Home page
Haber Menüsü


2001’de memura yüzde 10 zam
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, 2001 yılı ilk yarısında memur maaşlarına yüzde 10 zam yapılacağını açıkladı.
Ankara
NTV
15 Ekim— Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Şükrü Sina Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, 2001 yılının ilk yarısında memur maaşlarına yüzde 10 zam yapılacağını belirtti. Bu arada tüketici fiyatlarındaki artış, memur maaş artışını geçtiği takdirde, aradaki fark, yüzde 2 refah payı ile birlikte maaşlara yansıtılacak.

   
 
       
   
MSNBC News Kamu-sen'den memur zammına tepki
MSNBC News İşte 2001 yılı yeni memur maaşları
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakanlar Kurulu, 2001 yılı bütçesini ise 48.4 katrilyon lira olarak karara bağladı. Devlet Bakanı Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, 2001 yılı bütçesi hakkında bilgi verdi. Gürel, Bakanlar Kurulu’nda, Yüksek Planlama Kurulu’nda alınan kararlar ve bütçe büyüklüğünün onaylandığını vurgularken, Kurul’un 2001 yılı bütçesinin, 48 katrilyon 400 trilyon lira olarak bağlanmasını kararlaştırdığını bildirdi.
       2001 yılı bütçesinin yarın TBMM’ye sunulacağını anlatan Devlet Bakanı Gürel, bugünkü toplantıda, memur maaşlarına 2001 yılının ilk altı ayında yüzde 10’luk bir artış yapılmasının benimsediğini belirterek, şöyle devam etti:
       
TÜFE % 10’U GEÇERSE YANSITILACAK
       “Bizim hükümet olarak programımızdaki temel ilkemiz, kamu çalışanlarını enflasyon karşısında ezdirmemektir. Biliyorsunuz, daha önceki uygulamalarımızda da, eğer TÜFE’deki artış oranı memurlarımız için öngördüğümüz artış oranının üzerinde bir orana ulaşacak olursa, o oranı yakalayan ve aynı zamanda bu oranın yüzde 2 kadar üzerinde bir refah payı artışı da öngören artışı memurlarımıza sağlamıştık.
       Aynı uygulamayı gelecek bütçe yılında da sürdüreceğimizden herkesin emin olması gerekiyor. Bu yüzde 10’luk artış, en az artış oranıdır. Eğer tüfe’de bunun üzerine çıkan bir artış söz konusu olursa, o zaman memurlarımıza bu artış sağlanacak hem de yüzde 2’lik bir refah payı da sağlanacaktır.”
       
PERSONEL GİDERLERİ 12 KATRİLYON LİRA
       Gürel, 2001 bütçesi hakkında bilgi verirken, bu yıl sonunda enflasyonda hangi hedeflerin tutturulabildiğine bakılacağını söyledi. Gürel, buna göre memurlar için öngörülen ikinci altı aylık artışın, bu enflasyondaki artışı karşılayıp karşılamadığının görüleceğini ve ona göre bir ayarlama yapılacağını vurguladı. Gürel, “2001 yılı ilk yarısında yapılacak yüzde 10’luk artış da, bunun üzerine gelecek bir artış olacak” dedi.
       Gürel, 48.4 katrilyon lira olarak karara bağlanan 2001 bütçesinde personel giderlerinin ise yaklaşık 12 katrilyon lira civarında olacağını da belirtti.
       Gürel, Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında, bütçe ve memur maaş artış oranı dışında, Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin, önceki günlerde Zonguldak’ta ruhsatsız bir maden ocağında meydana gelen ve 4 kişinin ölümüne yolaçan grizu faciasıyla ilgili bilgi verdiğini söyledi.
       Bu olayın Zonguldak’ta ciddi ekonomik sorunları gözler önüne serdiğini ifade eden Gürel, Bakanlar Kurulu’nun bu konu üzerinde ciddi olarak durduğunu kaydetti.
       
ZONGULDAK’IN SORUNLARI ARAŞTIRILACAK
       Zonguldak’ın ekonomik sorunlarının araştırılması ve özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda yeni bir çalışma başlatılması için karar alındığını anlatan Gürel, “Bu bölgede asıl sorun işsizlik. Zonguldak’ta kömür üretimi dışında alternaif iş olanaklarının yaratılması için iş adamlarının bölgede yatırım yapmalarını özendirici atılımlar başlatılması kararlaştırıldı” dedi.
       Gürel, konuyla ilgili, kendisi ve Devlet Bakanı Hasan Gemici’nin bu hafta sonu bölgeye giderek gerekli çalışmaları başlatacaklarını bildirdi.
       
AYRINTILAR ÜZERİNDE DURULMADI
       Şükrü Sina Gürel, tüketici fiyatlarındaki artışın bu yıl devlet memurlarına verilen maaş artışını geçmesi halinde, aradaki farkın yıl sonunda “yüzde 2 refah payı” ile birlikte maaşlara yansıtılacağını bildirdi. Gürel, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamaların ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
       Gürel, maaşlarla ilgili bir soru üzerine, “tüketici fiyat endeksindeki artış, eğer öngördüğümüz memur maaş artışından çok çıkacak olursa, yıl sonunda maaşların aynı oranda yüzde 2’lik refah payıyla birlikte arttırılması gündemimizde olacak” diye konuştu.
       Gürel, memura yüzde 10’luk zam oranının “içlerine sinip sinmediğine” ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, hep birlikte katlanılması gereken özveriler bulunduğunu, bunların da ekonomik ve toplumsal olarak Türkiye’yi düze çıkaracağına inandıklarını vurguladı.
       Gürel, ek vergilerin Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, “hayır” yanıtını verdi.
       Gürel, Maliye Bakanı Oral’ın YPK’dan sonra bütçeyle ilgili ayrıntılı açıklama yaptığını, bu açıklamalardaki rakam ve oranların Bakanlar Kurul’na sunulduğunu söyledi. Gürel, Bakanlar Kurulu’nda bütçe tasarısının bütün olarak görüşüldüğünü, ayrıntılar üzerinde ise durulmadığını ifade etti.
       
PROGRAMA DÖNÜK KARARLILIK SÜRECEK
       Hükümet Sözcüsü Gürel, “enflasyonla ilgili geleceğe yönelik bir endişeniz var mı?” şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı:
       “Bizim kararlılığımızla ilgili herhangi bir tereddüdü, kimsenin duymaması gerekir. Bu programın uygulanmasında hükümetimiz son derece kararlıdır. Ve gerçekte ülke ekonomisinin toplumsal yaşamın kısa bir sürede düze çıkabilmesi için, bu önlemlerin ve bu programın uygulanması gerekir. Biz bu inançla halktan özveri isteğinde bulunma cesaretini kendimizde bulabildik. Ve bu cesareti ve kararlılığı da sürdüreceğiz.”
       
2001 BÜTÇE AÇIĞI 5.2 KATRİLYON LİRA
       Bakanlar Kurulu’nda bazı bakanların bütçeleriyle ilgili görüş belirttiklerini, ancak bunun temelde bir değişiklik yaratmayacağını ifade eden Bakan Gürel, bütçe açığının da YPK’dan gelen şekliyle 5.2 katrilyon lira civarında bulunacağını bildirdi.
       Gürel bir başka soru üzerine de, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı’na yapılacak atamanın, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınmadığını kaydetti.
       
LİDERLER DE TOPLANDI
       Bu arada koalisyon ortakları DSP lideri ve Başbakan Ecevit, MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde biraraya geldiler.
       Başbakanlık Merkez Binası’nda saat 10.10’da başlayan ve DSP’li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile Maliye Bakanı Sümer Oral’ın da katıldığı toplantıda, TBMM Başkanlığı’na yarın sunulacak 2001 Mali Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı ele alındı. 50 dakika süren toplantıda, yarın üçüncü tur oylaması gerçekleştirilecek TBMM Başkanı seçimi ile ilgili durum değerlendirmesi de yapıldı.
       
YILMAZ: İMKANLAR İÇİNDE EN İYİSİ
       ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, açıklanan memur maaş zammı ile ilgili olarak, “Mevcut imkanlar içinde yapılabilecek en iyisi yapılmıştır” dedi. Başbakan Yardımcısı Yılmaz, ANAP Genel Merkezi’nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, bir gazetecinin, “Ahat Andican, Murat Başesgioğlu’nun grup olarak tamamen arkasında olduklarını söyledi. Siz de aynı fikirde misiniz?” sorusu üzerine, “Murat Başesgioğlu arkadaşımız bizim grubun mensubudur. Arkadaşlarımızın sevdiği, bu işe layık bir arkadaşımızdır. Bütün arkadaşlarımızın onu desteklemesi gayet doğal. Aksi olsaydı o zaman gariplik olurdu” dedi.
        “Başesgioğlu’nun çekilmesi yönünde koalisyon ortaklarınızdan bir telkin geldi mi?” sorusuna ise Yılmaz, “Hayır. Kimin ne haddine” karşılığını verdi. Yılmaz, konunun bugün yapılan zirvede gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de “Hayır, ima yoluyla bile gelmedi” dedi. Yılmaz, bir başka gazetecinin ABD Büyükelçisi ile görüşme yapıp yapmadığına ilişkin bir soru üzerine, “görüşme yapmadım” dedi. “Memur maaşlarına zam oranını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine ise Yılmaz, şunları söyledi:
        “Mevcut imkanlar içinde yapılabilecek en iyisi yapılmıştır. Biliyorsunuz önümüzdeki sene için hedeflenen enflasyon oranı, tüketici fiyatları olarak yüzde 12. İlk 6 ay için verilen yüzde 10 oranı aslında bir refah payını da içeriyor, eğer enflasyon hedeflerine ulaşılabilirse. Yani enflasyon bunun üzerinde olursa, zaten bu sene olduğu gibi aradaki fark memurlara ödenecektir. Dolayısıyla memurları enflasyona karşı koruma, enflasyona ezdirmeme konusunda hükümet taahhüdüne sadıktır.”
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları