Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:46 TS 21 Eyl., 2000
Şeytan, yeniden sinemalarda
 
Bu yıl 25 yaşına basan Şeytan filmi, daha önce yayınlanmayan 11 dakikalık ek görüntüleriyle, ABD’de yarın gösterime giriyor   Regan
Linda Blair, filmde Regan rolünde
 
Hollywood.com
NTV-MSNBC
21 Eylül —  Gelmiş geçmiş en iyi korku filmlerinin başında gelir Şeytan (The Exorcist). Gösterime girdiği yıllardan bu yana ona rakip bir korku filmi pek çıkmadı. Hikayenin yazarı ve senaristi Peter Blatty yıllardır, dile kolay tam 27 yıl, hiç gösterilmeyen 11 dakikalık bölümün filme eklenmesi için çırpınıp duruyordu. Filmin yönetmenliğini yapan William Friedkin, sonunda ısrarlara dayanamadı ve eksik parçaları yerine koydu.

   
 
       
    MSNBC News En iyi 10 korku filmi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Tüm zamanların en iyi korku filmleri listesinde bir numarada yer alan bu başyapıt, ABD’de yeniden gösterime giriyor

       Şeytan (The Exorcist) filmini, korku filmlerini sevenler de bilir, sevmeyenler de. Daha önce sitemizde de yayınlanan “tüm zamanların en iyi korku filmleri” listesinde de bir numarada yer alan bu korku başyapıtı, ABD’de yeniden gösterime giriyor. 11 dakikalık hiç görülmedik sahnelerin yanında bir de ek soundtrack’i var filmin.
       Şeytan’ın yeni gösterimi, yazar ve senarist Peter Blatty’nin yıllar süren çabalarının bir sonucu. Blatty, filmin ilk çekildiği yıl, yönetmen William Friedkin’in senaryonun bazı yerlerini kesmesi ve değiştirmesinin, filmin içinde boşluklar yarattığını düşünmüş ve geçen 27 yılda sürekli Friedkin’e eksik sahneleri yerine koyması için adeta yalvarmış. Friedkin de ısrarlara dayanamamış ve Blatty’nin isteklerini yerine getirmiş.
       İşte ilk kez yayınlanacak sahnelerden bazıları...
Örümcek yürüyüşü sahnesi, inandırıcı olmadığı için kaldırılmıştı
Örümcek yürüyüşü
       
ÖRÜMCEK YÜRÜYÜŞÜ SAHNESİ
       
       Sadece birkaç saniye süren bu sahnede, Regan (Linda Blair), örümcek gibi tepe taklak bir yürüyüşle merdivenlerden aşağıya iniyor. Yönetmen William Friedkin, Regan’ın bağlı olduğu iplerin göründüğünü söyleyerek sahneyi filmden çıkarmış. Gerekçesi ise inandırıcılıktan yoksun oluşu. Ancak gelişen teknoloji, yönetmene ipleri görünmez yapma imkanını tanıyınca, örümcek yürüyüşü sahnesi filme tekrar alınmış.
       
DOKTORUN MUAYENEHANESİ
       
       İlk filmin belki de en zayıf tarafı, Regan’ın şeytanın eline geçtiği dönemi çabuk atlamasıydı. Sadece Regan’ın sahip olduğu bir ruh çağırma tahtası, izleyiciye küçük kızın kötü güçlerin eline geçeceğine ipucu oluyordu. Bu tip detayların atlanması, hikayede boşlukların meydana gelmesine yol açıyordu. Örneğin, filmdeki parti sahnesinde Regan, aya gidecek olan bir astronota, orada öleceğini söyler. Annesi de Regan’ı yatağına yatırırken endişelenmemesini, doktorun ona söylediği gibi, bu tip davranışlarının sinir bozukluğu yüzünden olduğunu hatırlatır, ancak bu sahneden önce Regan’ın doktoru ziyaret ettiğini görmeyiz. Aslında böyle bir sahne yıllar önce çekilmiş ve yeni gösterimde doktoru, Regan’ı muayene ederken izleyeceğiz.
Bazı sahnelerin yayınlanmaması, filmde boşluklar olmasına sebep oldu
Doktor shnesi
       
GERÇEKLERİN SÖYLENME VAKTİ
       
       Filmin ilk gösterildiği şeklinde, Peder Merrin (Max von Sydow) ve Peder Karras (Jason Miller), birinci şeytan çıkarma seansının bitiminde, Regan’ın odası dışındaki merdivenlerde, güç toplamak için otururlar. Oysa ki bu sahne pederlerin sadece fiziksel güç topladıkları bir sahne değil.
Rahipler, hikayeni arkasında yatan gerçekleri tartışıyor
Gerçekler sahnesi        Yeni gösterimde, iki pederin aralarında konuştuklarını izleyeceğiz. “Neden o? Neden şeytan bu kıza sahip oldu?” diye sorar Peder Karras. Peder Merrin gerçek cevabı bilmez ama şeytanın, Tanrıya inanan herkesin kanına girmeye çalışacağını ve bunun insanın atlatacağı en büyük sınav olacağını söyler.
       
27 YIL SÜREN PAZARLIK
       
Bu kadar sıradan bir hikaye, nasıl oldu da tüm zamanların en iyi korku filmi olmayı başardı?

       Yönetmen William Friedkin, bundan tam 30 yıl önce, romanı eline aldığında bir daha bırakamamış ve hemen filmini çekmeye karar vermiş. Aslında hikaye çok basit. Şeytan tarafından ele geçirilen küçük bir kız, çaresizce yardım arayan annesi, parçalanmış aileler, inanç yitimi ve çocuklarımızı bekleyen kötülükler...
Yönetmen Friedkin, 27 yıl boyunca eksik sahneleri yayınlamayı reddetti
William Friedkin        Bu kadar sıradan bir hikaye, nasıl oldu da tüm zamanların en iyi korku filmi olmayı başardı? Yönetmen Friedkin, hikayenin bir tek zaman için geçerli olmadığını, olayın her anda yaşanabileceğini söylüyor. Günümüz korku filmlerinde görüntünün ön plana çıktığını, yönetmenlerin ani şoklar yaratmaya çalıştığını, ancak bunun inandırıcılığı azalttığını belirtiyor. Şeytan, bu anlamda farklı bir film. İnancın gizemi hakkında mesajlar vermeye, insanı “olabilir”e yönlendirmeye çalışıyor ve başarısı da buradan kaynaklanıyor.
       27 yıl sürmüş yazar - yönetmen kavgası. Neden sonra, Friedkin ısrarlara dayanamamış:
       
       Bill en sonunda beni ikna etti. Ona yıllarca ‘Boşver. Film büyük başarı yakaladı. Rahat bırak onu’ dedim ama dinletemedim. Benden sürekli eksik bölümleriyle yeniden yayınlamamı istiyordu. Geçen sene beni ikna etti. ‘Neden olmasın’ dedim. Nasıl olsa yaşlanıyoruz. Stüdyo da fikri kabul etti Onlara soundtrack için şart koştum. Onu da kabul ettiler. Sonunda Blatty’nin her zaman istediği oldu. Ben de şimdi, filmin bu haliyle olması gerekene ulaştığını düşünüyorum.
       
       Şeytan filminin fragmanını izlemek, resimlerini indirmek ya da müziklerini dinlemek için resmi sitesine uğrayın.
       
 
       
   
MSNBC News Selma Hayek, Jennifer Lopez'e karşı
MSNBC News İspanya'dan iki büyük aktöre ödül
MSNBC News Hollywood'da aşk üçgeni
MSNBC News En iyi olimpiyat filmleri
MSNBC News Özel kadına özel senaryo
TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları