Home page
Haber Menüsü


Sendikalar %10 zamma öfkeli
Kamu-sen Genel Başkanı Resul Akay, memurlar için öngörülen yüzde 10’luk zammın fakirleri daha da fakirleştireceğini söyledi
Ankara
ANKA
16 Ekim— Hükümetin gelecek yılın ilk altı ayında memur maaşlarına yüzde 10 zam yapılması yönündeki kararı, memurları kızdırdı.

   
 
       
   
MSNBC News 2001'de memura yüzde 10 zam
MSNBC News İşte 2001 yılı yeni memur maaşları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, hükümetin kamu çalışanlarının üzerine yıktığı programdan vazgeçmesi ve toplumda başka kesimlerinde de bulunduğunu anlaması gerektiğini söyledi.
       Akay yaptığı açıklamada, memur maaşlarında aynı senaryonun devam ettiğini belirterek, hedeflenen enflasyona göre artış yapıldığını, ancak oluşan farkın yılsonunda telafi edilmediğini belirtti.
       1999 yılından kalan 12.75 puanlık farkın çalışanlara ödenmediğini, bu yıl enflasyon karşısında gerçekleşen farkın ise ödenip ödenmeyeceğinin belli olmadığını ifade eden Akay, gelecek yılın ilk altı ayı için öngörülen yüzde 10’luk zammın fakirleri daha da fakirleştireceğini söyledi.
       Akay, “Bu oran 1 milyar maaş alan bir kişiye 100 milyon lira getirir. Ama, 140 milyon lira maaş alan bir memur için ne ifade edecek” diye sordu.
       Kamudaki ücret dengesizliğinin giderilmesi gerektiğini belirten Akay, memurun insanca yaşayacağı ve vatandaşlara iyi hizmet verebileceği bir maaş istediğini söyledi.
       
‘EKONOMİK TERÖRDÜR’
       
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Siyami Erdem, Bakanlar Kurulu’nun, 2001 yılı Ocak-Haziran dönemi için belirlediği yüzde 10 maaş artışının kendileri açısından bir ekonomik terör olduğunu belirterek, kamu çalışanlarının bunu kabul etmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.
       Erdem, KESK Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, kamu çalışanlarının yıllardan beri hükümetlerin tek yanlı maaş belirlemeleri nedeniyle büyük bir ekonomik ve sosyal çöküntü içine bırakıldıklarını söyledi.
       Hükümetin bugün açıkladığı yüzde 10 maaş artışının 2001 yılındaki enflasyon boyutları ve ekonomik sıkıntılar göz önüne alındığında, kendileri açısından hiçbir anlam ifade etmediğini vurgulayan Erdem, “Bu bir sefil yaşamı dayatmadır. Mazlum ve mağdur olmanın çok ötesinde, onurumuzu kıran bir belirlemedir. Kamu çalışanlarının bunu kabul etmesi söz konusu olamaz” dedi.
       Erdem, hükümetin 1999 yılında kamu çalışanlarına yüzde 43 artış yaparken enflasyonun yüzde 69 gerçekleştiğini, 2000 yılı içinde verilen ortalama yüzde 23 artış oranına karşın enflasyonun yüzde 35 olacağının hükümet tarafından da kabul edildiğini vurguladı.
       Erdem, “Her iki yıl içinde toplam kaybımız yüzde 38’dir. 57. Hükümet halkın refah ve mutluluğunu, kamu çalışanlarının refahını sağlama yerine, var olan durumumuzu büyük oranda kötüye götürmüştür” diye konuştu.
       Dayatmacı politikalar karşısında sessiz kalmayacaklarını ve 18 Ekim’den itibaren bütün Türkiye’de kitlesel eylemler başlatacaklarını bildiren Erdem, eylemlerin, bütçeyi halkın ve çalışanların lehine değiştirmeyi hedef alan bir genişlik ve katılım içinde yapılacağını kaydetti.
       
EYLEM TAKVİMİ
       
Siyami Erdem, KESK’e bağlı tüm sendikaların 18 Ekim’de tüm Türkiye’de kitlesel basın açıklamaları yapacağını, ayrıca 19 Ekim’de de İstanbul Saraçhane Parkı’nda eylem gerçekleştirileceğini bildirdi.
       Bütün işyerlerinde tasarruf ve teşvik fonundaki birikimlerin hemen ödenmesi için pankartlar asılacağını belirten Erdem, eylem takvimini şöyle açıkladı:
       “21 Ekim’de talepleri içeren afişler sokaklara asılacak. 24 Ekim’de Türkiye genelinde bildiri dağıtılacak. 26 Ekim’de işyerlerine talepleri içeren pankartlar asılacak. 31 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında açık alanlarda imza kampanyaları, paneller, bölge toplantıları yapılacak. 7 Kasım’da 5 ayrı koldan Ankara’ya yürünecek. 7-11 Kasım’da tüm işyerlerinde ‘Tasarruflarımızı istiyoruz’ kokartı takılacak. 9-10 Kasım’da Ankara’da Güven Park’ta 2 gün oturma eylemi yapılacak. 11 Kasım’da Türkiye’nin dört bir yanından gelen kamu emekçileri ile ‘Büyük Ankara Mitingi’ yapılacak.”
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları