’deki Özel Tip, Kapalı ve Yarıaçık Cezaevleri’nden de bu gece toplam 75 mahkum salıverildi. İlk olarak Eskişehir Özel Tip Cezaevi’nden saat 00.30 itibarıyla aralarında Avrasya Feribotunu kaçıran grubun lideri Muhammet Emin Tokcan’ın bulunduğu 7 kişi salıverildi.
        Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Turna’nın da bulunduğu salıverilme işleminde, cezaevinden çıkacak mahkumlara hitap eden Başsavcı, şunları söyledi:
        “Tahliyeniz af değildir, şartlı tahliyedir. ‘Şartlı tahliye’ demek, sizin bundan yararlanmanız demektir. Sizler bihakkın tahliye zamanlarını kendiniz biliyorsunuz. Bihakkın tahliye tarihine kadar suç işlerseniz, 2005 ve 2008 yıllarında tahliye kazanıyorsunuz. O tarihe kadar suç işlerseniz hem işlediğiniz suçun cezasını çekeceksiniz, hem de bu aradaki bihakkın tahliyenize kadar kalan cezayı çekeceksiniz. Hepinize geçmiş olsun, aklınızı başınıza toplayın, bir daha suç işlemeyin. Hatta size karşı bir hareket olsa dahi hoş karşılayın.”
        Aynı saatlerde Eskişehir Kapalı ve Yarıaçık cezaevlerinden de tahliyeler başladı. Cumhuriyet Başsavcısı Turna, işlemleri tamamlanan Özel Tip Cezaevi’nde 14, Kapalı Cezaevinde 51, Yarıaçık Cezaevinde de 10 mahkumun sabaha kadar salıverileceklerini belirtti.
        Eskişehir’de salıverilen mahkumların Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü bilgisayarlarına kayıtlarının yapıldıktan sonra salıverildiğini kaydeden Turna, Eskişehir’deki 3 cezaevinden toplam 223 mahkumun bayrama kadar salıverileceğini sözlerine ekledi.
        Kentten 15 kilometre uzaklıkta ve açık arazi üzerinde bulunan Özel Tip Cezaevi önünde mahkumları bekleyen herhangi bir yakınlarının bulunmadığı gözlenirken, mahkumların bir ring aracı ile şehir merkezine kadar götürülecekleri öğrenildi. Cezaevine giren basın mensupları ayakkabıları ve kemerleri çıkarılarak ve üzerleri aranarak cezaevine sokuldu. Kapalı ve Yarıaçık Cezaevleri önünde ise mahkum yakınları gecenin geç saatlerine kadar salıverilecek yakınlarını bekledi.
       
MUAZZEZ ERSOY’A SİLAHLI SALDIRI DÜZENLEYENEN
        Sivas E Tipi Kapalı ile Yarıaçık Cezaevinden ise 120 mahkum tahliye edildi. Sivas Yarıaçık Cezaevi’nde, öğle saatlerinde başlayan tahliye işlemleri, gece geç saatlere kadar sürdü. İşlemleri tamamlanan ve yasadan yararlanacak olan 119 mahkumdan 40’ı kadın, 85 kişi tahliye edildi.
        Yarıaçık Cezaevi’nde, tahliye işlemleri tamamlanan Abdullah Markoç, Hüseyin Özdemir ile Rıdvan Kılınç asker kaçağı olduğu için cezaevine gelen poliselere teslim edildi. E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ise aralarında sanatçı Muazzez Ersoy’a silahlı saldırı düzenleyen Melih Yıldız’ın da bulunduğu ve yasadan yararlanacak olan 89 kişiden, 35’i tahliye edildi. Her iki cezaevinde tahliye işlemlerine yarın devam edilecek.
       
YASADAN YARARLANAMADILAR
        Sivas E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan ve Şartla Salıverme ve Cezaların Ertelenmesi Yasası’ndan yararlanamayanlar arasında uluslararası uyuşturucu kaçakçısı “Sarı Avni” lakaplı Yaşar Nuri Musullulu, Alattin Çakıcı’nın sağ kolu Mücahit Gönen, Kürşat Yılmaz’ın adamı Mustafa Kemal Keskin, Burhanettin Türkeş’in ise Vural Albar ve Süleyman Gündüz isimli adamları ile genelev paroniçesi Manukyan’a saldırı düzenleyen Hasan Malkoç da bulunuyor. Sivas E Tipi Cezaevi’nde bulunan Sivas olayları sanığı 37 kişinin yanı sıra, terör örgütü PKK davalarından hükümlü tamamı kadın 120 mahkum da bu yasadan yararlanamıyor.
       
       
       
    MSNBC News Af Yasası yürürlüğe girdi
MSNBC News Cezaevlerinde af tahliyeleri sürüyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları