Home page

Haber Menüsü


Christoph Daum / Fenerbahçe
 
“Beşiktaş, Christoph Daum ile anlaştı” Bu haberin üzerinden tam 11 yıl geçti ve Alman teknik adam hala Türk futbolunun gündeminde.  

 
Ali Er
NTV-MSNBC
29 Ekim 2004—  Teknik direktörlüğe FC Köln genç takımında başlayan Daum, 23 yıllık kulübe hayatının 5,5 yılını Türkiye’de geçirdi. Beşiktaş ve Fenerbahçe ile 1’er kez şampiyonluk yaşayan Alman teknik adam, bu sezon yine Fenerbahçe ile başarı arayacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       24 Ekim 1953’te Doğu Almanya’nın Erzgebirge bölgesindeki Oelsnitz kentinde dünyaya gelen Daum, Hamborn 07, Eintracht Duisburg ve Köln Amatör takımlarında futbol oynadı. Futbolculuk döneminde profesyonel olmayı başaramayan Daum, 1981 yılında FC Köln’ün genç takımının başına geçerek saha kenarına taşındı.
       1985 yılına dek gençlerin başında geçen kariyeri, 1986 yılında FC Köln ile birinci lige terfi etti. 4 yıl boyunca buradaki görevini sürdüren Daum, 1990 yılında Stuttgart ile anlaştı ve Bundesliga’da şampiyonluk sevinci yaşayacağı yeni bir sayfa açtı. 1991-92 sezonunda takımını Bundesliga’nın zirvesine taşımasına rağmen, Şampiyonlar Ligi’ndeki hayal kırıklığı Daum’u Türk futbol gündemine soktu. Alman hoca 1993 yılında Beşiktaş’la anlaştı.
       
3 SEZON VE 1 ŞAMPİYONLUK
       
1993-1996 yılları arasında Beşiktaş’ta görev yapan Daum, ilk sezonunda Federasyon (Türkiye) Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve TSYD Kupası’nı kazanırken ligi 4. sırada tamamladı. 1994-95 sezonunda siyah beyazlı takımı şampiyon yapan Alman hoca, Fenerbahçe’nin şampiyonluğu ile sona eren ve Beşiktaş’ın 3. sırada tamamladığı 1996-97 sezonunun ardından Türkiye’den ayrılarak ülkesine döndü.
       
BAYER LEVERKUSEN
       
1 Temmuz 1996’da, bir önceki sezon ligden düşmekten son anda kurtulan Bayer Leverkusen ile anlaşan Daum, Bayer Münih’in 2 puan gerisinde ikincilikte kaldığı ilk sezonunda Almanya’da yılın teknik direktörü seçildi. 1999-2000 sezonuna dek 2. ve 3.’lüklerle yetinen Leverkusen’le, 1999-2000 sezonunun son haftasında 2-0 kaybettikleri Unterhaching maçı nedeniyle, trajik biçimde şampiyonluktan oldu.
       Bu sezonun ardından ikinci kez Almanya’nın en iyisi ödülünü alan Daum, Almanya Milli Takımı’nın başına geçmeye çok yakınken, ‘kokain’ olayıyla kendisini yeniden Beşiktaş’ta buldu.
       
KOKAİN VE II. BEŞİKTAŞ DÖNEMİ
       
Beşiktaş, 2000-2001 sezonuna İtalyan teknik adam Nevio Scala ile başladı. Bilgili başkanlığındaki kulüpte, Mart ayına kadar görev yapan Scala, yönetiminde onayıyla, sağlığının görev yapmaya müsait olmadığını belirterek yerini Daum’a bıraktı. Nisan ayında 2. kez Beşiktaş teknik direktörlüğüne gelen Daum, ilkinden farklı olarak kokain davasını da yanında getirdi.
       Yaklaşık 1,5 yıl boyunca bu görevde kalan Daum, aynı zamanda Almanya’da devam eden kokain davasıyla uğraştı. Sürekli ülkesine gitmek zorunda kalan Alman hoca, başarısızlıkla sonuçlanan bu sürecin ardından, 2002-2003 sezonunda Avusturya Wien’in başına geçti.
       
BEŞİKTAŞ’TAN AYRILDI BERAAT ETTİ
       
Christoph Daum’un, Beşiktaş’taki performansını da etkileyen kokain davası 2002’nin yaz aylarında sonuçlandı.
       Koblenz Mahkemesi, Alman hocanın 10 bin Euro’luk bir tazminat ödemesi halinde serbest kalacağı kararını verdi. O dönemde İtalya’dan bazı kulüplerle görüştüğü şeklindeki haberlerin aksine Daum, Avusturya Wien ile anlaştı. 1 sezon görev yaptığı takımda, hem lig hem de kupa şampiyonluğu yaşadı.
       Kokain davası nedeniyle fırtınalı geçen bir dönemin ardından, elde ettiği bu başarı, Alman ‘deha’ yı yeniden Türkiye’ye, hem de bu kez ‘yapısına daha uygun’ olarak tasvir edilen Fenerbahçe’ye taşıdı.
       
İLK SEZONDA GELEN ŞAMPİYONLUK
       
Çok sevildiği Beşiktaş’tan Serdar Bilgili tarafından uzaklaştırılan Daum, bu kez, Fenerbahçe ile Türkiye’de şampiyonluk mücadelesine girişti. Alman hoca, yeni oluşturulan takımla, eski ekibinin favori gösterildiği ve ilk yarısını 1 maç fazlasıyla 8 puan öne kapadığı sezonda, Türkiye Ligi şampiyonluğunu yakaladı.
       
AVRUPA’DA BAŞARI GELMEDİ
       
Daum’un çalıştırdığı takımların, liglerde gelen şampiyonluklara rağmen, Avrupa’nın en prestiji organizayonu Şampiyonlar Ligi’ndeki performansları tatmin edici olmadı.
       1992-93 sezonunda Stuttgart ilk turda elenirken, 3 sezon çalıştırdığı Bayer Leverkusen, Daum’un ardından ertesi sezon Şampiyonlar Ligi’nde final oynadı (2001-2002). Beşiktaş’ta elde edilemeyen Avrupa başarılarına, bu yıl da, matematiksel olarak şans sürse de, Fenerbahçe ile Şampiyonlar Ligi’ndeki hayal kırıklığı eklendi.
       
TRANSFERLER LİGE YARADI
       
Alman teknik adam, Beşiktaş’taki ikinci döneminde özellikle kaleci transferleriyle dikkat çekti (Kjear, Asper, Myhre). 2002-2003 sezonunda da Avusturya tarihinin en pahalı transferlerini yaparak (Sigurd Rushfeldt, Jalminha, Stepan Vachousek...) Avusturya Wien’i şampiyon yaptı. Fenerbahçe’nin teklifini kabul ederek Türkiye’ye gelen Alman hoca, geçen yılki şampiyonluğun ardından, bu sezon da kaliteli isimlerle kadrosunu güçlendirdi. Ligde işler yolunda gidiyor ancak Şampiyonlar Ligi’nde umutlar azalmış durumda.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları