Home page

Haber Menüsü


Yazara e.posta atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Stanley Kupası güneye indi
 
5 yıl sonra, yani Tampa Bay Lightning takımının şampiyonluğu ile sona eren 2003-2004 sezonunun ardından, Stanley Kupası tekrar güneye indi.
 
Mehmet Mete Altıntaş
NTV-MSNBC
 
10 Haziran 2004—  Dallas Stars 1999 yılında Ulusal Buz Hokeyi Ligi (NHL) şampiyonu olduğunda Stanley Kupası ilk kez sıcak toprakları görmüştü. Ve 5 yıl sonra, yani Tampa Bay Lightning takımının şampiyonluğu ile sona eren 2003-2004 sezonunun ardından, Stanley Kupası tekrar güneye indi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplam 1319 müsabakaya sahne olan 2003-2004 sezonu, 7 Haziran Pazartesi gecesi Florida eyaletinin Tampa şehrinde oynanan Tampa Bay Lightning-Calgary Flames maçı ile sona erdi. Tam 22.717 seyircinin takip ettiği final serisinin bu 7. maçını Fedotenko’nun golleri ile 2-1 kazanan Tampa Bay, Stanley Kupası’nı -sımsıcak plajları ve palmiye ağaçları ile ünlü- Florida’ya getirdi.
       
NHL TARİHİNİN EN ÇEKİŞMELİ FİNALİ
       
Daha önceki turlarda New York Islanders’ı 4-1 (3-0, 0-3, 3-0, 3-0, 3-2), Montreal Canadiens’ı 4-0 (4-0, 3-1, 4-3, 3-1) ve Philadelphia Flyers’ı 4-3 (3-1, 2-6, 4-1, 2-3, 4-2, 4-5, 2-1) ile geçen ve Doğu Konferansı Şampiyonu olan Tampa Bay ile Batı Konferansı Şampiyonu Calgary’yi karşı karşıya getiren NHL final serisi son derece çekişmeli geçti.
       Serinin Tampa’da oynanan ilk maçını Calgary, ikincisini de Tampa Bay aynı sonuçla 4-1 kazandılar. Calgary kendi sahasındaki ilk maçı 3-0 kazansa da, ikinci maçta 1-0 mağlup oldu ve seride denge bozulmadı. Serinin 5. maçında takımlar tekrar Tampa’da karşı karşıya geldiler. Bu maçı uzatmada 3-2 kazanan Calgary, seride 3-2 öne geçerek büyük bir avantaj yakaladı. Zira 6. maç Calgary’de oynanacaktı ve NHL’in son 33 yılında sadece bir takım (2001 yılında Colorado Avalanche’a karşı final serisini kaybeden New Jersey Devils) 3-2 önde götürdüğü bir final serisini kaybetmişti. Ne var ki, Tampa Bay de en az Calgary kadar şampiyonluğa açtı ve Calgary’deki maçı uzatmada 3-2 kazanmasını bildi. Böylece, NHL’de playoff maçlarının 7 maç üzerinden oynanmasına başlandığı 1939 senesinden beri ilk kez bir final serisinin 6. maçına kadar ard arda 2 maç kazanan takım olmuyordu. Bu çekişmeli finalin Tampa’daki son maçını 2-1 kazanan Tampa Bay, hem son 14 maçında ilk kez ard arda 2 galibiyet alıyor, hem de 12 yıllık tarihinin en büyük başarısına imza atıyordu.
       İlginç bir ayrıntı da şu ki, 1965-2000 yılları arasındaki dönemde NHL final serileri sadece 3 kez 7. maça kadar uzamışken, 21. Yüzyıl’ın 4 final serisinden 3’ünün kaderi 7. maçta belli oldu.
       
KUPA DAVİD ANDREYCHUK İÇİN ÇOK ANLAMLI
       
Tampa Bay takımının kaptanı David Andreychuk, Stanley Kupası’nı kaldırırken çok farklı duygular yaşıyordu şüphesiz. Tecrübeli oyuncu 1982-83 sezonunda başladığı NHL kariyerinde 6 takım (Buffalo Sabres, Toronto Maple Leafs, New Jersey Devils, Boston Bruins, Colorado Avalanche ve Tampa Bay Lightning) değiştirdikten, 22 sezon mücadele ettikten ve (1597’si normal sezon, 162’si playoff maçı olmak üzere) 1759 maçta forma giydikten sonra ilk şampiyonluğunu elde etti. Andreychuk artık şampiyonluk yaşamış olsa da, “Stanley Kupası’nı kaldırmaksızın en çok maçta forma giyen NHL oyuncusu” olarak rekor kırdı.
       Andreychuk emekli olmaya hazırlanıyor mu bilinmez ama, 40 yaşına bastığı bu sezonda bile büyük performans gösterdiğini söylemek gerekir. Kanadalı forvet normal sezonu 21 gol ile kapadıktan sonra, playoff’larda maç başına 18 dakika forma giydi ve bu ortalaması ile birçok genç oyuncuyu geride bıraktı. 22 Senelik NHL kariyerinin 19’unda 20 ve üzerinde gol kaydeden Andreychuk, bu performansı ile de halen NHL Şöhretler Kulübü’nde yeralan Gordie Howe (22 sezon) ve Ron Francis’i (20 sezon) takip ediyor. Kariyerinde 634 normal sezon golü bulunan Andreychuk, 260 power-play golü (rakip takıma karşı en az 1 oyuncu fazlası ile mücadele ederken kaydedilen gol) ile de NHL rekorunu elinde bulunduruyor.
       
BRAD RİCHARDS MVP SEÇİLDİ
       
Tampa Bay Lightning takımının bir başka Kanadalı oyuncusu Brad Richards playoff maçlarında gösterdiği yüksek performans ile playoff’ların en değerli oyuncusu (MVP) seçildi. Henüz 24 yaşında olan oyuncu böylece 1965 yılından beri Toronto Maple Leafs takımının eski coach’u (ve daha sonra sırasıyla menejeri, başkanı ve sahibi olan) Conn Smythe adına verilmekte olan Conn Smythe Ödülü’nü kazandı.
       2000-2001 sezonundan beri Tampa Bay formasını giymekte olan genç oyuncu, Tampa Bay’in 23 playoff maçının tümünde forma giydi ve 12 gol ve 14 asist ile oynadı. Oysa Richards geçen sezon forma giydiği 11 playoff maçını, gol atamadan ve sadece 5 asist yaparak kapatmıştı.
       Bu sezon Richards’ın performansı takımının başarısına da yansıdı: Tampa Bay, Richards’ın gol attığı 33 normal sezon maçının 31’ini kazandı, 2’sinde berabere kaldı. Playoff’larda ise Richards’ın gol attığı 9 maçın tümünü Tampa Bay kazandı. Calgary ile oynanan final serisinde, Richards’ın gol atamadığı 4 maçın 3’ünde Tampa Bay mağlup oldu.
       
NİKOLAİ KHABİBULİN TARİHE GEÇTİ
       
Tampa Bay takımının ‘Bulin Duvarı’ lakaplı kalecisi Nikolai Khabibulin Stanley Kupası kazanan ilk Rus kaleci olarak tarihe geçti. Başarılı kaleci playoff’lar boyunca takımının 23 maçında 1400 dakika forma giydi.
       
BİLL DAVİDSON DUBLE YAPABİLİR
       
Tampa Bay Lightning kulübünün sahibi Bill Davidson aynı zamanda Detroit Pistons basketbol takımının da sahibi. Şayet Detroit Pistons NBA şampiyonu olursa, Davidson da aynı sene 2 profesyonel lig kupasına birden sahip olacak ki A.B.D.’de bu olayın benzeri daha önce yaşanmadı.
       
CALGARY NELER KAÇIRDI?
       
Calgary 3-2 öne geçmiş olduğu bu final serisinin ardından sadece şampiyonluğu değil, NHL tarihine geçecek birçok başarıyı da kaçırmış oldu. Calgary eğer şampiyon olsaydı:
       - bir playoff sezonunda 4 grup birincisini birden eleyen tek NHL şampiyonu olacaktı: Calgary önceki turlarda sırasıyla Kuzeybatı Grubu birincisi Vancouver Canucks (4-3), Merkez Batı Grubu birincisi Detroit Red Wings (4-2) ve Pasifik Grubu birincisi San Jose Sharks (4-2) takımlarını safdışı bırakmıştı; finaldeki rakibi Tampa Bay Lightning ise Güneydoğu Grubu birincisiydi...
       - normal sezonda 100 puanın üzerine çıkma başarısı göstermiş 4 takımı birden eleyen tek NHL şampiyonu olacaktı: Calgary’nin önceki turlarda safdışı bıraktığı Vancouver Canucks normal sezon maçlarını 101 puanla, Detroit Red Wings 109 puanla, San Jose Sharks ise 104 puanla tamamlamışlardı; finaldeki rakibi Tampa Bay Lightning ise normal sezonda 106 puan toplamıştı...
       - bir playoff sezonunda sahasında oynadığı maçlarda aldığı mağlubiyet sayısı, galibiyet sayısından daha fazla olan tek NHL şampiyonu olacaktı: Calgary bu sezon sahasında (Pengrowth Saddledome) oynadığı 12 playoff maçının sadece 5’ini kazanabilmiş, ancak deplasman maçlarında gösterdiği yüksek performans sonucu finale kadar gelmişti...
       - bir playoff sezonunda 11 deplasman galibiyeti alarak şampiyon olan tek NHL şampiyonu olacaktı: Yine de Calgary, playoff’lar süresince elde ettiği 10 deplasman galibiyeti ile bir playoff sezonunda en çok deplasman galibiyeti alan NHL takımı rekoruna New Jersey Devils takımı ile birlikte ortak oldu; New Jersey hem 1995, hem de 2001 yılı playoff’larında 10’ar deplasman galibiyeti almıştı...
       - bir playoff sezonunda 10 maç kaybetmesine rağmen şampiyon olan tek NHL şampiyonu olacaktı: NHL tarihinde hiçbir şampiyon takım, playoff’larda 8 maçtan fazla kaybetmemişti...
       - oynadığı serilerin hiçbirinde saha avantajına sahip olmamasına (ve bu sebeple her serinin ilk 2 maçını deplasmanda oynamak zorunda kalmasına) rağmen şampiyon olan ikinci NHL takımı olacaktı: New Jersey Devils takımı 1995 yılında NHL şampiyonu olurken hiçbir turda saha avantajına sahip değildi ve NHL tarihinde New Jersey’in bu başarısını tekrar eden ilk takım Calgary olabilirdi...
       - tam 33 yıl aradan sonra NHL final serisinin 7. maçını kazanan ilk deplasman takımı olacaktı: 1971 yılında final serisinin 7. maçında Chicago Blackhawks’ı deplasmanda (3-2) mağlup eden Toronto Maple Leafs, NHL tarihinde bu başarıyı yakalayan son takım olmuştu...
       Yine de şampiyonluk şansını son maça kadar kovalayan, bir sezonda muhtemel 110 maçın (82 normal sezon maçı ve her playoff turunun 7 maça uzayabileceği düşünülürse 28 playoff maçı) 108’ini oynayan, Kanada’ya 1994 yılından sonra ilk kez NHL finali heyecanı yaşatan Calgary de alkışı fazlasıyla hakediyor.
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları